Kezelhető, de nem gyógyítható a pikkelysömör

Kezelhető, de nem gyógyítható a pikkelysömör

A pikkelysömör (psoriasis) a bőr fokozott elszarusodásával járó, nem fertőző betegség, amely leggyakrabban 20-30 éves kor körül jelentkezik. Végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás egyelőre nem létezik, ám az ismert terápiás módszerek sokat segíthetnek.

 

Kialakulásában genetikai és környezeti tényezők játszanak szerepet.

Az életmód is számít

Amennyiben az egyik szülő pikkelysömörrel él, a gyermek 20–30 százalékos eséllyel lesz érintett, mindkét szülő betegsége esetén az esély 60–70 százalékra nő. Környezeti hatások provokálják a betegség fellángolását: például lázas megbetegedés, idült gyulladásos folyamatok, egyes gyógyszerek, hormonális tényezők, egészségtelen táplálkozás, alkoholfogyasztás, egyes kozmetikumok, vegyszerek, stressz.

Kezelhető, de nem gyógyítható a pikkelysömörCsak kezelhető

Az biztos, hogy a szervezet túlzott gyulladáskészsége kedvezően hat a pikkelysömör kialakulására, amely időről időre gyógyul, majd újra kiújul. A cél a tünetmentesség elérése vagy a fellángolási időszakokban a gyulladás kiterjedésének, súlyosságának csökkentése. Ez gyógyszerekkel, fénykezeléssel és a megfelelő életmód kialakításával (diéta, napfény, kozmetikumok) érhető el.

A betegség lefolyása mindenkinél más. Van, amikor a psoriasis kis területet érint, és akár évekig ugyanabban az állapotban marad. Másoknál heveny rosszabbodások és tünetmentes időszakok váltják egymást. A tünetekre évszakonkénti változás jellemző: tavasztól őszig a napfény hatására javulnak, télen rosszabbodnak.

Tünetei

Leggyakoribb formájában csak bizonyos helyeken jelentkeznek a jellegzetes tünetek: a végtagok külső felszíne, a könyök- és térdtájék, a hajas fejbőr, a mellek és a has alatti redők és összefekvő bőrfelszínek, a combhajlat, a külső nemi szervek. Súlyosabb esetben tenyérre, a végtagok belső felszínére és az arcra is terjedhet. A pikkelysömörre jellemző elváltozások viaszfehér, vaskos pikkelyes felrakódásokra hasonlító pörkök, amelyek szövődménymentes esetben szárazak, nem nedveznek, nem fekélyesednek ki, nem fertőződnek felül.

Típusai

Plakkos pikkelysömör

Ez a leggyakoribb típus: megvastagodott, gyulladt, vörös, ezüstfehér hámló, gyakran égő-viszkető bőrterületek jellemzik, amelyek a test bármely területén jelentkezhetnek, általában évekig tart.

Guttált pikkelysömör

Általában hirtelen jelentkezik, szerencsére ritka. Akár kezelés nélkül is pár héten belül elmúlhat.

Inverz pikkelysömör

Élénkvörös, sima, fényes, nem hámló elváltozás leggyakrabban a hónaljban, ágyékban, mell alatt, nemi szervek és a fenék bőrredőiben jelentkezik.

Pustulózus pikkelysömör

Ez a ritka típus gennyes göbökkel, körülötte vörös bőrrel jelentkezik. Leggyakrabban a kezek, lábak érintettek. Súlyos esetben orvosi beavatkozást is igényel.

Eritrodermiás psoriasis

A testfelület nagy részét érinti, kiterjedt, égő bőrpírral jelentkezik. Mellé súlyos viszketés, hámlás, szapora szívverés társulhat. Ez már komoly, fehérje- és folyadékvesztéssel járó betegség, a kórházi kezelés is indokolt.

Körömpikkelysömör

A psoriasisban szenvedők kb. fele tapasztal körömelváltozásokat, amely mellé körömgomba társulhat.

Psoriasisos arthritis (ízületi gyulladás)

Ilyenkor a betegnek egyszerre van pikkelysömöre és ízületi gyulladása, és még körömelváltozás is társul hozzá.

 

A betegség egyik típusa sem fertőz, így a környezet sem kaphatja el azt. Csakhogy a jellegzetes bőrtüneteket a lakosság nagy része nem ismeri, így a pikkelysömörrel élők társadalmi kirekesztettsége még napjainkban is jellemző.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége