Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 10 dkg friss gyömbér
- 1 kg marhacsont
- 50 dkg olcsóbb marhahús
- 5 csillagánizs
- 5 szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- pár szem egész feketebors
- 5 evőkanál halszósz
- só
- 25 dkg rizstészta
- 15 dkg marhahátszín
- 1 teáskanál cukor
A tálaláshoz:
- 2 újhagyma
- 10 dkg szójacsíra vagy babcsíra (elhagyható)
- 1 csokor friss koriander
- 2 chilipaprika
- 1 lime vagy citrom
- chiliszósz
- 1/2 csokor menta (elhagyható)
Elkészítés:
Egy nagy fazék hideg vízben feltesszük főzni a marhacsontot és a marhahúst (egészben), valamint a hagymát kettévágva, illetve a gyömbért 2-3 cm-es darabokra vágva. Ahogyan mindenféle más alaplevet is készítünk, a tetején megülő habot mindig leszedjük, lassan gyöngyöztetjük. Amikor már illatozik, egy forró száraz serpenyőben megpirítjuk a fűszereket (csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, bors) és a forró levesbe szórjuk, sózzuk, ezekkel a fűszerekkel legalább 1 órát főzzük együtt.
A marhahátszínt a mélyhűtőbe helyezzük, erre azért van szükség, hogy tálalás előtt igazán vékony szeleteket lehessen vágni a húsból.
A rizstészta előnye, hogy „intelligens” tészta, azaz nem kell főzni, csak áztatni, és annyi vizet szív csak magába, amennyire szüksége van. Tehát a rizstésztát áztassuk forró vízbe, kb. fél órára van szüksége, amikor már fehér és nem áttetsző, megfelelő.
Amíg fő a leves és ázik a tészta, addig előkészítjük a friss zöldfűszereket: az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a koriandert leveleire szedjük, a lime-ot gerezdekre vágjuk, mindent egy-egy kistányérban előkészítünk, a csírákat is, illetve a chilit is vékonyan felkarikázzuk.
A tésztát leszűrjük, és nagyobb méretű, ázsiai típusú mélytányérba tesszük. A tésztára merjük a gőzölgő levest, majd a mélyhűtőből a húst kivéve, nagyon éles késsel hajszálvékony szeletekre vágjuk a marhahúst, amit a gőzölgő leves tetejére teszünk, annyira vékonyra kell vágni, hogy a forró leves hője elegendő legyen, hogy megfőzze azt.
Friss zöldekkel, csírával megszórva tálaljuk. Illetve pótlásként kínálunk még többet, ízlés szerint chilivel, lime levével tovább ízesítjük.
Autentikusan a leves sűrűkét pálcikával fogyasztják, a levét pedig kiszürcsölik a tányérból, de ehhez kínáljunk kanalat is.
Forrás: www.mindmegette.hu
Bejelentkezés
Új fiók létrehozása