Sütőtökös pite

Sütőtökös pite

A sütőtökből nem csak leves készülhet. Íme egy ízletes desszert ínyenceknek.

Sütőtökös piteHozzávalók 8 adaghoz:

A tésztához:

25 dkg liszt

5 dkg cukor ( édesítőszer

1 csipet só

12,5 dkg hideg vaj kockázva

1 tojás

kevés tej vagy tejföl

A töltelékhez:

50 dkg sütőtök

2,5 dl tejszín

2,5 dl tej

15 dkg cukor édesítőszer

2 tojás

negyed tk. fahéj, szegfűszeg, citromhéj

negyed tk. szerecsendió, kardamom

csipet só

Elkészítése:

A tököt berakjuk a sütőbe, 190 fokon kb. fél-egy órát sül, sütőtől függően. Akkor jó, amikor pépes. Közben elkészítjük a tésztát: a lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük egy tálban, majd összemorzsoljuk a hideg vajjal. Ezután hozzáadjuk a tojást, és kevés hideg tejet vagy tejfölt is teszünk hozzá, hogy összeálljon. A lényeg, hogy ne essen szét. Fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe.
Amikor már majdnem kész a tök, a tésztát piteforma méretűre nyújtjuk, majd belefektetjük a formába. Jól belenyomkodjuk, a szélét levágjuk, középen pedig megszurkáljuk. Betesszük a sütőbe a tök helyett.

Porrá zúzzuk a fűszereket. A tököt egy tálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, a cukrot, a fűszereket, és botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a tojásokat is. Amikor a tészta kisült (15-20 perc alatt), kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Beletöltjük a tésztába a tökös keveréket, visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg meg nem szilárdul a töltelék. Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.


Forrás: www.sobors.hu



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége