A sütőtökből nem csak leves készülhet. Íme egy ízletes desszert ínyenceknek.
Hozzávalók 8 adaghoz:
A tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg cukor ( édesítőszer)
1 csipet só
12,5 dkg hideg vaj kockázva
1 tojás
kevés tej vagy tejföl
A töltelékhez:
50 dkg sütőtök
2,5 dl tejszín
2,5 dl tej
15 dkg cukor ( édesítőszer)
2 tojás
negyed tk. fahéj, szegfűszeg, citromhéj
negyed tk. szerecsendió, kardamom
csipet só
Elkészítése:
A tököt berakjuk a sütőbe, 190 fokon kb. fél-egy órát sül, sütőtől függően. Akkor jó, amikor pépes. Közben elkészítjük a tésztát: a lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük egy tálban, majd összemorzsoljuk a hideg vajjal. Ezután hozzáadjuk a tojást, és kevés hideg tejet vagy tejfölt is teszünk hozzá, hogy összeálljon. A lényeg, hogy ne essen szét. Fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe.
Amikor már majdnem kész a tök, a tésztát piteforma méretűre nyújtjuk, majd belefektetjük a formába. Jól belenyomkodjuk, a szélét levágjuk, középen pedig megszurkáljuk. Betesszük a sütőbe a tök helyett.
Porrá zúzzuk a fűszereket. A tököt egy tálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, a cukrot, a fűszereket, és botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a tojásokat is. Amikor a tészta kisült (15-20 perc alatt), kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Beletöltjük a tésztába a tökös keveréket, visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg meg nem szilárdul a töltelék. Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.
Forrás: www.sobors.hu
Bejelentkezés
Új fiók létrehozása