Húsvéti kalács

Húsvéti kalács

Sokaknál a húsvéti sonka mellé ma is dukál a fonott kalács. Íme egy igazán különleges, foszlós kalács receptje!

Húsvéti kalácsHozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • 70 g vaj
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • 1 kk. cukor az élesztő felfuttatásához
  • langyos tej a tésztához
  • 4 g élesztő
  • 1 egész tojás a  kenéshez

Elkészítés:

  • egy nagy keverőtálban egyenletesre elmorzsoljuk a lisztet, a vajat és a sót
  • egy lábasba kevés langyos tejet öntünk, hozzáadunk 1 kávéskanál cukrot és felfuttatjuk az élesztőt
  • a vajas liszthez adjuk a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt, az egészet megfelelő mennyiségű langyos tejjel félkeményre gyúrjuk úgy, hogy a kéztől elváljon a tészta
  • letakarva pihenni hagyjuk, ameddig szép könnyűre megdagad
  • a massza egy részét levesszük a díszítéshez, a megmaradt tésztát kettéválasztjuk, és 2 cipót formálunk belőle
  • a cipókat megzsírozott és liszttel megszórt 16 cm átmérőjű és legalább 10 cm magas formába tesszük. Tetejüket tetszés szerint lehet fonásokkal és más formákkal díszíteni.
  • fontos, hogy a tészta csak a forma felét töltse ki
  • a tésztát felvert tojással megkenjük és meleg helyen hagyjuk pihenni, hogy újra megkeljen, majd sütés előtt újra megkenjük tojással
  • előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 45 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje szép aranybarna.


Forrás: Fehér Teréz



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége