Húsvéti kalács

Húsvéti kalács

 

Sokaknál a húsvéti sonka mellé ma is dukál a fonott kalács. Íme egy igazán különleges, foszlós kalács receptje!

 

HOZZÁVALÓK:

 

0,5 kg liszt

70 g vaj

2 tojássárgája

csipet só

1 kk. cukor az élesztő felfuttatásához

langyos tej a tésztához

4 g élesztő

1 egész tojás a  kenéshez

 

ELKÉSZÍTÉS:

 

- egy nagy keverőtálban egyenletesre elmorzsoljuk a lisztet, a vajat és a sót

 

- egy lábasba kevés langyos tejet öntünk, hozzáadunk 1 kávéskanál cukrot és felfuttatjuk az élesztőt

 

- a vajas liszthez adjuk a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt, az egészet megfelelő mennyiségű langyos tejjel félkeményre gyúrjuk úgy, hogy a kéztől elváljon a tészta

 

- letakarva pihenni hagyjuk, ameddig szép könnyűre megdagad

 

- a massza egy részét levesszük a díszítéshez, a megmaradt tésztát kettéválasztjuk, és 2 cipót formálunk belőle

 

- a cipókat megzsírozott és liszttel megszórt 16 cm átmérőjű és legalább 10 cm magas formába tesszük. Tetejüket tetszés szerint lehet fonásokkal és más formákkal díszíteni.

 

- fontos, hogy a tészta csak a forma felét töltse ki

 

- a tésztát felvert tojással megkenjük és meleg helyen hagyjuk pihenni, hogy újra megkeljen, majd sütés előtt újra megkenjük tojással

 

- előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 45 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje szép aranybarna.



Pingvin kiadványok

Rendszeresen frissülő akciós kiadványok, a legjobb árakkal. Kattintson és már böngészhet is.

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége