A látás egészségéhez fontos a lutein

A látás egészségéhez fontos a lutein

Lutein hiányában megnő a látásproblémák kockázata, a sárgafolt-degeneráció miatt könnyebben kialakul a homályos látás, amely időskorban akár látásvesztéshez is vezethet.

A látáscsökkenés két fő oka a nyugati országokban a szürke hályog és az időskori makuladegeneráció (IMD), és mindkét állapot a cukorbetegséggel, az elhízással (étrenddel) és az életkor előrehaladásával függ össze. A nők, a világos szemszínűek, a dohányosok és akik alkoholt fogyasztanak, jobban ki vannak téve a betegségnek. Miközben a látáscsökkenés nem közvetlenül életveszélyes, a gyenge látás mégis komoly korlátozást okozhat az önállóságban, a mozgásképességben és az életminőségben. Egy amerikai tanulmány szerint a lutein és a zeaxanthin nevű karotinoidok különösen hatásosan előzhetik meg a szürke hályog kialakulását.

Mi a lutein?

A látás egészségéhez fontos a lutein

A lutein (a béta-karotin mellett) a karotinoidok csoportjába tartozó vegyület. A retina középső területén elhelyezkedő sárgafolt (makula) tartalmazza a szervezetben a legmagasabb mennyiségben a luteint. A szem ezen része felelős az éleslátásért, hiszen itt találhatók a legsűrűbben látóideg-végződések. A lutein és a zeaxanthin sárga színű festékanyag, amely elnyeli a fény – a szem károsodásához vezető – képspektrumát.


Mindkét vegyület védi a szemet a nap káros ibolyántúli sugarai ellen, elnyelik azokat a fénysugarakat, amelyek a sárgafolt- (a retina legérzékenyebb része) degenerációra jellemző homályos látást okozhatják. Semlegesítik a retinában lévő szabad gyököket, amivel csökkentik a sárgafolt sérülésére visszavezethető szembetegségeket és az időskori látásvesztés kockázatát. 
Csökkentik a vakító fény okozta kellemetlenségeket, javítják a kontrasztot és lerövidítik a szem alkalmazkodási idejét, emellett megnövelik a látótávolságot is.


Ha a lutein és a zeaxanthin koncentrációja gyengül az úgynevezett sárgafoltban, a makulában, nem tudják a szűrő funkciójukat betölteni, és a fényt érzékelő, agyi jelként továbbító receptorok sérülhetnek.

Táplálékkal pótolható

Táplálékkal pótolható

Az ember luteinszükséglete jelenleg még nem ismert. Mivel a szervezet nem tudja előállítani, mindenképpen pótolni kell azt a táplálékokon keresztül. Napjaink általános táplálkozási gyakran szokásai nem biztosítanak elegendő luteint, ajánlatos a magas luteintartalmú növények (spenót, kelkáposzta) gyakoribb fogyasztása, vagy táplálékkiegészítőként való pótlása. Szinte minden zöldségféle tartalmaz belőle kisebb-nagyobb mennyiségben, a legtöbb a káposztafélékben, a spenótban és más sötétzöld leveles zöldségben található.

A szem egészségének további oltalmazói

A szem védelmére a legismertebb vitamin az A-vitamin, a retinol, illetve annak előanyaga, a béta-karotin. A C-vitamin az érfalak rugalmasságát segít megőrizni, így több súlyos látáskárosodás elkerülésében jó szolgálatot tesz.

Az E-vitaminnak öregedést lassító, sejtvédő, érvédő, immunerősítő hatása is van, az antioxidáns cink és szelén is segíthet a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek hosszú távon a sejtek pusztulását okozzák.

A B2-vitamin, a riboflavin javítja a látásélességet, védi a szem nyálkahártyáját, javítja a szem alkalmazkodóképességét, enyhíti a szem fáradtságát.

A rezveratrol – sok van a kék szőlőben – öregedést gátló hatással rendelkezhet, védi a szem ereit az idősebb korral együtt járó károsodásoktól. Egy kutatás az ómega-3 zsírsavakban gazdag étrendet ajánl az időskori sárgafolt-degeneráció kockázatának csökkentésére.


Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége