Amit a B12-vitaminról tudni kell

Amit a B12-vitaminról tudni kell

A B12-vitamin egy vízben oldódó, színtelen és szagtalan vitamin, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. A DNS- és RNS-szintézis során társenzimként működik, így szerepe van a fehérje- és nitrogéntartalmú vegyületek anyagcseréjében, a vörösvérsejt normális képzésében.

Főleg állati eredetű táplálékokban található meg, mint például sertés-, marhamáj, hering, tejtermékek, tojás. Napi szervezetbe vitele részben az életkortól függ. A legnagyobb szükséglet a terhesség és a szoptatás ideje alatt van (3 mikrogramm).

Amit a B12-vitaminról tudni kell

Hiánya soká tűnik fel

Az átlagos serdülőkori-felnőttkori igény napi 2 mikrogramm. Vannak azonban bizonyos betegségek, állapotok, amikor a szervezet igénye megnövekszik a B12 iránt. A táplálékkal bejutott vitamin a vékonybélben szívódik fel. A felszívódásához egy, a gyomornyálkahártya sejtjei által termelt, intrinsic nevezetű faktorra van szükség, amellyel stabil komplexet képes alkotni. A vérkeringésbe kerülve egy fehérjetípus segítségével szállítódik el a csontvelőbe és egyéb célszervekbe.

Az emberi vastagbélben élő baktériumok képesek lennének B12-vitamin képzésére, de az onnan nem tud bekerülni a véráramba.

A vitamin féléletideje (biológiai lebonthatósága) igen hosszú (1-2 év), így csak lassan vezet vérszegénységhez, illetve tüneteket is későn ad. A kiválasztása a májon keresztül, epével történik. Hiányában nagysejtes vérszegénység alakul ki.

A nagysejtes vérszegénység

A nagysejtes vérszegénység (megaloblasztos anémia) leggyakrabban B12-vitamin hiánya miatt alakul ki, de szerepe lehet még mellette a folsavhiánynak is.

A B12-vitamin hiánya kialakulhat nem megfelelő mennyiségű bevitele esetén (például vegetáriánus étrend), vagy ha a felszívódásában zavar alakul ki (intrinsicfaktor-hiány, gyomoreltávolítás, bélbetegség), vagy fokozott felhasználódás (bélférgesség), vagy fokozott igény (terhesség, szoptatás, dohányzás, alkoholfogyasztás) miatt.

Tünetei érintik a vérrendszert, gyomor- és bélrendszert, illetve az idegrendszert is. A vérszegénységből adódóan fáradékonyság, sápadtság jelentkezik. A nyelv vörös és fájdalmas lesz, illetve a gyomorban is gyulladás alakul ki. Járásbizonytalanság, a végtagok bizsergése, akár mentális zavarok is megfigyelhetők.

Kivizsgálásához fontos a pontos kórtörténet, betegvizsgálat, illetve vérképkészítés. A laborban B12-vitamin- és folsavszintet is meg lehet határoztatni. A B12-vitamin hiányának kiderítésére, illetve a felszívódási zavar igazolására létezik egy specifikus teszt, a Schilling-teszt. A kiváltó ok kezelése mellett a B12-vitamin pótlása az elsődleges.

B12-vitamin a terápiában

Leggyakrabban az izomba adják, de adható tabletta formában is, csak ilyenkor a felszívódása kevésbé jó. Terápiás célzattal vészes vérszegénység esetén alkalmazzák. Ilyenkor 100 mikrogramm a dózis naponta 3 héten át, majd egész életen át havonta 100 mikrogramm izomba adagolva. Megelőzésképpen vegetáriánusoknak, gyomorműtétet követően, gyulladásos bélbetegségben szokás adni.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége