Szemtorna minden napra

Szemtorna minden napra

Szemtorna minden napra

A digitális eszközök használata alaposan elfárasztja a szemet, nem árt napközben néhány perc figyelmet szentelni a szem egészségére, pihentetésére. Bárhol, bármikor elvégezhető, egyszerű feladatokat ajánlunk.

Pislogás, „tenyerezés”

Tudatos pislogás a szem és környékének enyhe masszírozásával. Hatására cserélődik a könnyfilm, javul a szem vérellátása, a szem körüli izmok ellazulnak.

Összetérítő szemmozgás

„Kancsalítás” az orrhegyre. Kifelé térő kancsalítás, rövidlátás és összetérítési nehezítettség esetén javasolt.

Lazító, „relaxációs” gyakorlatok

A belső szemizmok kifáradásának megelőzési módja a munkamegszakítás, az izmok ellazítása. Közeli fixálás közben távolba kell tekinteni, elrévedni.

Eltakarás tenyérrel/tenyerezés

Ennél a gyakorlatnál a lényeg a nyugodtság. Kényelmes ülő pózban végezzük. Mindkét tenyerünket a szemünkre kell helyezni, úgy, hogy teljesen sötét legyen. Egy-két perces be- és kilégzés után ki lehet nyitni a szemünket.

A szemgödör masszírozása

E pihentető gyakorlatot végezhetjük a hüvelykujjunkkal is a szemöldök alatti területen körkörösen haladva.

Szempihentető gyakorlat

Nyújtsuk ki a karunkat, miközben a hüvelykujjunk felfelé néz. Az orrunk hegyén kívül, felváltva néznünk kell a kinyújtott karunkra, a hüvelykujjunkra, valamint két másik tárgyra, amelyek távolabb vannak tőlünk. Mindegyik tárgyon meg kell pihentetni a szemünket, mielőtt váltanánk.

Torna négy irányban

Ülő pózban végezzük, egyenes fejtartás mellett. Ennél a szemtornagyakorlatnál a lényeg, hogy míg a fej mozdulatlan marad, addig a szemekkel 4 irányba nézünk: felfelé, lefelé, balra és jobbra – ezt háromszor ismételjük meg.

Alkalmazkodóképesség-javító gyakorlat

Tartsuk a szemünktől az egyik mutatóujjunkat a szem magasságában körülbelül félkarnyira, majd a másik ujjunkat mögé 15 centiméterrel. Egy percen keresztül egyenletes ritmusban nézzünk az egyik ujjról a másikra.

Pillangógyakorlat

Ez a szemszárazság megakadályozására való szemtornagyakorlat. Előre nézve és egyenesen tartva a fejet, lazítsuk el az arcizmainkat és az állkapcsunkat. Hússzor nyissuk ki, majd csukjuk be a szemünket. A mozdulat a pillangó szárnyainak a mozgásához hasonlít, ezért finoman végezzük a gyakorlatot, úgy, hogy különösebb erőfeszítést ne igényeljen.

A fekvő nyolcas

A hüvelykujjunk használatával végzendő gyakorlat során tartsuk az arcunktól körülbelül 30 centiméterre az ujjunkat, és írjunk le vele fekvő nyolcasokat a levegőben. Kövessük a szemünkkel a körmünket, úgy, hogy a fejünk nem mozdul közben. Mindkét ujjunkkal végezzük el a gyakorlatot 3-4 percen át. 

Napfürdőzés

A pihentető feladat lényege, hogy napsütéses időben – lehetőleg ne délben – csukjuk be a szemünket, fordítsuk a fény felé, és hagyjuk ellazulni a szemeinket. Ez addig tartson, ameddig jólesik, de maximum 5 percig.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége