Miért van szükségünk B6-vitaminra?

Miért van szükségünk B6-vitaminra?

A B6-vitamin elnevezés alatt három egymáshoz hasonló vegyületet értünk: a piridoxint, a piridoxált és a piridoxamint. Ez a vízben oldódó vitamin fontos együttműködő enzimek, úgynevezett koenzimek kiindulási anyaga, amelyek kulcsszerepet játszanak a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében.

Az enzimek és koenzimek számos idegrendszeri ingerület-átvivő anyag termelődéséhez szükségesek. A B6-vitaminnak szerepe van a terhességi hányinger csillapításában, görcsoldó hatású, az emésztőrendszer, az ideg- és immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint a hemoglobin-szintézishez szükséges.

Igazoltan alacsonyabb B-vitamin-szint

Mivel a B6-vitamin számos élelmiszerben megtalálható, ritkán fordulnak elő hiánytünetek. Az ismeretlen eredetű B6-vitamin-hiány nagyon ritka. Idős embereknél és alkoholistáknál – más hiánybetegségekhez hasonlóan – gyakoribb. Gyulladásos megbetegedésekben, 1-es típusú cukorbeteg nőknél, májbetegségekben, rheumatoid arthritisben és HIV-fertőzötteknél sokszor lehet alacsonyabb B6-vitamin-szintet találni. Egyes gyógyszerek, például epilepszia elleni, tbc elleni szerek, egyes szteroidhormonok szintén negatívan befolyásolhatják a szervezetben a vitamin szintjét.

Mit okoz a B6-vitamin hiánya?

Ha mégis kialakul a B6-vitamin hiánya, akkor nyelv- és ínygyulladás, érzészavarok, gyengeség, epilepsziás rohamokhoz hasonló görcsök léphetnek fel, bőrgyulladás és ideggyulladás lehet a tünete. Mivel a B6-vitaminra szükség van a megfelelő vérképzéshez is, hiányában vérszegénység alakulhat ki. Az egyoldalú táplálkozás, a lisztérzékenység (cöliákia), egyes bélbetegségek, veseelégtelenség, bizonyos gyógyszerek (például fogamzásgátlók) is B6-vitamin-hiány kialakulásához vezethetnek.

A megfelelő mértékű bevitel

Miért van szükségünk B6-vitaminra?

A B6-vitamin javasolt napi adagja felnőtteknek napi 1,3 mg. Időskorban megnő a szükséglet, 50 év feletti nőknek 1,5 mg, férfiaknak 1,7 mg ajánlott. Még magasabb a szervezet igénye a terhesség és szoptatás során. Ilyenkor érdemes naponta 1,9-2 mg B6-vitamint fogyasztani.

A szervezet B6-vitamin-szükségletét elsősorban a fehérjebevitel határozza meg, 100 gramm fehérje elfogyasztása mellé 1,5-1,7 mg B6-vitamin ajánlott. Igen jól hasznosul, a bélrendszerben szinte százszázalékosan felszívódik.

Mi tartalmaz B-vitamint?

A legjobb B-vitamin-forrás a (marha) máj, a hús, lazac, tonhal, a tejtermékek, a szárazhüvelyesek, főleg a csicseriborsó, az élesztő, a tojássárgája, a barna liszt, a kukorica és a különféle gabonafélék, zöldségek – például burgonya és póréhagyma –, banán, szárított gombák, olajos magvak, gesztenye. Mivel vízben oldódó vitamin, nem lehet túladagolni.


Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége