Nyári vitaminbomba

Nyári vitaminbomba

A nyár nemcsak a napsütésről, a kikapcsolódásról szól, hanem a sok-sok zamatos, vitaminokban bővelkedő gyümölcs és zöldség éréséről is. Irány hát a kert vagy a piac!


A hideg tél és a rügyező tavaszi fák után nagyon vágytunk már arra, hogy végre a nap természetes sugarai által keletkezett vitaminokhoz jussunk, és feltankoljuk szervezetünket az „ínségesebb” időkre! Nézzünk szét hát képzeletben, melyek azok a jellegzetesebb finomságok, amelyek a nyári időszakban fogyasztva a kulináris élmények mellett egészségünkre is jó hatással vannak.

Nyári vitaminbombaMilyen gyümölcsöt egyek nyáron?

Akármilyen gyümölcsöt is iktatunk az étrendünkbe, az csak hasznos lehet számunkra. Egy aranyszabályt tartsunk be: törekedjünk azt fogyasztani, aminek a mi klimatikus viszonyaink között éppen itt a természetes érési ideje. Az édes ízűek extrém melegben nagyon kívánatosak, a savanykásak pedig összehúzzák a bőr pórusait, értékes testnedveinket megőrzik. Magas víztartalmukkal a kánikulában elveszített folyadékhiányunkat tudjuk pótolni, és kiváló szomjoltók is. Rosttartalmuknak hála tisztítják a tápcsatornát, vitaminjaik pedig segítik a zsírlebontó folyamatokat. Néhányukat emeljünk ki a zavarba ejtő kínálatból!


Népszerű, de sajnos csak rövid ideig érő gyümölcsünk a piros ribizli, amellyel ugyan megdolgozunk, mire a kis fürtökről leszedegetjük, de cserébe mennyei élvezetet kapunk, és nem utolsósorban segíti a csontok, a fogak felépítését, mivel magas a C-vitamin-tartalma.


A petrezselyemlevél mellett a legjobb természetes vízhajtó. Fogyaszthatjuk bátran apró magjával együtt, mivel igen jó hatással van a bélperisztaltikára. A ribizli fekete változata nem annyira közkedvelt, de aki kipróbálja, a fájdalmas izmainak, merev ízületeinek kedveskedhet, fáradtságérzetét enyhítheti vele, valamint a vérszegénységben szenvedőknek is javulást hozhat! C-vitamin mellett E- és B-vitamint, valamint karotint és vasat is tartalmaz.


A nyár slágere az áfonya, amely segíthet a szív- és érrendszeri megbetegedések, a szürke hályog és a rák megelőzésében, sőt egyes kutatások szerint csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulását is.


A szív- és érrendszeri problémák kockázatát a sárgabarack is mérsékelheti, ám sajnos nem mindig kegyes a rajongóihoz, hiszen nem minden évben terem bőven. C-vitamin-tartalma mellett A-vitaminban is gazdag, és kiváló vírusölő hatású.


Közkedvelt gyümölcs a késő őszig érő nektarin. C- és B-vitamin-, valamint kalcium- és magnéziumtartalma emelendő ki. Támogatja a zsíranyagcserét, nyugtatóan hat a májra, csökkenti a gyulladásos megbetegedések tüneteit.


Sárga- vagy görögdinnye? Mindkettőt szívesen cipeljük haza, bár a diétázók – magas cukortartalmuk miatt – kissé ferde szemmel nézhetnek rájuk. Ásványi sóik azonban igen hasznosak, magas víztartalmuk pedig segít átmosni a vesét.

Nem beszélünk zöldségeket!Nem beszélünk zöldségeket!

A gyümölcsök mellett a frissítő és tápláló zöldségek szintén bőven teremnek, őket se hanyagoljuk el! Hogy minél többet fogyaszthassunk belőlük, kísérjük figyelemmel, mikor árulják a piacon dömpingáron!


A legvágyottabb nyári friss zöldségünk a lédús, ovális, kerek vagy fürtös paradicsom. Színét a likopin antioxidáns adja, amely főzés során sem bomlik el. Fogyasztásával mérsékelhető a daganatos sejtek szaporodása, C-vitaminja csökkentheti a vér koleszterinszintjét, A-vitaminja pedig erősítheti az immunrendszert. Kiemelkedő C-vitamin-tartalma miatt fogyasszunk sok paprikát is, legyen az kaliforniai, pritamin- vagy akár TV-paprika! Segítségükre lehet 
a fogyókúrázóknak, mert sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz.


A zöldpaprika kétszer, a pirospaprika pedig háromszor annyi C-vitaminnal bír, mint a narancs! Vízhajtó hatásúak, segíthetik az emésztést, megelőzhetik a vérzékenységet.


Akár nyersen, sütve, de főzeléknek is fogyasszunk bőséggel cukkinit, padlizsánt, brokkolit. A cukkini a magas vagy ingadozó vérnyomásra, a padlizsán a vérzésekre, vesegyulladásra, hasmenésre, a brokkoli a vérszegénységre, homályos látásra gyakorol pozitív hatást.

Mosni vagy nem mosni?

Fontos, hogy csak ép, egészséges gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasszunk, és mindenképpen mossuk meg evés előtt alaposan vízzel! Lustaságból se hanyagoljuk el – néhány perc munkát igazán megérdemel az egészségünk! A tisztítással ugyanis megakadályozhatjuk, hogy a felületükön megbúvó növényvédő szerek, nehézfémek, gombák, vírusok „felülírják” e vitaminbombák egészségünkre előnyös hatásait.

Árulkodó színek

Talán nem is gondolnánk, de már a gyümölcsök és zöldségek színe is ad támpontot a hatásukra nézve!

Árulkodó színek

Fehérek

fokhagyma, gomba, karfiol, újhagyma, gyömbér, retekfélék

Elősegíthetik az immunrendszer megerősödését.

Citromsárgák

ananász, banán, citrom, mangó, körte, kukorica

Hozzájárulhatnak a bőr rugalmasságához.

Narancssárgák

sárgadinnye, sárgarépa, narancs, sárgabarack, tök

Gyulladásgátló hatásuk lehet.

Pirosak

meggy, cseresznye, málna, ribizli, eper, paradicsom

Karbantarthatják a szívet és az érrendszert.

Lilák

cékla, lila hagyma, levendula, lila káposzta, padlizsán, bodza

Közreműködhetnek az idegrendszer megóvásában, erősítésében.

Kékek

kék szőlő, áfonya, kék szilva,kökény, kék mézbogyó

Segítenek megelőzni a magas koleszterinszintet, javíthatják a memóriát.

Zöldek

brokkoli, uborka, zöldbab, borsó, spenót, karalábé

Erősíthetik a szemet és a csontokat.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége