A nyár nemcsak a napsütésről, a kikapcsolódásról szól, hanem a sok-sok zamatos, vitaminokban bővelkedő gyümölcs és zöldség éréséről is. Irány hát a kert vagy a piac!
A hideg tél és a rügyező tavaszi fák után nagyon vágytunk már arra, hogy végre a nap természetes sugarai által keletkezett vitaminokhoz jussunk, és feltankoljuk szervezetünket az „ínségesebb” időkre! Nézzünk szét hát képzeletben, melyek azok a jellegzetesebb finomságok, amelyek a nyári időszakban fogyasztva a kulináris élmények mellett egészségünkre is jó hatással vannak.
Milyen gyümölcsöt egyek nyáron?
Akármilyen gyümölcsöt is iktatunk az étrendünkbe, az csak hasznos lehet számunkra. Egy aranyszabályt tartsunk be: törekedjünk azt fogyasztani, aminek a mi klimatikus viszonyaink között éppen itt a természetes érési ideje. Az édes ízűek extrém melegben nagyon kívánatosak, a savanykásak pedig összehúzzák a bőr pórusait, értékes testnedveinket megőrzik. Magas víztartalmukkal a kánikulában elveszített folyadékhiányunkat tudjuk pótolni, és kiváló szomjoltók is. Rosttartalmuknak hála tisztítják a tápcsatornát, vitaminjaik pedig segítik a zsírlebontó folyamatokat. Néhányukat emeljünk ki a zavarba ejtő kínálatból!
Népszerű, de sajnos csak rövid ideig érő gyümölcsünk a piros ribizli, amellyel ugyan megdolgozunk, mire a kis fürtökről leszedegetjük, de cserébe mennyei élvezetet kapunk, és nem utolsósorban segíti a csontok, a fogak felépítését, mivel magas a C-vitamin-tartalma.
A petrezselyemlevél mellett a legjobb természetes vízhajtó. Fogyaszthatjuk bátran apró magjával együtt, mivel igen jó hatással van a bélperisztaltikára. A ribizli fekete változata nem annyira közkedvelt, de aki kipróbálja, a fájdalmas izmainak, merev ízületeinek kedveskedhet, fáradtságérzetét enyhítheti vele, valamint a vérszegénységben szenvedőknek is javulást hozhat! C-vitamin mellett E- és B-vitamint, valamint karotint és vasat is tartalmaz.
A nyár slágere az áfonya, amely segíthet a szív- és érrendszeri megbetegedések, a szürke hályog és a rák megelőzésében, sőt egyes kutatások szerint csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulását is.
A szív- és érrendszeri problémák kockázatát a sárgabarack is mérsékelheti, ám sajnos nem mindig kegyes a rajongóihoz, hiszen nem minden évben terem bőven. C-vitamin-tartalma mellett A-vitaminban is gazdag, és kiváló vírusölő hatású.
Közkedvelt gyümölcs a késő őszig érő nektarin. C- és B-vitamin-, valamint kalcium- és magnéziumtartalma emelendő ki. Támogatja a zsíranyagcserét, nyugtatóan hat a májra, csökkenti a gyulladásos megbetegedések tüneteit.
Sárga- vagy görögdinnye? Mindkettőt szívesen cipeljük haza, bár a diétázók – magas cukortartalmuk miatt – kissé ferde szemmel nézhetnek rájuk. Ásványi sóik azonban igen hasznosak, magas víztartalmuk pedig segít átmosni a vesét.
Nem beszélünk zöldségeket!
A gyümölcsök mellett a frissítő és tápláló zöldségek szintén bőven teremnek, őket se hanyagoljuk el! Hogy minél többet fogyaszthassunk belőlük, kísérjük figyelemmel, mikor árulják a piacon dömpingáron!
A legvágyottabb nyári friss zöldségünk a lédús, ovális, kerek vagy fürtös paradicsom. Színét a likopin antioxidáns adja, amely főzés során sem bomlik el. Fogyasztásával mérsékelhető a daganatos sejtek szaporodása, C-vitaminja csökkentheti a vér koleszterinszintjét, A-vitaminja pedig erősítheti az immunrendszert. Kiemelkedő C-vitamin-tartalma miatt fogyasszunk sok paprikát is, legyen az kaliforniai, pritamin- vagy akár TV-paprika! Segítségükre lehet a fogyókúrázóknak, mert sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz.
A zöldpaprika kétszer, a pirospaprika pedig háromszor annyi C-vitaminnal bír, mint a narancs! Vízhajtó hatásúak, segíthetik az emésztést, megelőzhetik a vérzékenységet.
Akár nyersen, sütve, de főzeléknek is fogyasszunk bőséggel cukkinit, padlizsánt, brokkolit. A cukkini a magas vagy ingadozó vérnyomásra, a padlizsán a vérzésekre, vesegyulladásra, hasmenésre, a brokkoli a vérszegénységre, homályos látásra gyakorol pozitív hatást.
Mosni vagy nem mosni?
Fontos, hogy csak ép, egészséges gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasszunk, és mindenképpen mossuk meg evés előtt alaposan vízzel! Lustaságból se hanyagoljuk el – néhány perc munkát igazán megérdemel az egészségünk! A tisztítással ugyanis megakadályozhatjuk, hogy a felületükön megbúvó növényvédő szerek, nehézfémek, gombák, vírusok „felülírják” e vitaminbombák egészségünkre előnyös hatásait.
Árulkodó színek
Talán nem is gondolnánk, de már a gyümölcsök és zöldségek színe is ad támpontot a hatásukra nézve!
Fehérek
fokhagyma, gomba, karfiol, újhagyma, gyömbér, retekfélék
Elősegíthetik az immunrendszer megerősödését.
Citromsárgák
ananász, banán, citrom, mangó, körte, kukorica
Hozzájárulhatnak a bőr rugalmasságához.
Narancssárgák
sárgadinnye, sárgarépa, narancs, sárgabarack, tök
Gyulladásgátló hatásuk lehet.
Pirosak
meggy, cseresznye, málna, ribizli, eper, paradicsom
Karbantarthatják a szívet és az érrendszert.
Lilák
cékla, lila hagyma, levendula, lila káposzta, padlizsán, bodza
Közreműködhetnek az idegrendszer megóvásában, erősítésében.
Kékek
kék szőlő, áfonya, kék szilva,kökény, kék mézbogyó
Segítenek megelőzni a magas koleszterinszintet, javíthatják a memóriát.
Zöldek
brokkoli, uborka, zöldbab, borsó, spenót, karalábé
Erősíthetik a szemet és a csontokat.
Bejelentkezés
Új fiók létrehozása