A terhesség alatti D-vitamin-fogyasztás és az atópiás betegségek

A terhesség alatti D-vitamin-fogyasztás és az atópiás betegségek

Mennyi D-vitamint fogyasszon a várandós anya? Sem a túl sok, sem a túl kevés nem jó.


Az atópiás ekcéma olyan krónikus gyulladásos folyamatok összessége, amelyek kellemetlen, az életminőséget rontó bőrtünetként jelentkeznek. Egyes becslések szerint az atópiás ekcéma a négyévesnél fiatalabb gyerekek 9,5%-át, míg az egy és öt év közötti gyerekek akár 16,5%-át is érintheti, és a betegek száma növekvő tendenciát mutat.

A terhesség alatti D-vitamin-fogyasztás és az atópiás betegségek

Az anyán múlik a gyerek ekcémája?

Az atópiás ekcéma kialakulása részben a születés előtti periódusra vezethető vissza. A genetikai adottságokon túl a környezeti tényezők is nagyban befolyásolják a fejlődő immunrendszert és a bőr természetes védekezőképességét.

D-vitamin-tartalmú gyógyszerek, étrend-kiegészítők fogyasztása ebben a periódusban is ajánlott – figyelembe véve azt is, hogy az étrenddel bevitt és a napozással termelt D-vitamin mennyisége nem fedezi a lakosság többségének szükségletét.

Az anyai D-vitamin-szint és az újszülöttek atópiás ekcémára vagy más típusú atópiás betegségre (ide tartozik az atópiás ekcéma, a szénanátha és az atópiás asztma is) való hajlama között is összefüggés van. Az asztma kialakulásának legjelentősebb kockázati tényezője az egyéb atópiás betegség fennállása.

Napi 1000 NE elég?

Több vizsgálat utal arra, hogy a szülés előtti anyai D-vitamin-szedés csökkentheti az asztma kialakulásának kockázatát újszülötteknél. Napi 1000 NE kolekalciferol szedése a terhesség 14. hetétől egészen a szülés kezdetéig csökkentheti a csecsemőkori ekcéma kialakulását. A hatás összefüggött azzal is, hogy az anyák mennyi ideig szoptattak. Ez alapján a vizsgálat alapján úgy tűnik, a napi 1000 NE D-vitamin kockázatcsökkentő hatása már jelentős. Az anyai D-vitamin-fogyasztás csökkenti a csecsemőkori ekcéma kialakulását azoknál az újszülötteknél, akiknél a szoptatás időtartama meghaladta az egy hónapot.

Ne vigye túlzásba!

Ne vigye túlzásba!


Egyes felmérésekben azt figyelték meg, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek az édesanyjuk vérében túlságosan magas vitaminszintet mértek szülés előtt, nagyobb eséllyel alakult ki csecsemőkori ekcéma és kisgyerekkori asztma. Ezzel összefüggésben állhat az is, hogy a nemzetközi D-vitamin-ajánlás a még tolerálható felső beviteli értéknek 4000 NE/nap dózist javasol a terhesség ideje alatt, amelynek átlépése növelheti a kockázatát a fentebb említett betegségeknek is.


Ezekből a megfigyelésekből egy úgynevezett „U alakú” összefüggést valószínűsítenek a terhesség ideje alatt elfogyasztott D-vitamin-mennyiség és a csecsemőkori ekcéma kialakulásának kockázata között, azaz mind az alacsony, mind a magas D-vitamin-szint az emelkedett csecsemőkori ekcéma rizikójával kapcsolható össze. A legkisebb kockázat az „U” alján, azaz optimális bevitel esetén várható.


Kovács Balázs cikke Forrás: www.pirulakalauz.hu



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége