Az a fránya front!

Az a fránya front!

Vannak olyan szerencsések, akik rá se hederítenek a vonuló frontokra. Mások csak a kor előrehaladtával válnak frontérzékennyé, a legpechesebbek pedig mindig is azok voltak. A jelenség egyénenként különböző formában jelentkezhet, és sokféle kellemetlenséget tud okozni.


A frontérzékenység nem modern kori nyavalya, már az ókori görögök is feljegyezték erről megfigyeléseiket. A front hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény, amelyet egyes meteorológiai paraméterek (hőmérséklet, légnyomás, páratartalom, szélerősség, ionizáció) egyidejű, hirtelen változásai jellemeznek. Hazánk felett átlagosan heti egy ciklon vonul át, egy hideg-, illetve egy melegfronttal kísérve, így évente nagyjából száz front érinti az országot.

Kiket érint?

Az ember, mint minden élőlény, része a természetnek, így folyamatos kölcsönhatásban áll vele. Környezetünk változásai szervezetünket (leginkább idegi és hormonális) alkalmazkodási mechanizmusok beindítására kényszerítik. Leginkább a túlhajszolt életmódot folytató, instabil idegállapotú, gyengébb fizikumú, idős, vagy egyes betegségekben (reumatológiai, idegrendszeri, szív- és érrendszeri, immun- vagy hormonális krónikus betegségekben) szenvedő felnőttek esetében.

Meleg és hideg

Az a fránya front!

Melegfront esetén a tünetek már néhány órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek. Ilyenkor emelkedik a hőmérséklet, nő a páratartalom és csökken a légnyomás; mindezek vérnyomáscsökkenéshez, pulzusszám-emelkedéshez, esetleg a depressziós tünetek, zöld hályogos rohamok, illetve migrénes panaszok gyakoribb előfordulásához vezethetnek.


Hidegfront
nál a tünetek inkább a front átvonulása után jelentkeznek. A csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett nő a légnyomás. Ezt ízületi fájdalmakkal, reumás panaszokkal, asztmás rohamokkal, gyomor-, epe- és vesegörcsökkel, mellkasi panaszokkal, a koraszülések számának emelkedésével, illetve a szívinfarktusok gyakoribb előfordulásával hozták összefüggésbe.


Kettős fronthatás esetén a
hideg- és melegfronti hatások egyidejűleg vannak jelen, amely igen változatos tünetcsoportok megjelenését idézheti elő. Általános idegrendszeri tünetek mindkét fronthatás esetében jelentkeznek: levertség, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás.

Éljen egészségesen!

A fronthatások enyhítése érdekében a legfontosabb feladat a megelőzés. A stresszmentes hétköznapok. Ez már önmagában is testes feladat! Segítség lehet az aromaterápia, bizonyos gyógynövényekből készült kivonatok, teák fogyasztása (citromfű, orbáncfű, levendula, rozmaring, ginzeng), különböző relaxációs és jógagyakorlatok, valamint az akupresszúra és a talpmasszázs.


Az egészséges táplálkozás, a vitaminokban (C-, B-vitaminok), ásványi anyagokban (ZnMg) gazdag, könnyen emészthető ételek (sok zöldség, gyümölcs) fogyasztása sokat segíthet a tünetek enyhítésében. Az sem mindegy, mennyit iszunk! A napi 2-3 liter folyadék elfogyasztása is enyhíthet a tüneteken.


Fontos a rendszeres testmozgás, séta, a naponta végzett váltott zuhany (2 perc hideg vizes, majd 2 perc meleg vizes tusolás váltogatva). A szauna jótékony hatása ilyenkor is érvényesül, ezzel formában tartható a keringési és hőszabályozó rendszerünk.


Az írás a www.webbeteg.hu cikke alapján készült.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége