Téli vitaminszükséglet

Téli vitaminszükséglet


Télen az emberi szervezet különösképpen ki van téve a különböző megbetegedések veszélyeinek, adjunk meg hát minden segítséget az immunrendszerünknek, hogy ellenállóképessége kifogástalan állapotban legyen. Főként ilyenkor, a vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. A hideg hónapokban amúgy is jobban odafigyelünk a megfelelő vitaminbevitelre. De tudjuk-e, mire van szükségünk? Friss zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk, vagy inkább vitaminpótlókhoz nyúlunk?

Téli vitaminszükséglet
A vitaminhiányos táplálkozás következménye enyhébb esetben vitaminszegénység, míg súlyosabb esetben vitaminhiány lehet, ez esetben akár kóros tünetei is lehetnek a vitaminhiányos személynek. A vitaminhiánynak számos tünete lehet – fáradékonyság, hajhullás, repedezett ajkak, látásromlás –, de ne mi akarjuk eldönteni, mire van szükségünk, bízzuk ezt mindig orvosra. Súlyos következményekkel járhat ugyanakkor a hipervitaminózis, azaz a túlzott vitaminbevitel is, például a vitaminkészítmények mértéktelen szedése esetében.


A vitaminokat két nagy csoportra, vízben, és zsírban oldódó vitaminokra oszthatjuk, a védekezőképesség erősítésének szempontjából azonban mindkét csoport tagjai fontos szerepet töltenek be. Zsírban a D, E, K, A, H vitaminok, míg vízben a B komplex, a C és a P vitaminok oldódnak. A változatos étrend általában fedezi a vitaminszükségleteink szinten tartását, de oda kell figyelnünk az ételek elkészítésére, ilyenkor télen, amikor több húst, zsíros ételt fogyasztunk.


A legfontosabb a C-vitamint kiemelni a sorból, melyre szervezetünknek a téli hónapok alatt megnövekedett szükséglete van, mivel az immunrendszer erősítésében, és a fertőző betegségek elleni védekezésben kulcsszerepet játszik. A dohányzás, a stressz és egyes gyógyszerek is növelik a bevitelének szükségességét. Az éveken, esetleg évtizedeken át fennálló C -vitamin-hiány jelentősen növeli a rák kialakulásának a lehetőségét, illetve komoly mértékben hozzájárulhat a szív és érrendszeri megbetegedésekhez. A szívroham, vagy akár az érelmeszesedés is közvetlenül visszavezethető a C-vitamin tartós hiányára.


Jelentős mértékben tartalmazzák a következő zöldségek, illetőleg gyümölcsök: kelbimbó, káposzta, brokkoli, zöldpaprika, paradicsom, burgonya, áfonya, ribizli, citrom, grapefruit, csipkebogyó, narancs. Télen segítségünkre lehet az előbb felsorolt gyümölcsökből, hideg eljárással készült teák, szörpök fogyasztása is. Külön említést érdemel még a C-vitamin kísérője, és felszívódásának segítője a P vitamin, általában ugyanazokban a gyümölcsökben, zöldségekben fordul elő. Csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét, erősíti azokat, továbbá megvédi a C-vitamint az oxidációtól.


Hiányának vagy túladagolásának következményei nem ismeretesek, de feltehető azonban, hogy a C-vitamin felszívódásában zavarok léphetnek fel, amennyiben valamelyik állapot fennáll. Amennyiben rendszeresen sportolunk, tornázunk, erős dohányosok vagyunk, netán túl sok stressz ér benünket a munkánk során, akkor vitaminszükségletünk nagyobb az átlagosnál. A sportolóknak több B-vitaminra van szükségük, a dohányosoknak legalább 40 mg-mal több C-vitamint (egy narancs) kell naponta magukhoz venniük. Az állandó stresszt magnézium és C-vitamin, tehát sok gyümölcs és az ásványvíz segít legyőzni.


Nagyon fontos, hogy az év, megbetegedések szempontjából legkockázatosabb időszakában odafigyeljünk a vitaminok rendszeres és megfelelő mértékű bevitelére, melyet legegyszerűbb módon a tudatos, rendszeres és változatos táplálkozással érhetünk el. Amennyiben ez az életvitelünkből adódóan nem kivitelezhető, ajánlatos a különféle vitaminkészítmények szedése. Ne feledjük azonban, hogy az egészséges táplálkozás sokkal jobb forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak, mint a táplálék-kiegészítők; a tápanyagok kölcsönhatása olyan előnyökkel járhat, amit a kiegészítők nem tudnak pótolni. Napi öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztása ajánlott – ám az egyszerű és közismert ajánlást csak kevesen tartják be. Néha egyszerűbb a multivitaminokhoz nyúlni, mint hogy étrendváltoztatásokkal korrigáljuk a hiányt.

Kapcsolódó cikkeink:



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége