Gerincbántalmak

Gerincbántalmak

A sok ülőmunka gerinc- és derékfájdalomhoz vezethet, viszont kezelhető krémekkel, táplálékkiegészítőkkel, gyógyszerekkel. A TV2, a FEM3 és a SuperTV2 műsorán látható Több mint TestŐr című televíziós életmódmagazinban a Pingvin Patika gyógyszerészei segítik a nézőket a gerinc- és izomfájdalom megelőzésében és panasz esetén a megfelelő készítmények kiválasztásában.

 

A gerincbetegségeknek több oka lehet. Az egyik, hogy az emberek az evolúciós fejlődés miatt négy láb helyett két lábon járnak, és ez a függőleges testtartás nagyobb terhet jelent a gerincnek. De az ülés ugyancsak megterheli, a számítógép előtti, órákig tartó ücsörgés rossz tartáshoz, hátfájáshoz vezet. Fontos lenne az asztal mellől óránként felállni, átmozgatni az izmokat. A nők a magas sarkú cipő viselésével is ártanak a gerincüknek.


GerincbántalmakAz ízületi és izomhúzódásos fájdalmakra, sérülésekre a Pingvin Patikákban személyesen, de akár online is segítséget nyújtanak a gyógyszerészek: mindenkinek személyre szabottan javasolnak krémeket, kenőcsöket – magyarázza dr. Nagy Ildikó, a szegedi Pingvin Patika vezetője. A nem gyógyszeres hatóanyagú, vérbőséget okozó illóolajokat, kámfort, mentolt tartalmazó készítmények ellazítják az izmot, így izomhúzódás, ízületi sérülés kezelésére kiválóak. Ha a kenőcs nem segít, többféle tabletta áll a páciensek rendelkezésére. Arra viszont felhívja a figyelmet, hogy ezeket a készítményeket össze kell hangolni azokkal a gyógyszerekkel, amelyeket már eleve szed a beteg.

 

A betegek sokszor nincsenek azzal tisztában, hogy egy-egy hatóanyag több néven is forgalomban van, így a túladagolás veszélye állhat fenn. Ha egy hatóanyag nem válik be, akkor nem szabad mértéktelenül dózist emelni, helyette szakember tanácsát érdemes kikérni, egy másik készítményt választani a probléma kezelésére.

 

Nem elég egy adott terméket keresni név szerint, el kell olvasni, milyen összetevők szerepelnek a dobozán, mert előfordulhat, hogy ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza két különböző nevű termék, ezért szükséges minden alkalommal gyógyszerész segítségét kérni. Komolyabb sportsérülések esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki személyre szabottan ír fel vényköteles kenőcsöket a beteg részére.

 

Kevesen tudják, hogy a gyógyszertárakban is készül sportkrém: ennek fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatóanyaga van, illetve értágító hatású összetevő is kerül bele paprikakivonat formájában. A gyógynövényes – árnika- és rozmaringkivonatot tartalmazó – gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító krémeket izomhúzódásokra javasolják.

 

Sportolásra olyan mozgásformát kell választani, amely megmozgatja az izomrendszert, segít a mozgásszervi betegségek megelőzésében. Ilyen például az ízületkímélő úszás, amelynek ugyanakkor izomerősítő hatása is van, és tehermentesíti a csontokat. A jóga a helyes testtartás kialakításában segít, miközben erősíti az izmokat, a pilates pedig olyan mélyizmokat mozgat meg, amelyeket más mozgásforma nem – magyarázza Mojzesné dr. Terray Orsolya, a bajai Pingvin Patika gyógyszertárvezetője.

 

Csontritkulás megelőzésére érdemes kalciumot, D-vitamint, K2-vitamint szedni. Az ember csontszövetmennyisége 25–30 éves korára alakul ki, addig képes beépülni a kalcium, utána már csak ennek a csontokból történő kiáramlását lehet megakadályozni. Ezért fontos, hogy a vérben a megfelelő kalciumszintet fenntartsuk, különben ezt a szervezet a csontokból fogja pótolni.

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége