Néhány napra a szem is beragadhat

Néhány napra a szem is beragadhat

A kisgyerekek körében gyakori őszi–téli „vendég” a kötőhártya-gyulladás. Szerencsére könnyen gyógyul, ám bakteriális fertőzés esetén néhány napig nincs óvoda!

 


Szinte mindenki találkozott már azzal a roppant kellemetlen érzéssel, amikor reggel az összeragadt szemhéjak miatt szinte lehetetlen kinyitni a szemet. Amikor ez végre sikerül, egész nap sűrű váladékozás és könnyezés zavarja a látást.

 

A fertőző kötőhártya-gyulladás sokszor az őszi–téli időszakban és allergiaszezonban üti fel a fejét. Mivel az óvodában, bölcsődében a gyerekek könnyen fertőzik meg egymást, náluk különösen nem szabad halogatni a gyulladás kezelését. Ha a szembetegség a gyermekét sem kerülte el, ne engedje őt közösségbe! Jó hír, hogy a kötőhártya-gyulladásnak a látásélességre szinte egyáltalán nincs hatása.

 

Dr. Gyetvai Tamás szemész szakorvost a kötőhártya-gyulladás okairól, tüneteiről és a betegség lefolyásáról kérdeztük.

 

– Milyen tünetei vannak a kötőhártya-gyulladásnak?

– A kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb szemészeti panasz. Tünetei az égő, szúró, néha viszkető érzés, amelyet vörösség, gyakori váladékozás, könnyezés kísér. Ha kifejezettek (hangsúlyosak) a tünetek, látásromlást is okozhat.

 

 

– Mi állhat a betegség hátterében?

– Leggyakrabban bakteriális fertőzés áll, de szezonálisan jelentkező formában allergia, járványszerű előfordulásnál vírusos eredet állhat.

 

– Kiket érint leginkább?

– Gyakran jelentkezik gyermekközösségekben. Váladékozás esetén könnyen átvihető egyik szemről a másikra. Amennyiben bakteriális fertőzés okozza, és nem megfelelőek a higiéniás körülmények, egyik betegről a másikra terjedhet. Természetesen az egyedi előfordulás is gyakori.

 

 

– Milyen terápia létezik rá?
– Általában szemcseppekre jól reagál. Antibiotikum-tartalmú szemcseppek néhány nap alatt elmulasztják a panaszokat, ha nem múlik, szükség lehet a kezelés módosítására.

 

 

– Hány nap alatt gyógyul?

– A gyulladást a tünetek elmúlása után még 1-2 napig érdemes kezelni. A szem általában 1 héten belül gyógyul, addig a csepp nyugodtan használható. Preventív céllal a másik szem is kezelhető, masszív váladékozás esetén. Ha a panaszok nem múlnak, illetve kontaktlencse-viselés mellett jelentkeznek, érdemes szakorvoshoz fordulni.

 

 A megelőzéshez fontos:

– a gyakori kézmosás

– a szemdörzsölgetés mellőzése

– csakis a saját törülköző használata

– a sűrű ágyneműcsere

– a gyermek kerülje a közösségetHírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége