Legalább 10 dolog, amit érdemes tudni a Q10-koenzimről

Legalább 10 dolog, amit érdemes tudni a Q10-koenzimről

Legalább 10 dolog, amit érdemes tudni a Q10-koenzimről

dr. Tóth Barbara cikke


A Q10-koenzimnek igen kedvező hatásokat tulajdonítanak a reklámok. Vajon mi igaz ebből?

  1. A Q10-koenzim, más néven ubikinon, ubikinol vagy ubidekarenon az emberi szervezetben termelődő szerves vegyület, amely elsősorban a sejtek energiatermelésért felelős részében, a mitokondriumban található meg.
  2. Feladata az energiatermelés elősegítése, valamint szükséges a szervezet természetes antioxidánsrendszerének működéséhez.
  3.  A Q10 elengedhetetlenül szükséges az élethez, de nem feltétlen kell kívülről bevinni.
  4. Bizonyos betegségek vagy megváltozott egészségügyi állapotok esetén (pl. szívinfarktus után), gyógyszerek szedésekor (pl. koleszterinszint-csökkentő sztatinok) és az életkor előrehaladtával is csökken a szervezetben képződő Q10-koenzim mennyisége.
  5. A Q10-pótlás mérsékelheti az öregedés egyes tüneteit. Bevitelével csökkenhet a fáradékonyság, az izomgyengeség, és javul a szív munkája.
  6. A Q10-et számos élelmiszer is tartalmazza, mivel a vegyület a legtöbb eukarióta, azaz valódi sejtmaggal rendelkező élőlényben előfordul. Így tehát Q10-hez juthatunk húsok, halak vagy zöldségek (pl. spenót, brokkoli) fogyasztásával is, mivel zsírban oldódik, ezért a zsírtartalmú táplálékok segítik a felszívódását.
  7. Kedvező hatásai miatt azonban étrend-kiegészítőkben és gyógyszerként is forgalomba kerül, ilyen formában a dózisa napi 90–200 mg, amelyet érdemes étkezés közben bevenni a jobb felszívódás érdekében.
  8. Az emberi szervezetben a Q10 termelése akkor sem csökken, ha kívülről is viszünk be Q10-et.
  9. Bizonyítottan hatásos szívelégtelenség esetén.
  10. Nincs testsúlycsökkentő hatása.

(Nem) bizonyított tények

A Q10-koenzim fontos szerepet játszik a sejtek energiatermelő és anyagcsere-folyamataiban. Javítja a szív pumpafunkcióját, fokozza a szívizom-összehúzódások erejét, és elősegíti a megfelelő ingerületvezetést, amely elengedhetetlen a megfelelő szívritmushoz. A Q10 bevitele csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Gyógyszerként alkalmazható a krónikus szívelégtelenség tüneteinek enyhítésére. Azonban hatástalannak bizonyult a magas vérnyomás és az angina (mellkasi fájdalom) kezelésére.

Bizonyított, hogy a Q10 erős antioxidáns hatással rendelkezik, hozzájárul a reaktív szabad gyökök semlegesítéséhez, védi a sejtek membránját, csökkenti az LDL-koleszterin oxidációját, így mérsékli az érelmeszesedés súlyosságát. Támogatja az immunsejtek működését, és előnyösen kombinálható a szintén antioxidáns hatású E-vitaminnal.

A Q10-koenzimmel végzett kutatások alapján feltételezhető, hogy kedvező hatással van a cukorbetegek állapotára, alkalmazása során javulhat a cukorkontroll. A 2-es típusú cukorbetegek körében csökkenti a vércukorszint hosszú távú szabályozását jelző glikált hemoglobin szintjét (hemoglobin A1c, HbA1c).

E-vitaminnal kombinálva is számos kedvező hatást váltott ki a policisztás ovárium szindrómás (PCOS) betegek szervezetében, elsősorban a cukorháztartásra volt kedvező hatással.

A Q10-koenzim nem csökkenti a migrén súlyosságát, viszont alkalmazásával annak időtartama rövidebb lehet, és ritkábbá válhatnak a rohamok.

Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy 45–90 napig tartó napi 100 mg Q10-bevitel kedvező hatásokkal rendelkezik emlődaganatos betegek számára, a vegyület tumorterápiában való alkalmazhatósága azonban még nem kellőképpen alátámasztott, ezért csodás hatásokat ezen a téren ne várjunk a vegyülettől.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége