Segítsük szervezetünk védelmét!

Segítsük szervezetünk védelmét!

Bizonyára olvasóink is találkoztak már a Több mint TestŐr című televíziós életmódmagazinnal a TV2, a FEM3 és a SuperTV2 műsorán, melyben a Pingvin Patika gyógyszerészei minden héten egészségmegőrzést segítő tanácsokat adhatnak. Ebben a számban az immunrendszer egész évben szükséges erősítését hangsúlyozzuk.


A betegségek megelőzésének legjobb módja, ha az immunrendszert nem kampányszerűen, hanem egész évben erősítjük, hiszen a szervezet védekezőképességére az év minden napján szükségünk van – fogalmazott a műsorban dr. Nagy Ildikó, a Pingvin Patikák gyógyszerész-tanácsadója.

Az immunrendszer első alapköve a bélflóra, ezért naponta fontos a rost- és vitamindús táplálkozás. A vízben oldódó vitaminokat pótolni kell – például a B- és C-vitamint –, mert ezeket a szervezet nem tudja raktározni, csakúgy, mint a D-vitamint, amely a napsütéses időszak végével kiürül a szervezetből.


A gyógynövények – az echinacea, vagyis a bíborszínű kasvirág, a cickafarkfű, a csalán és a bodza – is hasznosak az immunrendszer számára. Egyik baktériumölő hatású, másik a légúti fertőzések kialakulását gátolja meg, vagy – pl. a lándzsás útifű, kakukkfű, pemetefű – a már meglévő légúti betegségben köptetőként, köhögéscsillapítóként szolgál.


A beteg gyakran elfelejt patikusától érdeklődni, hogy a gyógynövény, gyógyszer vagy étrend-kiegészítő milyen hatással van a rendszeresen szedett gyógyszereire – mondta el dr. Nagy Ildikó. Pedig a gyógyszerészhivatás a gyógyszerhatástanra épül: vizsgálja a különböző gyógyszerek hatásait, mellékhatásait, egymás kölcsönhatásait gyógynövényekkel, étrend-kiegészítőkkel. A patikusok a személyes találkozás mellett interneten keresztül is szívesen válaszolnak a betegek kérdéseire. 

Segítsük szervezetünk védelmét!Mojzesné dr. Terray Orsolya, a Pingvin Patika gyógyszertárvezetője szerint az immunrendszer erősítéséhez a vitaminok, gyümölcsök, zöldségek fogyasztása mellett az egészséges életmód – a mozgás, friss levegő, illetve a stressz mellőzése – is elengedhetetlen. Gyógyszerészként a multivitaminok fontosságát hangsúlyozza az A-, E-, az őszi–téli időszakban pótolandó D-vitamin, valamint a C- és B- (B1, B2, B6, B12) vitaminok miatt. Ez utóbbiak az enzimek előállításához nélkülözhetetlenek, illetve az erős immunrendszerhez szükséges anyagcsere-folyamatokat támogatják.


A bélbaktériumokat óvni, szükség esetén pótolni kell. A bélflóra körülbelül 2 kg-ot tesz ki, védeni rostdús táplálkozással, zsíros ételek mellőzésével, bő folyadékfogyasztással lehet. A probiotikumok a már meglévő bélflórát támogatják vagy pótolják – magyarázta a gyógyszerész. A sok kávét, szénsavas italokat, erősen fűszeres ételeket kerülni kell, mert károsíthatják a bélflórát, a bélbolyhokat.


A multivitamin, a C-vitamin segít megelőzni a bajt, betegség esetén láz- és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentők, köhögéscsillapítók, köptető, kamilla- vagy echinaceatea jöhet jól a házi patikában. A baktérium- vagy vírustörzs elleni védekezés leghatékonyabb módszere a védőoltás. Ha már megbetegedtünk, a C- és D-vitamint szedjük nagyobb dózisban, de multivitaminokat ne!


A Több mint TestŐr műsorába dr. Nagy Ildikóval a Pingvin Patika gyógyszertárvezetőjével készített beszélgetést a képre kattintva tekinthetik meg.

 

Immunerősítés, ahogy a patikus ajánlja, sok hasznos tippel! ????



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége