Megfázott? Mennyi C-vitamin az, ami tényleg hat?

Megfázott? Mennyi C-vitamin az, ami tényleg hat?

Mennyi az a c-vitamin mennyiség, amitől már látványosan lerövidül egy megfázás, vagy felső-légúti betegség időtartama? Hogyan lehet az, hogy egyszer azt olvassa, hogy  a C-vitamin segít a megfázás, vagy nátha ellen, pár hét múlva pedig egy másik oldalon, vagy újságban épp a hatástalanságát hangoztatják?


Dr. Harri Hemilä által vezetett kutatócsoport nem sajnálta az időt, hogy megmérje mennyi c-vitamin az, ami tényleg hatásos a nátha vagy hasonló felső-légúti betegségek gyógyulására. Időszerű volt ezt a kísérletet megismételni. A múlt század közepén a c-vitaminnal foglalkozó kutatók (beleértve Szent-Györgyit is) több grammnyi mennyiségekkel kísérleteztek. A mai ellentmondásos cikkek a fősodrású médiában azért születhetnek meg, mert a mostanában vizsgálódó orvosok ennek töredékétől várják az eredményt.

Tényleg megzavarhat bárkit ha én itt azt állítom, hogy a c-vitamin segít a nátha leküzdésében, az index.hu pedig egy NewYork Times cikkre hivatkozva, ami egy BBC cikkre hivatkozik, aki egy … stb… azt állítja, hogy semmi hatása nincs rá. Pedig valószínűleg mindkét esetben igaza volt annak aki vizsgálódott. Csak ne felejtsük el, hogy ha egy evőkanálnyi víz nem oltja a szomjat, attól még egy kancsó víznek lehet ilyen hatása. Ez a hasonlat jutott eszembe amikor megláttam a konkrét számokat amik a finn dokik méréseiből kijöttek.

8 gramm jobb mint 6 gramm

Az első vizsgálatban négy csoportra  osztották a náthával orvoshoz fordulókat. Az első két csoport az első napon kapott 3000mg c-vitamint. A harmadik csoport 6000mg-ot, a negyedik nem kapott c-vitamint csak placebot (úgy tudta hogy kap). A 6 grammos csoport betegségének időtartama 17%-al volt rövidebb mint a placebo csoporté. Ezt követően megismételték a kísérletet, de a placebo csoport mellett az egyik csoportnak 4000 a másiknak 8000mg-ot adtak a megfázással orvoshoz fordulás első napján. A 8000mg c-vitamin bevételétől a csoportban átlagosan 19%-al csökkent a betegség időtartama. Fontos megjegyezni, hogy ezt nem egy tartósan szedett c-vitamin okozta, hanem egyetlen adag.


A fenti adatok egyébként teljesen egybevágnak azzal, amit 1974 és 1975 során két egymástól független vizsgálatban amerikai és kanadai orvosok kaptak eredményül. Ezek hasonló mennyiségekkel kísérleteztek és szinte azonos eredményeket kaptak. A jobboldali ábra mutatja, hogy milyen arányban rövidült le a betegségből való gyógyulás ideje az alkalmazott c-vitamin mennyiségével arányosan. Látható, hogy nagyjából ők is 20%-os csökkenést mértek a 8 grammos adagnál.


A cikket jegyző orvos véleményét akként összegezte, hogy a betegség minél korábbi fázisában kell elkezdeni a c-vitamin szedését és olyan adagolásban, aminek van is hatása. Azt már csak én fűzöm hozzá óvatosan, hogy ne akkor kezdje el valaki szedni amikor már eleve a fertőzés vette át a hatalmat. Ha egész évben egy kiadós napi 1000-2000mg körüli mennyiséggel kiegészíti az étrendjét, akkor nem is tud bekerülni egy ilyen kísérletbe, mert az immunrendszere olyan állapotban lesz amikor elkerülik a betegségek.

Mire jó még ennyi c-vitamin?

Persze botorság lenne azt állítani, hogy csupán a megfázás elkerülése érdekében kell sok c-vitamint enni. Mivel az emberi szervezet nem képes maga előállítani a számára szükséges mennyiséget, étrendi úton kell pótolni. Amennyiben a testsúly kilogrammra átszámított ideális 6-8 grammot elfogyasztja valaki egy nap, akkor nem csak a bőre és haja egyéb látható testrésze lesz egészségesebb. A szív és érrendszer állapotán és a fogainak minőségén is sokat javít. Ezen kívül a c-vitamin ellátottság fordított arányt mutat egyes rákfajták kialakulásának valószínűségével. Nem utolsó sorban pedig a több c-vitamin kiegyensúlyozottabb szellemi állapotot és energikusabb életvitelt eredményez. Persze mindez csak akkor ha olyan mennyiségben fogyasztja valaki ami sokszorosa annak amit orvosa ajánlani fog.


refrencia: Hemilä, H. Vitamin C and Infections. Nutrients 2017, 9, 339

 

Vitaking C-vitaminok



Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége