Lásson tisztán! A szemüveg tisztítható

Lásson tisztán! A szemüveg tisztítható

A maszatos, zsírfoltos szemüveglencse tisztítására tökéletes megoldásnak bizonyul a mosószer és a folyó víz.

A szem védelmére a legjobb mód a rendszeres és alapos kézmosás, hiszen gyakran észrevétlenül is a szemünkhöz nyúlunk. A zsírfoltok, maszatok eltüntetésére az ingujj vagy a póló alja nem a legjobb megoldás – az csak árt a szemüveglencsének. PH-semleges mosószerrel, folyó víz alatt azonban bátran mosható, ez a legtöbb folyékony szappanra és mosogatószerre igaz– mondja Kovács Melinda optikus szak-ember.

Vigyázzon a bevonatra!

Persze erre az alapos tisztogatásra nincs mindig mód. A lencsetisztító törlőkendő vagy a lencsének is megfelelő, kereskedelemben is kapható tisztítófolyadék kiváló megoldás lehet. Ezek könnyen elférnek a kézitáskában. Az általános szemüveglencse-tisztító folyadékok mellett léteznek páramentesítő hatású szerek, illetve páramentesítő bevonatok. Óriási haszna van, ha a szemüveges maszkot is használ.

 

Az egyszer használatos, eldobható nedves törlőkendőkkel azonban vigyázni kell! Nem szerencsés a bevásárlóközpontokban, élelmiszer-áruházakban beszerezni, hiszen nem mindegyik lencsére használható.

 

Ugyanez igaz a tisztítófolyadékra is. A speciális bevonatot akár tönkre is tehetik. Ezért éri meg inkább szaküzletben keresgélni, ahol biztosan az adott lencsének megfelelő folyadékot, kendőt ajánlja a szakember, még ha drágábban is, de biztosan nem tesz kárt a védőréteggel ellátott szemüveglencsénkben.

Papír zsebkendővel soha!

Sokan papír zsebkendővel, ruhaujjal dörzsölgetik a lencsét, ami könnyen karcolást okozhat. Helyette a többször használatos mikroszálas törlőkendő javasolt, ez a legtöbb háztartásban megtalálható. Ha valaki poros helyen dolgozik, azonnal ne a kendővel törölgesse a szemüvegét! Először tiszta, folyó víz alá tartsa a lencsét, utána törölje át a mikroszálas kendővel– javasolja Kovács Melinda, hozzátéve, ez a kendőtípus mosószerrel, de öblítő nélkül kimosható.

Se túl nagy, se túl kicsi

A szemüveg tárolására a kemény tok a legalkalmasabb. Így az okuláré nem nyomódik meg a táskában. Arra azonban ügyelni kell, hogy a tok se túl kicsi, se túl nagy ne legyen. Ha túl kicsi, deformálódhat a szemüvegkeret, ha túl nagy, akkor a lencse az állandó mozgás hatására megkophat. A tokban mindig csak a szemüveget és a törlőkendőt tároljuk – hívja fel a szemüvegesek figyelmét a szakember.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége