Az influenza ellen is véd a D-vitamin

Az influenza ellen is véd a D-vitamin


A gyerekek D-vitamin hiánya tetten érhető a gyakori hurutos megbetegedésekben, az elégtelen mentális teljesítőképességben, az emelkedő gyermekkori inzulinfüggő diabéteszben, később pedig a súlyos krónikus megbetegedésekben. A D-vitamin aktív szerepet játszik az immunvédekezésben, nem csoda, ha hiányában az év első 3 hónapjában diagnosztizálják a legtöbb légúti betegséget és influenzát.

Az influenza ellen is véd a D-vitamin
A D-vitamin hiány megszüntetésével a halandóság 7-10%-kal, a csípőtörések száma 26%-kal, a rákos megbetegedések száma 35%-kal, az inzulinfüggő diabétesz aránya 78%.kal csökkenne, csakúgy, mint az influenza kockázata. Ugyanakkor az átlagéletkor 2-3 évvel nőne – hivatkozik egy SOTE-tanulmányra dr. Prágau Ágnes házi gyermekorvos.

Mennyi D-vitaminra van szüksége egy kisgyereknek?

Ha nyáridőben naponta 20-30 percig éri napsütés ruhával nem fedett bőrünket, elegendő a termelődött D-vitamin. Októbertől április végéig azonban nem, ezért szintetikus D3-vitamint kell szedni minden életkorban. Mivel a csecsemők bőre igen érzékeny, szinte soha nem tesszük ki őket, direkt napsütésnek, az intenzív súlygyarapodás miatt 1 éves korig folyamatosan, az ősszel születteknek pedig 1 éves koron túl a következő év tavaszáig kapniuk kell a D-vitamint. Az 1 éveseknek javasolt dózis napi 8000 NE (nemzetközi egység). Későbbi életkorban mindenkinek 1000-1500 NE naponta ősztől tavaszig. Ha a bölcsődés, óvodás, kisiskolás gyakran beteg, a későbbi életkorban krónikus betegségekkel szembesülünk ellenőrizni kell a D-vitamin ellátottságot. Ma már tudjuk, hogy szerepe van még a fogantatásban is. Hiányának az angolkór a legsúlyosabb tünetegyüttese.

A D-vitamin-pótlás mellé mindig kell K-vitamin?

A K2-vitaminnak is van szerepe a csontanyagcserében. Elősegíti a  D-vitamint szállító fehérje termelését, ezzel segítve elő, hogy a kalcium valóban a csontokba épüljön be, ne a lágyszövetekbe, erek falába, vesébe. A D-vitaminnak receptorai vannak a mellékpajzsmirigyben és a hasnyálmirigyben is, a hormonális anyagcsere-folyamatokat nagyban befolyásolja. Az agyi receptorai alapján szerepe lehet a mentális egészségben. Idősebb korban a nemi hormonok csökkenő szintje hajlamosít a csontritkulásra. Ilyenkor kiemelt jelentősége van a D-vitamin mellett a K2-vitamin és kalcium szedésnek, illetve elegendő tej és tejtermék fogyasztásnak. Gyermekkorban még nem szükséges K2-vitamin adása a D-vitamin mellé, mert a jól működő bélflóra elegendő K-vitamint termel, de elképzelhető hogy a jövő kutatásai ezt az állítást felülírják.

Lehet-e a D-vitamint túladagolni?

Egyéves korig napi 800 NE, későbbi életkorban mindenkinek 1000–1500 NE a napi adag ősztől tavaszig. A terhesség első harmadában 2000 NE naponta, majd 3000–4000 NE naponta a szoptatás befejeződéséig. A D-vitamin mennyiségi tolerálhatósága igen széles, hosszan adott napi 4000 NE D-vitamin sem okoz kimutatható elváltozást.


Azonban az előírt adag sokszorosa hosszan adagolva okozhat elmeszesedést a lágyrészekben, erekben, vesében következményes funkcióromlással. A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, szájon át advabepe szükséges a felszívódásához. Fő szerepe a kalcium és a foszfor belekből való felszívódásának és a csontokba való lerakódásának az elősegítése. Elővitaminja, a 7-dehydrocholesterol az emberi bőr alkotóeleme, mely ultraibolya sugárzás (napfény) hatására cholecalciferollá alakul. A májban, majd a vesében történő hidroxiláció révén jön létre az aktív metabolit, a calcitriol. Ennek receptorai számos szervben, szervrendszerben megtalálhatók, ezért is van a D-vitaminnak rendkívül fontos szerepe az egészségvédelemben.  A SOTE 2013-as reprezentatív vizsgálata szerint a magyarok 95%-a a tél végére D-vitamin-hiányos lesz.


A vizsgálatok alapját a 25(OH)cholecalciferol-szint meghatározása adta. Ez az érték 20–80 ng/ml között normális. A vizsgált populációnak tél végére 10 ng/ml alá esett a D-vitamin-szintje. A gyerekek mozgásigénye hatalmas, szerencsére a velük való séta olcsó és mindig kéznél lévő, hatékony mozgásforma. A felnőttek körül szaladgáló kicsik mellett igazán jókat lehet lépdelni! A séta segít megelőzni a csontritkulást, fogyaszt, átmozgatja az alsó végtag és a fenék izmait, az intenzív séta pedig a vérkeringésnek is használ. A rövid, de gyakori sétálás jól hat a vérnyomásra és a koleszterinszintre. Ideális lehet ízületi gyulladás esetén, sőt, az egyensúlyérzéket is javítja. Így az idősek könnyebben megelőzhetik az eséseket.

Miben találunk D-vitamint?

Halak mája (csukamájolaj), tejtermékek, tojássárgája, belsőségek tartalmaznak D3-vitamint, néhány zöld növényben D2 található. Azonban nem tudunk annyit fogyasztani ezekből a természetes forrásokból, amennyi elegendő lenne az őszi–téli hónapokban. Ezért fontos ilyenkor a szintetikus D3-vitamin adása. A mi égövünkön a D-vitamint mindenkinek  egész életében kapnia kell!



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége