Május 20-a méhek világnapja

Május 20-a méhek világnapja

Tudta? Május 20-a méhek világnapja.

Miért fontosak nekünk a méhek? Mi is az az apiterápia?

Az apiterápia története az ősidőkre nyúlik vissza. Az apiterápia jelentése: méhek által gyűjtött szerves anyagok és az ezekből előállított termékek gyógyításra való felhasználása. Ide sorolhatóak azok a természetes készítmények, amelyek például mézet, virágport, méhpempőt, propoliszt vagy viaszt tartalmaznak.

 

Az apiterápia története az ősidőkre nyúlik vissza, hiszen az ember már akkor felismerte a méhek hasznos voltát és az általuk előállított termékek jótékony hatását. Már az ókori Egyiptomban és Kínában is fejlett volt a mézfeldolgozás, Görögországban pedig az istenek ajándékának tekintették eme nemes nedűt.  Mindamellett ételeket és italokat is készítettek belőle, illetve ízesítésre is használták édessége miatt. A méhészeti termékek fogyasztásáról és egyéb felhasználásáról számos írásos emlék tesz tanúbizonyságot. Elnevezése későbbi időkből származik, az apis – méh – és a terápia szó összetételéből született meg az apiterápia kifejezés.

A méhészeti termékek

A méhek több millió évvel ezelőtt is hasonló módon gyűjtötték a virágok nektárját és egyéb édes nedveit, amelyekből az emberek által is felhasznált anyagokat állítják elő. A méz és a virágpor a rovaroknak is táplálékul szolgál a hideg és gyűjtésmentes időszakokban, ezeket lépsejtekben tárolják. Feltétlen említést érdemel még a méhpempő, amellyel az anyakirálynőt és a fejlődő méheket táplálják. A propolisz, vagy ritkábban használt nevén a méhszurok apiterápiás célra gyakran használt anyag, amelyet a méhek a fák rügyeiből és nedveiből nyernek ki, és a kaptár fertőtlenítésére használnak, illetve ez a rovarok ragasztóanyaga. A méhviasz a munkásméhek potroha alatt lévő viaszmirigyekből származik. Utóbbiból építik meg a kaptárt és annak minden egyes részét, ahol az utánpótlásról és a raktározásról gondoskodnak. Különleges anyag még a méhméreg, amelyet a kaptár és a saját védel­mük érdekében használnak, és szúrás útján juttatnak a kívánt helyre, illetve a méhkenyér, amely az egyik legértékesebb méhészeti anyag. Ez is a méhek táplálékául szolgál, a virágpor biokémiai és szerkezeti átalakulása során jön létre.

MIért jó a méz?

MIért jó a méz?

Az apiterápia kedvező hatásai

A méhészeti termékek koncentráltan tartalmazzák a növények hatóanyagait, emellett a méhek anyagcsere-folyamata során speciális enzimekkel és hormonokkal keverednek. Az emberi szervezet működéséhez nélkülözhetetlen, létfontosságú anyagokat tartalmaznak. Tulajdonképpen átdolgozzák a növények által termelt tápanyagokat. Rendszeres fogyasztásuk erősíti az immunrendszert, ezáltal ellenállóbbá teszi a szervezetet. Egy apiterápiás készítmény napi bevitele nagyban hozzájárul az egészség megőrzéséhez. A szerek gyógyításra is alkalmazhatóak, tehát a már meglévő problémákra is hathatós megoldást, gyógyírt jelenthetnek. Az apiterápia a méhészeti termékeket a természetes készítményeken túl rendkívül széles körben alkalmazza, hatóanyagai megtalálhatóak például oldatokban, kenőcsökben, gyógyesszenciákban és különféle tablettákban is.ó

Pingvin tipp:

 A méhpempő többféle B-vitamint tartalmaz, például B1-, B2-, B3-,B5- és B12 vitamint. A propolisz csökkentia gyulladásokat. A méz jótékony hatása a szív- és érrendszeri betegségek esetében is kimutatható. Az allergiaszezon előtti időszakban tartott mézkúra csökkenti az irritáció tüneteit.

 

Forrás: Pingvin Magazin  



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége