Jó, ha van dió!

Jó, ha van dió!

Az éves dióadagunk elfogyasztását hajlamosak vagyunk karácsonyra időzíteni, pedig van élet a diós bejglin kívül is! Az egészséges dió sok tápanyagot tartalmaz, telítetlen zsírsavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, ízletes élelmiszer.

 

A dió nemzetségbe közel 20 diófaj tartozik, a legelterjedtebbek a Perzsiából származó nemes dió, az Észak-Amerikából származó vajdió és fekete dió.

 

Jó, ha van dió!

Magas fehérje-, rost-, antioxidáns- és fitoszterin-tartalommal rendelkezik. Olajsavat, linolsavat, illetve alfa-linolénsavat tartalmaz.

 

Jelentős kalcium-, magnézium-, mangán- és vasforrás. Megtalálható benne a csontképző fluor, a mangán és a réz, amely a vérképzésben segít. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, nem beszélve immunerősítő szerepéről. A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van a dióban, így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. A diófa levele frissen jelentős mennyiségű C-vitamint rejt, a gyógyászatban is használják. Készíthető belőle tea, amely javasolt egyebek mellett bőrproblémákra (akne, sömör).

 

Javítja a vér koleszterinszintjét, a véredények működését, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. A konyhában is jól hasznosítható: gabonaalapú köretekbe, salátákba, desszertekbe tehetjük, de gyümölcsökhöz, sajtokhoz is jól illik.

 

A dióolaj értékes forrása az omega-3 zsírsavaknak, ezáltal csökkentheti a vér káros koleszterinszintjét. Kellemes illatú és ízű, hidegen sajtolt olaj. Mivel hajlamos az oxidációra, könnyen avasodik, ezért kerüljük a hosszú ideig való tárolását.

 

Nagyanyáink tudták, hogy a héja is felhasználható, félig éretten pedig magát a diószemet tették el befőttnek.

 

Igaz, hogy a benne lévő omega-3 zsírsavak miatt jótékony hatású a diófogyasztás, azonban a magas kalóriatartalma miatt korlátokat kell szabnunk a bevitelének. 10 dkg dió több mint 600 kalóriát tartalmaz, nagyjából annyit, mint 10 dkg, azaz egy tábla csokoládé. Napi 3-5 dióbél elrágcsálása ajánlott, ez a mennyiség már hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.

 

A diófalevél nagyon gazdag cserzőanyagokban, teája hatásos gyomorhurut, hasmenés ellen. Magát a diót a népi gyógyászatban vérszegénység, sápadtság kezelésére is használták. Segíthet az erős hajhullás megállításában is: a diófalevél-tea erősíti a hajhagymákat, és a népi gyógyászatban a gombaölő hatása is ismert. Vércukorszint-csökkentő hatása a legmegalapozottabb, ezt klinikai vizsgálat is alátámasztja. A pontos adagolás megállapításához azonban további, részletes elemzések szükségesek.

Érdekesség:

A diók nemzetségének tudományos elnevezése egy latin kifejezésből eredeztethető, melynek jelentése: Jupiter makkja (Juglans). A kifejezésből sejlik, hogy már az ókoriak is értékes termésnek tartották a természet eme ajándékát.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége