Étkezzünk változatosan az erős csontokért!

Étkezzünk változatosan az erős csontokért!

Az erős csontokért nem feltétlenül csak a génjeink felelősek, a kiegyensúlyozott táplálkozás legalább annyira. 25-30 éves kor felett pedig különösen fontos figyelni arra, hogy megőrizzük csontjaink minőségét. Ideje hát előre gondolkodni!

Csontritkulás
Csontjaink, amelyek testünk vázát, formáját alkotják, gondolnánk vagy sem, folyamatosan megújuló szövetből tevődnek össze. Sajnos nagyjából 30 éves korunk után csökken a tömegük, megindul a csont leépülése. Csontritkulás is bekövetkezhet, amennyiben a csont építéséért és bontásáért felelős sejtek egynesúlya megbomlik, és az utóbbiak kerülnek túlsúlyba.

Öröm az ürömben, hogy ha előrelátók vagyunk, és odafigyelünk a táplálkozásunkra, jelentősen lelassíthatjuk ezt a folyamatot.

Fontos anyagok

Csontunk megfelelő minőségéért elsősorban a kalcium felel, ám a D és K-vitamin is fontos szerepet játszik egészsége megőrzésében. Míg a kalcium táplálja csontjainkat és fogainkat, addig a D-vitamin segíti annak beépülését, a K-vitamin pedig gátolja, hogy a kalcium meszesedést idézzen elő az érfalakon lerakódva. Ugyanakkor a magnézium, az A- és C-vitamin is hozzájárulhatnak a csontok jólétéhez.

A megfelelő táplálék

Minden bizonnyal sokakat nem lep meg, hogy elsődleges kalciumforrásaink közé a tej és tejtermékek tartoznak. Egy felnőtt ideális napi kalciumbevitele nagyjából 3 pohár tejnek feleltethető meg, azaz 1000 mg-nak. Ennek mennyisége lehet magasabb, például serdülőkorban, illetve terhesség, szoptatás idején. A laktózérzékenyek számára a szójatej fogyasztása ajánlható. A kalcium munkáját segítő D-vitamint többek között halakból vihetjük be szervezetünkbe, amelyek ráadásul az immunrendszerünket erősítő és bőrünk ápoltságát elősegítő omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak.

A legjobb vitaminforrás a lazac, amelynek mindössze 100 grammja a D-vitamin-bevitelünk 90%-át biztosíthatja. Magnéziumforrásként szolhatnak az olajos magvak, valamint a bab. Kalciumot, magnéziumot és K-vitamint is bőségesen tartalmazhatnak a zöld levelű zöldségek, így a spenót, a káposzta vagy a mángold.

Étkezzünk változatosan az erős csontokért!Előtérben a mozgás

Kutatások bizonyítják, hogy a kalcium hatékonyságát a mozgásszegény életmód is akadályozhatja. A megfelelő fizikai terhelés segítheti a csontok erősödését, és növelheti azok ásványianyag-tartalmát. Érdemes olyan gyakorlatokat végezni, amelyek úgynevezett teherviselő típusúak: ilyen például a lépcsőzés vagy a séta. Ráadásul az edzés az egyensúlyt is fejleszti, ez pedig csökkentheti az olyan balesetek számát, amelyek csonttöréssel végződnek.

Kapcsolódó cikkeink:



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége