C-vitamin és kapszaicin

C-vitamin és kapszaicin

Erősítsen rá az egészségére!

Az évkezdés sokak számára az új fogadalmak időszaka. Nagyon gyakori, hogy ezek tárgya az egészségesebb életmód és a rendszeres testmozgás, annál is inkább, mert sokan igyekeznének megszabadulni az ünnepek alatt felszaladt néhány kilótól. A téli időszakban azonban könnyen előfordulhat, hogy legyengül, kimerül az immunrendszer, ami hajlamosabbá tesz különböző betegségekre. Így az év eleji lendületet akár egy megfázás is visszavetheti. Ha az általános vitalitásunkat meg szeretnénk őrizni, akkor kulcsfontosságú, hogy immunrendszerünkről is gondoskodjunk. A C-vitamin mára már az egészség egyik szimbólumává vált, rendkívül sokrétű feladatot lát el szervezetünkben, köztük kiemelt szereppel bír az immunrendszer normál működésében. Azok számára, akik szeretnék vitalitásukat megőrizni, immunrendszerüket általánosan támogatni, mindemellett a diétájukat támogatni, azoknak a Goodwill Pharma új fejlesztése, a Szent-Györgyi Albert C-vitamin & capsaicin 1000 mg Retard filmtabletta kitűnő választás lehet.

A C-vitamin és a kapszaicin jótékony hatása együtt

A C-vitamin a szervezet számára az egyik legfontosabb antioxidáns molekula, ami támogatja az immunrendszert, növeli a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmét. Ezen felül hozzájárul a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz és csökkenti a fáradtság és a kifáradás érzését. A normál kollagénképződéshez is szükség van rá, ezen keresztül pedig az erek, a fogíny, a fogak, a bőr, a porcok és a csontok normál állapotának és működésének fenntartásáért is felel.


Az emberi szervezet azonban nem képes előállítani, így pótlását naponta, táplálkozás útján kell biztosítani. A paprika kiváló C-vitamin forrás. Azzal is mindenki tisztában van, hogy a különböző citrusfélék is igen gazdagon tartalmaznak C-vitamint. A homoktövisben és a csipkebogyóban azonban még nagyobb mennyiségben van jelen. A zöldségek közül a savanyú káposztát, a paradicsomot, a brokkolit, a karfiolt és a spenótot említhetjük gazdag C-vitamin forrásként. A napi C-vitamin szükségletet változatos, vegyes étrenddel könnyen fedezhetjük, azonban vannak olyan állapotok (pl. megfázás), amikor érdemes növelni a napi dózist. Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos étrendet, abban az esetben viszont, amikor nagyobb C-vitamin dózishoz szeretnénk juttatni szervezetünket, jó szolgálatot tehetnek. A narancs 10 dekánként átlagosan 50 mg C-vitamint tartalmaz. Egy megfázásos időszakban, amikor extra támogatást szeretnénk nyújtani immunrendszerünknek, akár 500-1000 mg C-vitamint is magunkhoz veszünk étrend-kiegészítők formájában. Ha belegondolunk, ugyanezt a mennyiséget csak 1-2 kg narancs elfogyasztásával tudnánk napi szinten fedezni.


A kapszaicin a különböző csípős paprikákban megtalálható vegyület, amely a fogyasztásuk során tapasztalható csípő, égető érzésért felel. Érdekesség, hogy kapszaicin egy olyan receptorhoz kapcsolódik, mely a hő- és fájdalom érzékelésért felelős, éppen ezért érezhetjük égetőnek a csípős paprikát. A kapszaicin-kivonat számos jótékony hatással rendelkezik az emberi szervezetre nézve. Összetett hatása révén, hozzájárul a diéta támogató programok eredményességéhez, így segíthet az egészséges testsúly elérésében. A kapszaicin a központi idegrendszer éhség-jóllakottság központjában megtalálható receptorok ingerlésével csökkenteni tudja az étvágyat és az éhségérzetet. Emellett, mivel serkenti a szervezet hőtermelését, képes növelni az energiafelhasználást és a zsírégetés is.


Gyakori a feltételezés, hogy a kapszaicin fogyasztás gyomorfekély kialakulását segítheti elő. Ezt a tulajdonságát több kutatás is cáfolja, sőt ezek az eredmények éppen az ellenkezőjére utalnak.

C-vitamin és kapszaicin – Erősítsen rá az egészségére!

Két Nobel-díj története egy dobozba zárva

Egészségünk alappillére az immunrendszer normál működése, de emellett a megfelelő testsúly fenntartására is kiemelt figyelmet érdemes szentelni, hiszen ez is fontos kulcsa lehet egy vitális, hosszú életnek. Ebben segíthet a Szent-Györgyi Albert C-vitamin & capsaicin készítmény, mely egy tablettába zárva tartalmazza az immunrendszer normál működéséhez elengedhetetlen C-vitamint és a diétát támogató kapszaicint. A filmtabletta retard, azaz elnyújtott hatású, így C-vitamin tartalma fokozatosan szabadul fel, ezáltal folyamatosan biztosítható a szervezet C-vitamin szükséglete. A tabletta filmbevonatának köszönhetően nem okoz csípő, égető érzést a szájban.


A C-vitamin és a kapszaicin kutatása mindkét esetben Nobel-díjjal zárult. Szent-Györgyi Albert Professzor 1937-ben nyerte el az orvosi Nobel-díját a C-vitamin felfedezéséért. A szegedi egyetem professzora paprikából azonosította sikerrel a szervezet egyik kulcsfontosságú támogatóját, a C-vitamint.

A másik Nobel-díjat David Jay Julius és Ardem Patapoutian kapták 2021-ben a kapszaicin receptorának szerkezeti azonosításáért. A kutatás azonban Szegedről indult, ifjabb Jancsó Miklós professzor fedezte fel elsőként az erőspaprika kivonatának különleges élettani hatásait a második világháborút követő években, amit „kapszaicin deszenzitizáció”-nak nevezett el. Jancsó professzor kísérleteiről 1949-ben számolt be a Magyar Élettani Társaság Vándorgyűlésén, azonban egészen az 1960-as évekig angol nyelven nem publikálhatta felfedezését a fennálló politikai helyzet Később, kutatócsoportok a világ távoli részein párhuzamosan dolgoztak a kapszaicin rejtély megoldásán, amit 1997-ben, David Julius csapata mutatott fel eredményt, így az elismerést őket illeti.


A kutatások máig sem azóta sem értek véget. A kapszaicint több élettani folyamatban is vizsgálják. A testsúlycsökkentő diéta támogatásában szerepét már számos vizsgálat igazolta.


Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!

 



Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége