Folsav/folát - páratlan páros a babák egészségéért

Folsav/folát - páratlan páros a babák egészségéért

Aki babát tervez szinte biztos, hogy hallott vagy olvasott már a folsav/folát párosról. Talán azt is tudja, hogy már a teherbeesés előtt legalább egy hónappal javasolt feltölteni a raktárakat és folsavat tartalmazó készítményt szedni, mert ez komoly szerepet játszhat egyes magzati fejlődési rendellenességek kivédésében. Ezt a hatást Dr. Czeizel Endre klinikai vizsgálata bizonyította be, amivel nemcsak Kennedy-díjat kapott és világhírnevet szerzett, de kutatási eredményeit a mai napig hasznosítják. Többek közt ezért került azóta a legtöbb terhesvitaminba folsav, néhányba pedig a közvetlenül felszívódó, aktív folsav forma a folát is, ahogy a professzor nevét viselő Dr. Czeizel Multivitaminba is.

Két név egy vitamin?

Igen is, meg nem is. A folsav/folát páros egy vízben oldódó B-vitamin fajta, a B9-vitamin, amit legtöbbször folsavként emlegetünk. Bár szinonimaként használjuk őket, a kettő között van különbség, mégpedig az, hogy a folsavat szintetikusan állítják elő, a folát pedig természetes, biológiailag aktív, azaz szerves B9-vitamin forma.

A folát elnevezés egyébként a latin follium, azaz levél szóból ered, ami nem véletlen, mert a folát legnagyobb mennyiségben a sötétzöld leveles zöldségfélékben (spenót, fodroskel, brokkoli) található meg. A hüvelyesek is jó folsav forrásnak számítanak, de emellett számos gyümölcsben – például avokádó, narancs, sárgadinnye -, a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a tojásban szintén jelentős mennyiségben megtalálható. Érdemes ezekből minél többet fogyasztani, annál is inkább, mert természetes táplálékaink folát vegyületeket tartalmaznak, amik közvetlenül felszívódnak és jobban hasznosulnak mesterségesen előállított társaiknál.


A szintetikusan előállított B9-vitamint, azaz a folsavat a szervezetnek először foláttá kell alakítania, mielőtt fel tudna szívódni. Ez meglehetősen lassú folyamat, ami ráadásul egy genetikai hiba miatt nem mindenkinél zajlik le akadálytalanul. Az átalakításhoz ugyanis MTHFR (metilén tetrahidrofolát reduktáz) enzimre van szükség, aminek azonban rendkívül gyakori a mutációja. Ennek következtében sokunk szervezete nem tudja a folsavat megfelelően hasznosítani.

TudtaDr. Czeizel Endre Egy átlagos felnőttnek naponta 200 mikrogramm folátra van szüksége ahhoz, hogy a napi vitamin szükségletét fedezze. Kiszámolták, hogy ha ezt spenótból fedeznénk, akkor 14-15 tányérral kéne megenni, ami talán még Popeye számára is kihívás lenne.


Miért ennyire páratlan ez a páros?

A B9 vitamin szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni, különösen, ha babavárásról beszélünk. A folsav ugyanis a várandósság során részt vesz az anyai szövetek növekedésében, és szerepet játszik a sejtosztódásban is.


Érdemes tudni, hogy az alacsony anyai folátszint a velőcsőzáródási rendellenességek kialakulásának egyik kockázati tényezője, mert a fejlődő embriónál a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében történhet meg zavartalanul. Ha az anya folátszintje alacsony, akkor a fejlődési folyamatban problémák adódhatnak és egy esetleges rendellenesség kockázata megnő. A folyamat pedig egy olyan időszakban zajlik - sőt a várandósság negyedik hetére be is fejeződik -, amikor a kismama még nem is tudhatja biztosan, hogy babát vár.

Étrend-kiegészítőbe zárt tudomány

A jó hír az, hogy kiegészítő folsav szedésével az anya folátszintje növelhető, így a kockázat csökkentésére van lehetőség. Erre vonatkozott Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus klinikai vizsgálata, aki a világon elsőként tudományosan igazolta a folsavnak ezt a hatását.*  

Sőt, ennek a páratlan párosnak más vitaminokkal kiegészítve még több pozitív hatása ismert. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) állásfoglalása alapján ugyanis a babaváró vitaminokkal a fejlődési rendellenességek 1/3-a (a szívfejlődési rendellenességek 50%-a, a vese rendellenességek 40%-a, a végtagrendellenességek 25%-a) kivédhető. **

Azonban ahhoz, hogy a preventív hatás érvényesüljön, már a teherbeesés előtt legalább egy hónappal és a várandósság első három hónapjában oda kell figyelni a folsav bevitelre.***

TudtaDr. Czeizel Endre Dr. Czeizel Endre klinikai vizsgálata 1984-1992 között zajlott. Az eredményeit annyira jelentősnek tartották, hogy a publikálást követő években először az USA-ban és Kanadában, majd a világ számos országában folsavval kezdték dúsítani a lisztet. Ezt a gyakorlatot külföldön ma is folytatják, de Magyarországon nem sikerült megvalósítani.


Tervezze meg a babavárást

Hangsúlyozni szeretnénk mennyire fontos, hogy leendő Édesanyaként Ön is felkészítse szervezetét az ideális fogamzásra és az egészséges várandósságra. Ennek csak egyik eleme a folsav- és más vitaminraktárak feltöltése. Szükség lehet életmódváltásra (táplálkozás, mozgás, sport, a rossz szokások elhagyása…stb), a fogamzást elősegítő lehetőségek megismerésére, valamint a terhességgel kapcsolatos információk begyűjtésére is.

Folsav/folát - páratlan páros a babák egészségéért

Ha minderről többet szeretne megtudni, látogasson el honlapunkra: https://czeizelvitamin.hu/

Hivatkozások

*A kiegészítő folsav-bevitel növeli az anya folátszintjét. Az alacsony anyai folátszint az egyik kockázati tényezője az idegcsőzáródási rendellenesség kialakulásának a magzatban. A kedvező eredmény a gyermekvállalás előtt álló nők esetében legalább a fogantatás előtti 1 hónapban és utána 3 hónapon keresztüli napi 400 µg kiegészítő folsav szedése esetén érhető el. Az 1984-1992 között folytatott magyar vizsgálatban 5.502 terhes nő vett részt, akik 0,8 mg folsavat tartalmazó multivitamint szedtek. Az adatok értékelése egyértelműen igazolta a preventív hatást, az alkalmazott szupplementáció 92%-ban kivédte az NTD első előfordulását. Czeizel AE et Al Birth Defects RES A Clin Mol Teratol 2004

**A babaváró vitaminokkal az összes fejlődési rendellenesség mintegy egyharmada kivédhető az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása alapján - Tarusco D (ed.): Folic Acid: From Research to Public Health Practice. Rapporti ISTISAN 04/26, Roma. 2004.

***A fogyasztó tájékoztatása arról, hogy a célcsoportot a fogamzóképes korú nők alkotják, és a jótékony hatás napi 400 µg a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el.

Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!


 



Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége