A szemfelszíni gyulladásokról

A szemfelszíni gyulladásokról

A vörös, gyulladt szem a szemészeti rendelésekre érkező betegek közt igen gyakran előforduló probléma, melynek hátterében nagyon sokféle ok állhat. Fontos ezen okok elkülönítése egymástól, mert gyulladt szemet okozhat az ártalmatlan kötőhártya-gyulladás, de egyes súlyos, akár maradandó látáskárosodást okozó kórképek, de a szem felszínes sérülése is.


A szemfelszíni gyulladásokról

A szemfelszín gyulladásai közül gyakori a kötőhártya-gyulladás, mely kellemetlenséggel járó, de legtöbbször ártalmatlan szemészeti lelet. Fertőzéses és nem fertőzéses háttere lehet. A fertőzéses esetek döntő többségét baktériumok vagy vírusok okozzák, a nem fertőzéses esetek leggyakoribb háttere pedig a száraz szem, illetve az allergia. Fertőzéses esetben, amennyiben azt baktérium okozza, a beteg a szem sárgás, gennyes váladékozásáról, könnyezésről, szúró érzésről panaszkodik, miközben a szeme vérbő és gyakran a szemhéjak is összeragadnak. A szemhéjak duzzadtsága is megfigyelhető lehet. A valódi fájdalom ritka, a látás pedig érdemben nem változik. Amennyiben vírusos eredetű a gyulladás, a váladékozás inkább víztiszta, azonban enyhe fényérzékenység jelentkezik, a látás pedig abban az esetben romolhat is, ha a gyulladás a szaruhártyára is ráterjed. A szemhéjak duzzadtsága szintén megfigyelhető. Speciális kórkép a kontaktlencseviselőknél jelentkező és igen súlyos, az acanthamoba nevű egysejtű élősködő okozta fertőzés, mely speciális figyelmet és kezelést indokol. Ez a kórkép komoly fájdalommal és látásromlással indul, típusos, hogy a tünetek jelentkezése előtt víz éri a kontaktlencsés szemet. Az allergiás eredetű gyulladások fő tünete a szem viszketése, míg a száraz szem által kiváltott, sokszor idültté váló szemfelszíni gyulladás állandó irritáció érzést, idegentest érzést, szúródást, de akár paradox módon könnyezést is okozhat.


néhány napig szemcsepp alkalmazására

Kezelés nélkül nem múló gyulladásos folyamat esetén néhány napig szemcsepp alkalmazására lehet szükség. A mai szokások szerint ez legtöbbször antibiotikum- és/vagy szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő szemcsepp. Megjegyzendő, hogy az antibiotikum tartalmú szemcseppek tartós és gyakori használatát kerülni kell, mert ezen hatóanyagokkal szemben „rezisztencia”, ellenállóképesség alakulhat ki, vagyis a hatékonyságuk folyamatosan csökkenhet. Ezért ezek használatát csak az indokolt esetekre és a lehető legrövidebb kezelési időre kell korlátozni. Egyes, ózonált olajat tartalmazó gyulladáscsökkentő szemcseppek antibiotikumtartalom nélkül is képesek lehetnek a gyulladásos folyamat kezelésére.


A panaszt okozó allergiás eredetű szemfelszíni gyulladásokat speciális allergia-ellenes szemcseppekkel tudjuk tünetmentessé tenni, a száraz szem kórkép esetében a könnytermelés mennyiségi és/vagy minőségi problémáját pedig a könny megfelelő pótlásával, műkönnyekkel tudjuk legtöbbször jelentősen javítani. A különböző műkönnykészítmények különféle hatóanyagokat tartalmaznak, melyek a szem felszínét védve, nedvesítve, esetleg lipidtartalmuknál fogva azt „olajozva” javítják a beteg panaszait.

 

Dr. Németh Gábor

Egyetemi docens, az MTA doktora

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége