A 40 év után kezdődő bajokat csírájában kell elfojtani

 

 

A szemet a káros UV-sugárzástól a megfelelő védelmet nyújtó napszemüveggel minden korban védeni kell, mert enélkül a szürke hályog kialakulása és az időskori homályos látás (makula degeneráció) veszélye fokozottan fennállhat – derült ki a TV2, a FEM3 és a SuperTV2 műsorán futott Több mint TestŐr című televíziós életmódmagazinból, melyben a Pingvin Patika gyógyszerészei adtak tanácsokat a nézőknek.

 

Negyvenéves kor fölött fokozott figyelmet érdemel az anyagcsere, a vércukor- és koleszterinszint, a a látás. A szemlencse ekkor már kezdi elveszíteni a rugalmasságát, ezért kezdődik az öregkori távollátás. A szürke hályog megelőzésére érdemes a likopinban gazdag paradicsomot vagy a piros színű gyümölcsöket fogyasztani, például grépfrútot, illetve egyes étrend-kiegészítő készítmények szedése is javasolt – magyarázza Mojzesné dr. Terray Orsolya, a bajai Pingvin Patika gyógyszertárvezetője.

 

Nem árt tisztában lenni a családi kórelőzményekkel, a visszatérő betegségekkel. A rendszeres szűrővizsgálatoknak ezért is van fontos szerepük: a hölgyeknek a nőgyógyászati, a férfiaknak a prosztata-szűrővizsgálat az ajánlott.

 

A csendes kórnak tekinthető, tünet nélkül lappangó csontritkulás okozta panaszokkal sokszor csak akkor fordulunk orvoshoz, ha már nagy a baj.

 

A koenzim Q10-tartalmú készítmények a sejtek regenerálódásában segítenek, az izomzat megfelelő működésében a kalcium, a magnézium, a kálium. Rendszeres mozgással ezek könnyebben beépülnek a szervezetbe, ezért is hangsúlyozottan fontos a sport. A testmozgással fokozódik a vérellátás, ami a csontok és az izmok működését javítja.

 

Az agyi hajszálerek szűkülni kezdenek, egy idő után szükség van az agyértágítókra. Dr. Nagy Ildikótól, a szegedi Pingvin Patika vezetőjétől megtudtuk, az időskori szellemi hanyatlás ellen a Ginkgo biloba nagyon hatékony: javítja az agysejtek, idegsejtek közötti kapcsolatot, illetve megelőzi az agysejtek pusztulását, ezáltal javítja a kognitív funkciókat, vagyis a gondolkodást, a memóriát. A lecitintartalmú gyógyszerek energizálnak.

 

A vízoldékony vitaminoknak 40-en túl kiemelt szerepük van, mert ezek alapesetben is gyorsabban ürülnek a szervezetből, ebben a korban pedig jelentősen lecsökkenhet mennyiségük a szervezetben. Ezért javasolt A-, B-, C- és E-vitaminokat, biotint, cinket vagy akár szépségvitamint rendszeresen szedni. Ez utóbbi a bőrsejt megújulását támogatja.

 

Porckopás esetén a szájon át szedhető hialuronsav, a glükózamin- vagy kondroitintartalmú készítmények is segíthetnek. Köszvény, csontkopás, ízületi problémák, reumás panaszok esetén mindig érdemes szakorvost is felkeresni. A patikusok szakszerű tanácsadással szolgálnak akár személyesen a Pingvin patikákban, akár online a gyógyszertár honlapján keresztül.

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége