Vaspótlás túl a spenóton

Vaspótlás túl a spenóton

A vas létfontosságú alkotóeleme a hemoglobinnak és a mioglobinnak, hiányában ezek a fehérjék nem képesek az oxigénszállításra. Ezen mindenki által ismert funkciója mellett számos anyagcsere-enzim működéséhez is nélkülözhetetlen.


Annak ellenére, hogy a szervezet vasegyensúlya egyedülálló abban, hogy szervezetben tárolt mennyisége hatással van a felszívódására, manapság a nők 80%-a vashiányos állapota ellenére sem jut elegendő vashoz az étrendjéből. Ezért fontos a megfelelő vaspótlás.


Vaspótlás túl a spenóton

„…a világ legfőbb tápanyaghiányos zavara napjainkban” 

WHO 2011 

Vaspótlás? Mennyi vas szívódik fel a hagyományos étrendből?

Bár számos tényező befolyásolja a szervezetbe jutó vas felszívódását, nem kérdés, hogy ezek közül a táplálékunk vastartalma a leglényegesebb. Az elfogyasztott ételek vastartalmának biológiai hasznosulása látszólag fontosabb, mint az elfogyasztott vas mennyisége. Az emésztőrendszerbe jutó gabona vastartalmának például mindössze 5 százaléka képes felszívódni és ez általánosan elmondható az összes – a népi hagyományok szerint magas vastartalmú – növényi vasforrásról. Az állati eredetű fehérjék vastartamának a legjobb a hasznosulása, de ez is mindössze 30 százalék körül mozog az étel elkészítési módjától függően.


A hagyományos magyar étrend 6mg vasat tartalmaz 1000 kalóriánként, ami figyelembe véve a fenti hasznosulási értékeket csak elvben elegendő a szervezet vasigényének kielégítéséhez. Ez a legfőbb oka annak, hogy 
13 éves kor körül megjelenik – elsősorban lányok körében – a vashiányos vérszegénység, ami a 20 éves korosztályban már 80 százalékos elterjedtségű.

Vaspótlás túl a spenóton

Számos, a vasfelszívódást hátrányosan befolyásoló táplálkozási szokás széleskörű elterjedése is hozzájárul az összkép romlásához. A két évtizede folyamatosan növekvő ásványvíz fogyasztás (karbonátok) és a tea vagy kávé 15 éves kortól való rendszeres fogyasztása (tannátok) szintén hátrányosan befolyásolják a vas felszívódását.

Vashiány ellen

A vashiány kialakulását lenne célszerű megakadályozni az étrend megfelelő kiegészítésével, mert egy már kialakult vashiány kezelése nem egyszerű feladat. Az emberi test 3 gramm körüli vasat tartalmaz. Napi 10 milligramm vasat tartalmazó átlagos étrendet feltételezve és a fenti felszívódási adatokat elemezve látható, hogy már egy 30%-os vashiány – ami egyébként jellemző a 19-50 éves korosztályra – kezelése is hónapokat vagy akár egy évet vehet igénybe.


Egyetlen menstruációs nap 1-2mg vasvesztéssel jár
, míg a szülés és szoptatás gyermekenként 700-900mg vasveszteséggel jár.


Ennek a vaspótlás szakszerű odafigyelést, rendszeres mérést és korszerű vaskészítményeket igényel étrendkiegészítésként.

 

Napi ajánlott vasbeviteli értékek

Liposzómás vaskészítmények

A hetvenes évek óta ismert liposzómás gyógyszerbeviteli technológiát a vas bevitelére is sikeresen használhatjuk. A vérszegénység kezelése során gyakori panaszként találkozunk az alkalmazott készítmények emésztőszervi mellékhatásaival és a tartósan szedett vas-kiegészítők fémes mellékízével is.


Mindezek kiküszöbölésére alkalmasak a liposzómás vaskészítmények, melyek felszívódási képessége is sokkal jobbak bármelyik vas-szulfát vagy vas-pirofoszfát tartalmú kiegészítőnél. 

Háromszoros felszívódás más vaskészítményekkel összehasonlítva
Forrás: www.vitaking.huKapcsolódó termékek

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége