A tavaszi fáradtság

A tavaszi fáradtság

A tavaszi fáradtság


Ne vigyük túlzásba az alvást! Ahogy vége a télnek sok emberre jellemző, hogy fáradttá, levertté válik. Emellett sok esetben előfordul a depresszió is, amelyet azonban nem szabad félvállról venni! A tavaszi fáradtság egy meglepő dolog, hiszen úgy gondolnánk, ha jön a jó idő, a napsütés, a fák rügyezni kezdenek, akkor megújulunk mi is. 


A valóság azonban sok esetben mégis ennek az ellenkezőjét mutatja. Az ember inkább otthon maradna, és egy jó sorozat mellől várná, hogy vége legyen a letargiának, de sajnos ez nem kínál megoldást. Meg kell keresni a kiváltó okokat és megszüntetni azokat!

Az étkezés

A tavaszi fáradtság eredete visszavezethető egészen az előemberig. Ősidők óta szokás, hogy a tél beálltával áttérünk a szénhidrátban, energiában gazdag étkezésre. Ennek két oka, hogy az nemcsak jobb energiaforrás, mint a többi táplálékféle, hanem hazánkban is jellemző, hogy sok esetben csak silány minőségű, import zöldség- vagy gyümölcskészlet áll rendelkezésünkre a tél folyamán. Ezen étkezési szokásunk megváltozását a szervezet sem hagyja figyelmen kívül, és az anyagcsere lassulásával reagál. Emiatt gyakran előfordul, hogy az ember hízásnak indul.

A D-vitamin

A tél során rövidek a nappalok, kevés a napfény, így a szervezet nem tudja előállítani a szükséges D-vitamint. Ismeretes, hogy ennek hiánya levertséget okoz, komolyabb esetben akár depresszióhoz is vezethet. Mindemellett nemcsak a napfény hiánya, hanem a nem megfelelő táplálkozás is okolható, hiszen a D-vitamin egyes formáit a táplálékból fedezhetjük.

A testmozgás

A téli hónapokban a nagy hideg és a rövid nappalok miatt jellemzően eltunyul az ember. Elmaradnak a megszokott séták, tornák, vagy éppen a csapatsportok.

A front

A március, április hónapokra jellemző, hogy elég változékony az időjárás. Ez nemcsak azokat viseli meg, akik a frontra érzékenyek, hanem az egészséges emberre is különös hatással van: a vérnyomás ingadozása minden emberre kihat.

A hormonok

A napfény hiánya megváltoztatja a szervezetben a hormonok működését is. Ennek hatására télen sokat alszunk, és mikor jön a tavasz, megváltozik a hormonműködés. A „boldogságért” felelős hormon, a szerotonin termelődésére jótékony hatással van a testmozgás és a napfény. Ezek elmaradása csökkenti a szerotonin szintet, így boldogtalansághoz vagy depresszióhoz vezethet. Az alvás Általánosságban elmondható, hogy télen többet alszunk. Ez a „rossz” szokásunk megmarad tavaszra is. Azonban ez ahelyett, hogy frissességet, kipihentséget eredményezne, inkább fáradttá, szédelgőssé  teszi az embert.

A megoldás

Lehet, kissé már elcsépeltnek tűnik, de a tavaszi fáradtság elűzése is a hagyományos egészséges életmóddal tehető meg. Érdemes kimozdulni a szabadba, hiszen a napfény hatására termelődik a szervezetünkben a D-vitamin. Emellett, ha megtehetjük, válasszunk valamilyen sportlehetőséget is. Ez lehet egy barátokkal megtett séta, egy jó kosármeccs vagy  egy biciklitúra is. Így nemcsak a télen felszaladt felesleges kilóktól szabadulhatunk meg, hanem egy jó társaságban a kedvtelenség, boldogtalanság tüneteit is enyhíthetjük.  Ha azonban a depresszió elhatalmasodik rajtunk, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. A rossz étkezési szokásokon is könnyű lesz változtatni, hiszen ilyenkor már a hazai friss zöldségek is elérhetővé válnak. A rostban gazdag élelmiszerek gyorsítják az anyagcserét, és a közérzet is kellemesebb egy jó ebéd után. A gyümölcsöket is előnyben kell részesíteni, hiszen télen gyakori, hogy a szervezet vitaminkészlete kimerül. Érdemes sok halat fogyasztani, mivel rendkívül fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, valamint, ha ezt tesszük a tányérunkra, a súlyunk miatt sem kell aggódnunk. Egy tisztítókúra vagy böjt is sokat segíthet az egészséges táplálkozás és anyagcsere-működés helyreállításában, azonban ajánlott étkezési tanácsadóval konzultálni ezek megkezdése előtt. Egy rosszul összeállított diéta vagy kúra többet árt, mint használ. Érdemes valamilyen hobbit találni, amely örömet okoz az embernek, hogy könnyebb legyen kilábalni a letargiából. Ha ezt a szabadban tesszük az a legjobb, de egy szórakoztató regény olvasása is jobb kedvre deríthet. Jó kikapcsolódás lehet a rejtvényfejtés is, hiszen nemcsak a testünket, hanem elménket is tornáztatni kell!

Pingvin tipp

Fogyasszunk mindig megfelelő mennyiségű folyadékot! Lehetőség szerint vizet vagy teát. Egyes gyógynövények is élénkítik a testet és az elmét, így ezek illóolajos párologtatása is jótékony hatású lehet. Egy frissítő masszázs élénkíti a vérkeringést, így felfrissít. Figyeljünk oda a megfelelő minőségű és mennyiségű alvásra! Ne vigyük azt túlzásba! Érdemes reggelente kiszellőztetni, hiszen a friss, oxigéndús levegő élénkít.


Forrás: Pingvin Magazin  



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége