Tippek az egészséges nassoláshoz

Tippek az egészséges nassoláshoz

Tippek az egészséges nassoláshoz

Vajon van olyan nassolnivaló, amelynek fogyasztása hozzájárulhat az egészségünkhöz?


A diákcsemege számos összetevője igen egészséges.

No és a mazsola?

Talán a legkevésbé kedvelt összetevő a mazsola, legalábbis házi kísérleteink azt mutatják, hogy a legtöbb esetben ez fogy a leglassabban – pedig a mazsola fogyasztása is egészséges. Egy 2019-es összefoglaló cikk arra a következtetésre jutott, hogy napi 80-90 g (fél csésze) mazsola elfogyasztása előnyösen befolyásolhatja egészségünket. A mazsola gazdag élelmi rostban és fenolos anyagokban. Kutatások bizonyították, hogy alacsony glikémiás indexének köszönhetően egészséges snacknek tekinthető.


A mazsola nem emeli meg tehát annyira a vércukorszintet, mint a finomított cukor, ráadásul az étvágyat is csökkenti. A mazsola antioxidáns hatása révén kedvező hatással van a szív- és érrendszer egészségére is. Ezen túl a mazsolafogyasztás kedvezően hat a bélrendszerre is a bélbaktériumokra gyakorolt prebiotikus hatása révén.

Nem zöldség, nem gyümölcs, mégis egészséges

Meglepő lehet, hogy a dió kedvező hatással van a koleszterinszint-csökkentőt szedő betegek állapotára. Egy idén júniusban megjelent, egészen friss klinikai vizsgálat során igazolták, hogy a gyógyszer mellé fogyasztott napi 7 g (főtt) dió 3 hónap alatt jelentősen csökkenti a betegek LDL-szintjét (42,1%) és növeli a HDL-szintet (33,6%), csökkentve ezzel a szív-érrendszeri szövődmények kockázatát.


A közönséges tök Közép-Amerikában évezredek óta ismert, termesztését jóval Amerika felfedezése előtt elkezdték a mexikói indián törzsek. Európába Kolumbusz Kristóf hozta először, majd a növény néhány évtized alatt elterjedt egész Dél- és Közép-Európában. A legnagyobb gyógyászati jelentőséggel a tökmagból készült, hidegen préselt, zöldesbarna színű olaj rendelkezik, de a mag fogyasztása is kedvező hatású. A tökmag és a tökmagolaj elsősorban a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésére használható. Használatával nemcsak a betegség tünetei enyhíthetők, de annak súlyosbodása is megállítható, illetve lelassítható. De nem csak a férfiaknak lehet kedvező a mag fogyasztása. A tökmag gazdag szelénben, és kiváló természetes antioxidánsforrás (E-vitamin, koenzim-Q). További kedvező hatásaihoz hozzájárul az olaj magas telítetlenzsírsav-tartalma, amely csökkentheti a vér LDL-koleszterin-szintjét, így fogyasztása előnyös lehet az érelmeszesedés megelőzésében.

Olajos magvak

Klinikai vizsgálatok során felmerült annak lehetősége, hogy az olajos magvak (például földimogyoró, kesudió) fogyasztása kedvező hatású lehet a vérzsírösszetételre és a cukorkontrollra. Az eredmények összegzésére azonban mindeddig nem került sor. Néhány vizsgálatban kedvező hatásokat igazoltak, míg más esetekben nem sikerült ezeket kimutatni. Az azonban biztosnak tűnik, hogy ezek fogyasztása nem rontja a betegek állapotát.


Jó hír lehet a napraforgómag kedvelőinek, hogy már vizsgálják a napraforgómagból készült vizes-alkoholos kivonatok testsúlycsökkentő hatását. Egy klinikai vizsgálat során a magból készült napi 500 mg kivonat 12 hetes fogyasztásával jelentősen csökkent a résztvevők testsúlya, testtömegindexe és derékkörfogata. A változás különösen a 30 év feletti nők esetén volt nagymértékű. A kivonat hatásából nem következtethetünk a magfogyasztás hatásaira, de a vizsgálat új lehetőségeket vetít előre az elhízás kezelésében.

Forrás: Dr. Tóth Barbara cikke
www.pirulakalauz.huHírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége