Hívatlan minták a bőrön

Hívatlan minták a bőrön

A terhességi csíkoktól (striáktól) a legtöbb édesanya retteg. Nem véletlenül: a szülés után elhalványuló, de soha el nem tűnő gyöngyház-fehér, ezüstös csíkok sok nőben gátlásokat ébresztenek. Mit lehet tenni ellenük?

Hívatlan minták a bőrön

A striák a feszülés irányára merőleges lila vagy vörös csíkok, amelyek később gyöngyházas fehér színűvé fakulnak. A csíkok jellemzően nagy hízás és fogyás után jelentkeznek, gyakran a terhesség alatt, illetve túl intenzív testépítéskor.

Férfiaknál is jelentkezhet

E csíkok leginkább hason, combon, csípőn, fenéken, mellen jelennek meg, amikor a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan ütemben növekedni, mint a bőr felső rétege, így megreped vagy elszakad. A kötőszöveti gyengeséget a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is fokozhatja, azonban a genetika is sok esetben ludas lehet. Stria döntően a nőknél alakul ki, mivel a kötőszövet náluk sokkal lazább szerkezetű; csak így tud alkalmazkodni a terhességhez. De a férfiaknál is előfordulhat hirtelen hízás esetén.

Figyeljünk a megelőzésre!

Kerüljük a gyors súlycsökkenéssel, visszahízással járó jojóeffektust! Ez a bőr állapota és a szervezet alkalmazkodóképessége szempontjából is fontos. Már a terhesség elejétől használjuk a bőr rugalmasságát fokozó készítményeket, szorítsuk vissza a hízást. Serdülőkorban, amikor hirtelen növés vagy súlygyarapodás is előfordulhat, a tinik is használjanak a bőrt rugalmasító készítményeket.

Külső-belső táplálás

Jól feszesíti és hidratálja a bőrt a mogyoróolaj, a lenolaj és a kökényolaj, mandulaolaj (ezeket testápolóba vagy bázisolajba keverve ajánlott használni). A napi 2-3 liter folyadék fogyasztása, a nyers zöldségek és gyümölcsök a magas antioxidánstartalmuk miatt segítik a bőr frissességét. A cinkben gazdag magvak, a tojás, a máj és a szilíciumot tartalmazó teljes kiőrlésű gabonafélék és a tengeri halak is ajánlottak. A hideg-meleg váltófürdő feszesíti a bőrt, fokozza a vérkeringést.

Örökre velünk marad

A megelőzés ebben az esetben hatékonyabb lehet, mint a terhességi csík eltüntetése, ugyanis a zavaró csíkok sosem tűnnek el teljesen, legfeljebb halványodni fognak, még a legjobb, e célra kifejlesztett krémek, készítmények használata mellett is. A stria a szülés utáni időszakban egyébként is kifakul, világos árnyalatúvá válik.

Azonban a patikákban kapható készítmények segíthetnek a striák enyhébb fokú kialakulásában. Bőrápoló gélek, olajok, testápolók, száraz bőrre készült hidratálókrémek adhatnak reményt az anyáknak. Ezeket előírás szerint naponta akár több alkalommal is ajánlott felvinni a kényes területekre.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége