A hideg és a bőr - Védelem az időjárással szemben

A hideg és a bőr - Védelem az időjárással szemben

téli hónapokban különösen fontos a megfelelő hidratáló krém használata. A hideg idő sok veszély rejt a bőr számára, ennek ellenére a téli napok segítenek kipihenni a nyári napsugárzás és a káros UV-sugarak kellemetlen hatásait. Egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük, hogy kültakarónk kiszáradjon, emellett felkészíthetjük az újév napsütéses óráira is. 


A hideg téli levegő és a szeles időjárás okozta ártalmak közül elsősorban a bőr kiszáradása a leginkább jellemző és igen gyakran jelentkező probléma. Kevesebb faggyú termelődik, ez pedig csökkenti a bőr védekezőképességét. Ehhez társul még a fűtött helyiségek meleg levegője, amely szintén vizet von el, így kiszárítja a hámréteget. A száraz bőr viszkethet, érzékennyé válhat és akár komolyabb bőrproblémák kialakulásához is vezethet. Emiatt a téli hónapokban fokozott figyelmet kell szentelni a mindennapi hidratálásra és zsírozásra.

A hideg és a bőr - Védelem az időjárással szemben

A hidratálás

A különböző hidratáló krémek és testápolók feladata a bőr nedvességtartalmának megőrzése. Alapvetően a legfelső rétegre vannak hatással, hiszen itt találhatóak azok a szarusejtek, amelyek folyamatosan cserélődnek – elhalnak, majd a bőr alsóbb rétegeiből kerülnek pótlásra – és viszonylag sok vizet tartalmaznak.


Ezenkívül az időjárási körülmények, a nem megfelelő tisztálkodás és a különböző vegyszerekkel való érintkezés is mind-mind károsító tényezők lehetnek. A hidratáló szerek az esetek nagy többségében olajokat, zsírokat és viaszt tartalmaznak, amelyek egyfajta védőréteget képeznek a bőr felületén, ezzel gátolják a fokozott vízveszteséget. Különösen a téli hónapokban érdemes kiválasztani a saját bőrtípusnak megfelelő készítményt, és azt a későbbiekben is rendszeresen alkalmazni, hogy a bőr puha és egészséges maradjon.

A hideg és a bőr - Védelem az időjárással szembenA helyes táplálkozás

A bőr feszességének és rugalmasságának megőrzésében az étkezések és a folyadékfogyasztás is fontos szerepet kapnak.Télen sem mindegy, hogy mit és mennyit eszik az ember. Törekedni kell arra, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, hogy pótoljuk a szervezet folyamatosan ürülő vitaminraktárait. Érdemes naponta legalább 2 liter folyadékot meginni. Bár utóbbit talán kevésbé kívánjuk, de számos ízletes gyógytea létezik, amelyek kortyolgatása felüdíti a testet és a lelket is egyaránt. A bőséges folyadékbevitel gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segítséget nyújt a méreganyagok kiürítésében, illetve a bőr kiszáradását is gátolja.

A megfelelő ruházat

A hideg levegő ellen legkönnyebben a réteges, meleg öltözködéssel védekezhetünk. Nem szabad elfeledkezni a kiegészítőkről sem: sokat jelent a sapka, a sál és a kesztyű viselése is. A megfelelő téli viselet gátolja a száraz, hűvös levegő nedvességelszívó hatását.

A mindennapi hidratálás, az egészséges és vitamindús táplálkozás és a meleg ruházat mind-mind megvédik a bőrt a kiszáradástól. Ha minderre odafigyelünk, friss, üde és energiában gazdag kültakaróval vészelhetjük át a hideg téli napokat.

Pingvin Tipp:

Kaphatóak olyan szappanmentes szappanok, amelyek használatával megkímélhetjük bőrünket a kiszáradástól. Télen a zsírosabb krémeket és testápolókat érdemes előnyben részesíteni a mindennapi hidratáltság érdekében. A B- és a C-vitamin plusz bevitelével támogatható a szervezet ellenálló képessége, a D-vitaminnal pedig a bőr regenerációja. Az alkoholtartalmú lemosók vizet vonnak el a bőrből.

Kapcsolódó cikkeink:



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége