Paracetamol a várandósság alatt: hiperaktivitást és autizmust okozhat

Paracetamol a várandósság alatt: hiperaktivitást és autizmust okozhat

Paracetamol a várandósság alatt: hiperaktivitást és autizmust okozhat

dr. Csupor-Löffler Boglárka cikke

A paracetamol széles körű használata a várandósság alatt nagyrészt annak köszönhető, hogy eddig nem hozták összefüggésbe semmilyen születési rendellenesség kialakulásával. Pedig az újabb vizsgálatok alapján úgy tűnik, korántsem veszélytelen.


A paracetamol (acetaminofen) egy vény nélkül kapható gyógyszer, amelyet jelenleg biztonságosnak tartanak a terhesség alatt fellépő láz és fájdalom csillapítására.


A paracetamol nem egyszerűen csak elfogadott, hanem a leggyakrabban használt gyógyszer a terhesség alatt: az Egyesült Államokban és Európában a nők akár 65 százaléka, illetve 50 százaléka használja ezt a gyógyszert terhessége során. A paracetamol széles körű használata várandósság alatt nagyrészt annak tudható be, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján mindeddig nem hozták összefüggésbe semmilyen születési rendellenesség kialakulásával.

Kockázatos választás

Az utóbbi évek kutatásai viszonyt egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy a paracetamol terhesség alatti használata mégsem teljesen veszélytelen: növelheti a születendő gyermek asztmás kockázatát, befolyásolhatja az immunrendszerét, beavatkozik a hormonháztartásba, valamint változásokat okozhat mind a viselkedésben, mind a gondolkodásban. A European Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban nemrégiben közzétett tanulmányban a kutatók megerősítették, hogy a paracetamol terhesség alatti használata a figyelemhiányos/hiperaktivitási zavar (ADHD) és az autizmus spektrumzavar megjelenésének megnövekedett kockázatához vezet a születendő gyermeket érintően.


A tanulmányban több mint 70 ezer gyermek adatait dolgozták fel; őket kifejezetten azért választották ki, mert esetükben ismert volt, hogy édesanyjuk szedett-e paracetamolt a terhesség alatt vagy a gyermek születése után. A tanulmányba való bekerülésnek az is feltétele volt, hogy a gyermeknek legalább egy autisztikus vagy ADHD-tünete legyen. A kutatók szélesebb populációt is vizsgálni kívántak azáltal, hogy több európai országból, köztük az Egyesült Királyságból, Hollandiából, Olaszországból, Görögországból és Spanyolországból származó adatokat is feldolgoztak a tanulmányban.

Autizmust, ADHD-t okozhat

A terhesség alatt paracetamolkezelésnek kitett gyermekeknél 19 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki autisztikus, illetve 21 százalékkal ADHD-tünet, mint azoknál a gyermekeknél, akiknek az édesanyja nem szedte ezt a gyógyszert. A paracetamol kockázata annál nagyobb, minél tartósabban alkalmazzák. Figyelemre méltó, hogy a paracetamol szoptatás alatti használata nem növelte a gyermekeknél az autisztikus és ADHD-tünetek kialakulási esélyét.

Csak akkor, ha muszáj

A paracetamol az idegrendszer fejlődésére feltehetőleg az endokannabinoid rendszer, az agyi jelátviteli folyamatok és a hormonrendszer befolyásolásán keresztül, valamint oxidatív stressz kiváltásával fejti ki hatását a várandósság alatt. Ezek az eredmények hosszú távon hatással lehetnek azokra a nemzetközi és hazai ajánlásokra is, amelyek szerint a paracetamol biztonságosan alkalmazható láz- és fájdalomcsillapító terhesség alatt. Az már most is világos: törekedni kell arra, hogy ezt a szert akkor alkalmazzák, ha használata valóban indokolt. Bár sokan kockázat nélkül alkalmazható, „ártalmatlan” hatóanyagnak tekintik a paracetamolt, ez a mostani eredmények fényében biztosan nem helytálló. Ugyanakkor az is tény, hogy a lázcsillapítás elmaradása is kockázattal járhat, így a várandósok és a magzatok egészségének megőrzése komoly kihívás lehet, ha a széles körben alkalmazott paracetamol használatát korlátozni szükséges.


Forrás: www.pirulakalauz.hu

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége