A rúzs metamorfózisának története

A rúzs metamorfózisának története

„Hiszek a manikűrben, hiszek a túlöltözöttségben, és abban is, hogy pihenés közben is elegánsnak kell lenni és ki kell festeni az ajkunkat.” (Audrey Hepburn)

Miért is viselünk rúzst?

Nem is kérdés, kedvenc sminktermékünk a rúzs. Persze, használunk alapozót, púdert és szükségünk van szempillaspirálra is, de a rúzs az, amely nélkülözhetetlen külsőnk teljes megváltoztatásához. Magabiztosságot ad, egy új árnyalat, új ajakszín pedig új megjelenést kölcsönözhet a számunkra.

Ha ma megvizsgáljuk a modern sminkipar technológiáit, végigpásztázzuk a drogériák kínálatát vagy csak saját neszesszerünk beltartalmát, jól látszik, hatalmas fejlődésen ment keresztül ez a termék az elmúlt évtizedekben. 

A rúzsok metamorfózisának története egy igazán érdekes mese kezdve a bogyóktól, a 90-es évek görgős szájfényein át egészen a mai végeláthatatlan választékig.

Rúzs az ókori civilizációkban

Ókori civilizációk

Egészen az ókori civilizációkig mehetünk vissza, ahol a smink státuszszimbólum volt, mind a nők és mind a férfiak használták, melyet az esztétikán túl gyógyászati célokra is alkalmaztak. A rúzs legkorábbi felhasználóinak a sumér emberek tekinthetők. A festékanyagokat gyümölcsökből, hennából, agyagos rozsdából és rovarokból állították elő. A mezopotámiai nők ennél előkelőbb megoldásokat alkalmaztak ugyanis, ők drágaköveket zúztak össze és használtak ajkaik és szemeik színezésére.

Az egyiptomiak, mint Kleopátra kőzetfestékből és a mai is használatos kárminfesték alapanyagából nyerték ki a pigmenteket mely a kaktuszfügén élősködő bíbortetű nőstényeinek a porítmánya. Az egyiptomiak továbbá mérgező anyagokat például jódot, brómot és ólmot is használtak, melyek gyakran halált okoztak viselőiknek.

16-18. század

A kereszténység és a puritán hiedelmek megjelenésével az egyház elítélte a rúzsok használatát, vagy bármilyen sminket. A 16. században Európában, I. Erzsébet angol királynő ideje alatt vált ismét népszerűvé a rúzs, aki maga is előszeretettel festette vérvörösre ajkait. Később azonban a sminket ismét az ördög művének tartották, 1770-ben az angol parlament például törvényben el is ítélte azokat a nőket, akik „sminket használva csábították el a férfiakat”.

A rúzst ezt követően még egy évszázadon keresztül, az 1800-as években is az örömlányok és a színészek eszközének tulajdonították.

1920

Kereskedelmi forgalomba először a Guerlain nevű francia parfümcég hozta. Rúzsuk szarvas faggyúval, méhviasszal és ricinusolajjal készült, amelyet selyempapírba csomagoltak.

A rúzs ezt követően állandó helyet kapott a nők mindennapi életében. A szilva, a padlizsán, a cseresznye, a sötét vörös és barna voltak a korszak legkeresettebb színei. Létrejött a feminizmus első hulláma, a nők több jogot követeltek, ideértve a szavazati jogot is, az ajakrúzsokat pedig abban az időben valójában a feminizmus szimbólumának tekintették.

Rúzs az 1920-as években1930

Az 1930-as években a matt finish hódított az ajaktermékek körében. A Max Factor elkezdte értékesíteni az első szájfényeit és hatalmas sikert aratott vele tömegek között, mivel korábban csak a hollywoodi színésznők számára voltak elérhetők a szájfények.

1940

A második világháború idején az alapanyagok szállítása nehézkes volt, ezért a rúzsok esetében is módosításra szorult a korábbi csomagolás, a fémcsöveket, fémtubusokat ideiglenesen műanyaggal és papírral helyettesítették.

Rúzs az 1950-es években1950

Ez volt a korszak, amikor a hollywoodi glam ikonok, mint például Grace Kelly, Marilyn Monroe, Audrey Hepburn és Elizabeth Taylor a világ minden táján meghatározzák a trendeket. A nők szerettek volna úgy kinézni, mint a kedvenc hollywoodi színésznőik és a rúzsok népszerűbbek lettek, mint valaha.

 

1960-1970

A 60-as 70-es években a rúzsokat is a művészetek ihlették, a klasszikus piros mellett a lila, a bordó, a padlizsán és a barna különböző árnyalatai jöttek és mentek. Volt valami azonban, ami rögtön mindenki kedvencévé vált, 1973-ban Bonnie Bell bemutatta a "Lip Smackers"-t, az ízesített ajakápolókat.

Rúzs az 1980-as években

1980

A 80-as évek rúzsai, mint minden ebben a korszakban, a túlzásokról, a csillámokról, a csillogásról és a neon színekről szólt. Divatba jöttek az élénk színű rúzsok, különösen a pinkek és a lilák. Talán emlékszel még a hangulat-, színváltós- vagy varázsrúzsra a Mystic rúzsra, mely ajkunkon változott át a kívánt színre…

1990

A 80-as évek tupírjai és válltömései után a 90-es években a természetes ajkaké lett a főszerep. Előnyben részesítették a földszíneket, az ajakkontúrceruzákat és a sötétbarna rúzsokat.

2000

A 2000-es években minden Britney Spears-ről, Christina Aguilera-ról és Paris Hiltonról szólt. A csillogás újra menő lett az ajkakon és a szájfény vált ismét kedvenc kiegészítőnkké.

Rúzs napjainkbanNapjainkban

Az elmúlt években a Kardashian klán és a közösségi média szenzációja Kylie Jenner saját sminkmárkáikkal elindították a folyékony matt rúzsok trendjét, s ez egy újabb mérföldkő lett a rúzsok történetében.

Cikkünkből jól látszik, a sminktermékek világában is mindig divatba jönnek új árnyalatok, a matt, a csillogós, a metálos és a fényes finishek időnként váltják egymást, de van, ami örök, ami sosem megy ki a divatból, mert jól áll mindenkinek… ez pedig a klasszikus vörös rúzs. Gwyneth Paltrow így fogalmazta meg, számára mit is jelent a szépség:

„A szépség számomra azt jelenti, hogy jól érzem magam a bőrömben, vagy egy fantasztikus vörös rúzst.”

Ha tanácstalan vagy az ajaktermékek árnyalatát illetően, akkor bátran nyúlj a piros után, hiszen az mindig tökéletes választás, öltöztet és kifinomulttá teszi a megjelenésedet.

 

 

A következő alkalommal pedig, amikor rúzst vásárolnál és leveszed a polcról azt a rúzst, nézz végig a tubusán és a csomagolásán, és gondolj arra a csodálatos utazásra, amelyen keresztülment az a termék…

Bár a rúzs evolúciója a földi kőzetekből és az elhalt rovaroktól indult, ma pedig szuper fejlett formulákkal rendelkeznek, van egy dolog, ami állandó maradt. A rúzsnak az a fantasztikus képessége, hogy egyszerűen színesebbé teszi életünket.

 

Forrás: https://www.stylecraze.com/articles/a-complete-history-of-lipstick/#gref

Keresse rúzs kínálatunkat webáruházunkban.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége