Megoldás a sárga körmökre és a korpás hajra

Megoldás a sárga körmökre és a korpás hajra

A TV2, a FEM3 és a SuperTV2 műsorán látható Több mint TestŐr című televíziós életmódmagazinban a Pingvin Patika gyógyszerészei elárulják, mire utal a sárga köröm, a korpás haj, a foltos bőr. Szerencsére mindegyikre van gyógymód!

 

Megoldás a sárga körmökre és a korpás hajra

 

– Bőrünk nemcsak a legnagyobb szervünk, hanem testünk elsődleges védelmi vonala is. Egészsége megőrzése érdekében sok folyadékot kell fogyasztani, ettől lesz a bőr hidratált. Az A-, E-, C- és B-vitamin bevitele szintén a bőr szépségét, rugalmasságát őrzi meg – magyarázza dr. Nagy Ildikó, a szegedi Pingvin Patika vezetője.

 

A bőr 3 rétegből áll: a felső réteg a felhám, a középső az irha, az alsó a bőralja. A középsőben található kollagénrostok szerkezete idővel felbomlik, a bőr petyhüdtté válik, akár öregségi foltok is megjelenhetnek. Ha a megfelelő UV-védelemre odafigyelünk, ezek kialakulása késleltethető. A kollagéntermelést halporckivonat alkalmazásával tudjuk javítani, az elasztinrostok sűrűségére bizonyos fenyőfajtának a kérgéből készült kivonatot lehet használni. A hialuronsav pótlása, illetve termelődésének támogatása is fontos. A szelén és a cink antioxidáns hatásukkal védik az UV-sugárzástól a bőrt, a Q10-koenzim a sejtek regenerálódásában segít. Ha kiszárad a bőr, akkor különböző zsíros krémeket kell használni.

 

Egészséges fejbőr és haj

A bőrápoláshoz a kevés fényhez jutó fejbőr gondozása is hozzátartozik, ami a hajápolással kéz a kézben jár. Mojzesné dr. Terray Orsolya, a bajai Pingvin Patika gyógyszertárvezetője elmondta, a haj anyagcseréjéért az A-vitamin-, a cink-, a szeléntartalmú ételeket, táplálékkiegészítőket javasolt fogyasztani. A ginseng gyökér kivonata, a Q10-koenzim, a B-vitaminok, illetve a Ginkgo biloba a hajhagymák körüli szövetek anyagcseréjét fokozza, a haj növekedésében játszik meghatározó szerepet. A hajgyökerek sejtfelépítéséhez a köles is hozzájárul.

 

A gyógynövények közül a csalán, a mezei zsurlófű ásványianyag-tartalma járul még hozzá a hajnövekedéshez.

 

A korpásodásnak két fajtája van: a száraz és zsíros korpa. Előbbinél nem megnövekedett a fejbőr faggyútermelése, viszont viszkető érzéssel jár, és a haj száraz, töredezett, nehezen fésülhetővé válik. Ennek lehetnek genetikai okai, illetve gyakran B-vitamin-hiány áll a hátterében, de a hajápolásban használt vegyi anyagok is okozhatják. Ha a fejbőr pH-jának megfelelő sampont használunk, az már egy jó lépés a korpa elleni harcban. Fontos betartani, hogy a hajmosások között teljen el legalább 3-4 nap. Utána gyorsan kell megszárítani a hajat, hogy ne álljon sokáig a víz a fejbőrön – javasolja a szakember. Zsíros korpa esetében a gyógyszertári samponok segítenek. Ezt egyébként a fejbőrön normál esetben is jelen lévő gomba elszaporodása okozza. Ilyenkor gombaellenes hatóanyagú vagy kénes sampon használata javasolt.

 

KörömbajokKörömbajok

A köröm, csakúgy mint a haj, egy szaruréteg, ápolásához ugyanazok a vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok fontosak, mint a haj esetében. A bőr, a haj, a köröm különböző betegségek jeleit mutathatják, elváltozásaik más-más betegségekre utalhatnak. A sárgás körömelszíneződést dohányzás vagy súlyos májbetegség okozhatja, ha a köröm meg is vastagszik, akkor az gombásodást is jelezhet.

 

A körmön megjelenő fehér vagy szürke foltok ásványianyag- vagy vitaminhiányt mutathatnak. A kékes elszíneződés keringési vagy tüdőproblémát jelent. A köröm alatti zöldes foltok az elszaporodott baktériumokról árulkodnak. A barnás elszíneződés bizonyos gyógyszerek túladagolása miatt következik be, esetleg vérömleny felszívódásakor keletkezhet, vagy nagyon ritkán köröm alatti rákos elváltozást mutathat.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége