Mire jó a hialuronsav?

Mire jó a hialuronsav?

A hialuronsav nevével úton-útfélen találkozunk, főleg reklámok, szépségiparhoz köthető hirdetések csalogatják a vásárlókat a bűvös hialuronsavat tartalmazó kenceficékkel. Nézzük, miért hasznos ez az anyag!


A hialuronsav manapság nélkülözhetetlen a gyógyászatban. Széles körű elterjedése és használata egy magyar tudósnak köszönhető. Ez egy nagy molekulájú szénhidrát, amely az összes szövetben megtalálható, és ott a szintézise vagy bejuttatása után néhány nap alatt lebomlik.


Az emberi testben leginkább vízmegkötő, az ízületekben, izmokban síkosító szerepe van. Halmazállapota és szövetbarát jellege lehetőséget ad arra, hogy sok-sok gyógyszerészeti termék alkotórésze legyen. Ennek köszönhetően megtalálható bőrápoló, szemsebészeti és ortopédiai termékekben.


Napjainkig csaknem 40 millió embert kezeltek a hialuronsav különböző változataival. Milliók ízületeit kezelik hialuronos készítményekkel, elsősorban térdfájdalmakon segítve, de további ízületek kezelését is fokozatosan engedélyezik.


Hialuronsavat olyan szövetekből lehet kinyerni, amelyeknek magas a hialurontartalma (pl. kakastaréj), de bakteriális erjesztéssel is előállítható.

Mire jó a hialuronsav?

A hialuronsavat több terápiás területen is használják:

  • a reumatológiában, az ortopédiában és sportorvoslásban: az ízületek „kenőanyagaként” ismert, így kopásos megbetegedésekben közvetlenül az ízületi résbe fecskendezve a mozgás javítható, a fájdalom csökkentését, a gyulladás elkerülését, a porc további kopásának megakadályozását egyaránt lehetővé teszi;
  • bőrgyógyászati sebkezelésnél a legkisebb horzsolásoktól egészen a fekélyes sebekig alkalmazzák, a bőrgyógyászatban esztétikai célra használják;
  • enyhít az allergiás betegek panaszain, valamint segít a fül-orr-gégészeti gyulladás okozta fájdalom enyhítésében azáltal, hogy segíti az allergének kiürülését, illetve nedvesen tartja a nyálkahártyát;
  • parodontális gyulladások megszüntetésében

 A hialuronsav eloszlása a szervezetben

  • 56 százalék a bőrben
  • 35 százalék az izmokban és a csontokban
  • 9 százalék máshol, például az ízületi folyadékban, vérben, nyirokban

Előnyös tulajdonságok

A száraz hialuronsav könnyű anyag, vizes oldata már kis koncentrációban, például 1 százalékos vizes oldatban, rendkívül rugalmas és viszkózus. Az anyag hasonlít a nyers tojásfehérjéhez, már a régi idők szürkehályog-eltávolításánál is használták, az arcon lévő ráncok eltüntetésére nem is olyan rég még használtak tojásfehérjét tartalmazó pakolást.

Az emberi szervezetben szinte mindenhol előfordul, de igazán nagy koncentrációban a szem üvegtestében, az ízületekben és a bőrben, valamint a sejt közötti állományban van jelen. A hialuronsav különleges tulajdonságainak szerepe leginkább a köldökzsinórban való jelenléte által érthető: az anyag rugalmassága teszi lehetővé, hogy a köldökzsinór a csavarodások ellenére ellássa feladatát.

Egy kis történelem

1942-ben dr. Balázs Endre szabadalmat nyújtott be a hialuronsav sütőipari felhasználására tojásfehérje helyett, ugyanis a második világháborúban a tojás hiánycikk volt. Dr. Balázs Endre a következő ötven évben a hialuronsavval kapcsolatos felfedezések emblematikus alakjává vált. A negyvenes években a hialuronsavat gyakorlatilag minden állatfajból izolálták, és kiderült, hogy a hialuronsav számos fontos betegség kezelésével hozható kapcsolatba, így a reumás artritisszel, degeneratív artritisszel és néhány szemészeti, bőrbetegséggel is. A hialuronsav nem okoz irritációt. A kilencvenes évek már a hialuronsav-származékok évtizede volt, a hialuronsavval kapcsolatos kutatásokban dr. Balázs Endre vezető szerepet töltött be munkatársaival.

Az ízületek „kenőanyaga”
Az ízületek „kenőanyaga”

Az életkor előrehaladtával a hialuronsav termelése csökken, ezért az ismétlődő traumák és gyulladásos folyamatok a porc kopását eredményezik. A csontokat borító, elvékonyodott porc már nem képes regenerálódni, ezért a legfontosabb feladat a maradék megóvása. Ezeket a folyamatokat lassíthatja a kívülről bevitt hialuronsav, a hialuronsav-injekció. Az ízületbe juttatott gél nagy koncentrátumban tartalmazza a hialuronsavat, ezáltal néhány milliliternyi folyadék elegendő lehet, hogy a tünetek csökkenjenek. Azáltal, hogy védi a porcok felszínét, mechanikusan is hozzájárul az ízületek rugalmasságához. 

A hialuronsav-tartalmú ízületi injekciókat a sérüléses eredetű és kopásos, úgynevezett degeneratív ízületi elváltozások (artrózis) kezelésére ajánlják. Ez a fajta injekciós kezelés elsősorban a térd-, csípő- vállízület nem gyulladásos megbetegedéseikor, valamint ortopédiai műtétek esetén kiegészítő kezelésként alkalmazható. Az ízületi injekciós készítmények hatóanyaga a hialuronsav, amely az artrózisos ízületbe való bevitelét követően jelentős és több hétig tartó fájdalomcsökkenést, az ízületi folyadékgyülem csökkenését, valamint az ízület mozgásképességének javulását váltja ki. Szövettani vizsgálatokkal igazolták, hogy az ízületi degeneratív porcelváltozások gyógyulását is segíti.

A fül-orr-gégészet szinte minden területén használható

A hialuronsav hatásait elsősorban kozmetikai vonatkozásai miatt, illetve műtéti és egyéb eredetű sebek gyógyulása kapcsán ismerik széles körben. De a fül-orr-gégészet szinte minden részterületén használható. Hatásának alapja, hogy nedvesíti a nyálkahártyát, annak funkcióit javítja, így segíti a különböző szennyező anyagok, irritáló ágensek, allergének ürülését, csökkentve a krónikus gyulladásos folyamatokat, allergiás reakciókat. Segíti a nyálkahártya regenerációját, mind irritáció, gyógyszerek hatásai, mind műtéti, vagy egyéb műszeres beavatkozások után csakúgy, mint vírus-, vagy bakteriális fertőzések után is, ezáltal hamarabb áll helyre a normál élettani működés.

Az írás a webbeteg.hu cikke alapján készült.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége