Nyári bőrvédelem

Nyári bőrvédelem

Nyári bőrvédelem

A bőrdaganatok egyre gyakoribb előfordulása és a bőröregedés miatt napjainkban fokozott figyelem irányul a bőrvédelemre. Jó hír, hogy kellő odafigyeléssel bőrünk fiatalsága, egészsége megőrizhető.


Az ultraviola sugárzás különböző hullámhossztartományai eltérő hatást fejtenek ki a bőrünkre. Az ózonréteg, mely egy szelektív filter, blokkolja, illetve csökkenti a Földre érkező UV-sugarakat, így  véd az UV-sugárzástól. Ezért nagy probléma a mértéktelen környezetszennyezés és -rombolás miatt az ózonlyuk méretének növekedése.


Tanulmányok szerint 10–14 óra között az UV-B 80%-a és az UV-A 70%-a éri el a Földet – magyarázza dr. Vas Krisztina bőrgyógyász szakorvos.

Mi az az UV-A, UV-B, UV-C sugárzás?

  • UV-C: 100–290 nanométer – a Föld felszínét nem éri el.
  • UV-B: 290–320 nanométer – azonnali hatásként napégés, bőrgyulladás, később barnulás léphet fel. Késői hatásként DNS-károsodás, laphámrák, basaliomaképző hatás alakulhat ki.
  • UV-A: 320–400 nanométer – direkt pigmentáció, gyulladás azonnal nem keletkezik, de a bőröregedés, a melanomaképződés később jelentkezik.

A fényvédelem több módon lehetséges.

  1. A bőr saját magát is védi a fény ellen: megvastagszik a szaruréteg, illetve a barnulás, a melanintermelés (pigmentáció) fokozódik azért, hogy megvédje a hámsejteket az UV-sugárzástól.
  2. Fizikális fényvédelemmel mi magunk is sokat tehetünk a bőrünk egészségéért árnyékolással, azzal, hogy 10–14 óra között kerüljük a napfényt. Szükség van a megfelelő ruházatra és kalapra, napszemüvegre. Napozás előtt 30 perccel be kell kenni a bőrt és az ajkakat fényvédő krémekkel, vízben tartózkodáskor pedig 2 óránként újrakenni.
  3. Szájon át szedhető fényvédőket is alkalmazzunk! Egyelőre még nincs olyan hatékony tabletta, mely szedése mellett védelem alakulna ki az UV-sugárzással szemben, de antioxidánsokként a C-vitamin és E-vitamin, illetve a zöld teában lévő anyagok védelmet nyújtanak az UV-sugarak ellen. Leginkább a bőröregedés előzhető meg ezekkel.
  4. A fényvédő krémek és spray-k is komoly segítséget nyújthatnak. Ezeknek két fajtája van: a kémiai fényvédő filtereket tartalmazó készítmények abszorpció (felszívódás) révén elnyelik az UV-B-t vagy csak az UV-A-t, de vannak olyan készítmények, melyek mind az UV-A-t, mind az UV-B-t elnyelik. A fizikai fényvédő filtereket tartalmazó készítmények reflexió, szóródás révén fejtik ki fényvédő hatásukat. Vannak olyan kombinált készítmények, melyek mind fizikai, mind kémiai filtereket egyaránt tartalmaznak.

Jó tudni!

Megritkult hajjal, erős napsütésben ne feledkezzünk meg a hajas fejbőr fokozott fényvédelméről, kalap és/vagy fényvédő krém, vagy fényvédőt tartalmazó termálvizes spray-k rendszeres használatáról. A fényvédő krém megfelelő minőségű, klinikailag és bőrgyógyászatilag tesztelt, patikában árusított termék (lehetőleg SPF 50+ kombinált fényvédő krém, spray) legyen! Az ajkak bőre is kifejezetten érzékeny az UV-sugárzásra, ezért javasolt fényvédő faktort tartalmazó ajakírt is rendszeresen használni.


A szakember felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a bőrén újonnan keletkező, bizarrnak tűnő elváltozást észlel, vagy régóta meglévő anyajegye színe, mérete, felszíne megváltozik, azonnal jelentkezni kell bőrgyógyászati vizsgálatra!

Fontos jelzések a flakonokon

  • Fényvédő faktor: (FF) vagy Sun Protective Factor (SPF)
  • FF = UVB-MED: minimális bőrpírt előidéző UV-B fény dózisa fényvédővel
  • UVB-MED: minimális bőrpírt előidéző UV-B fény dózisa fényvédő nélkül


Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége