Mit ehet a kismama várandósság és szoptatás idején?

Mit ehet a kismama várandósság és szoptatás idején?

Mind a várandós, mind a szoptatós kismamák étrendjét az egészséges táplálkozás jegyében kell összeállítani. Bolgár Tímea dietetikus szakember napi 4-5 változatos étkezést javasol.


A terhesség során megnövekszik a szervezet energia- és tápanyagigénye, illetve vitamin- és ásványianyag-szükséglete. Ha a kismama korábban valamelyik vegetáriánus táplálkozási formát folytatta, a baba egészséges fejlődése érdekébe mindenképpen kérje ki szakember, dietetikus véleményét.

Sófogyasztás

A harmadik trimeszterben a vízvisszatartás fokozódik, amelyet nagyban befolyásol a konyhasó bevitele. A konyhasó ugyanis vízkötő szereppel rendelkezik, ezért ha nagy mennyiségben kerül a szervezetbe, vizenyő alakulhat ki. A napi ajánlott sóbevitel az ajánlások szerint maximum 5 gramm/nap. Továbbá naponta legalább 2-2,5 liter folyadék elfogyasztása szükséges, amely szoptatás alatt még megnövekszik legalább 1 literrel. Fokozottan figyelni kell a főzéshez felhasznált mennyiségre, illetve a rengeteg sót tartalmazó feldolgozott, konzerv, félkész és készételek fogyasztására.

Gabonafélék

Elsősorban a teljes kiőrlésű lisztek, kenyerek, pékáruk, illetve a magvakkal dúsított termékek javasoltak terhesség és szoptatás alatt. Ezen termékek magas élelmirost-, vitamin- (E, B1, B2, B6), és ásványianyag- (K, Mg) tartalomban bővelkednek.

Húsok, húskészítmények

Az alacsonyabb zsírtartalmúakat részesítse előnyben! Jó a csirke, pulyka, lezsírozott sertéshús, csirke- és pulykamellsonka, gépsonka. A B12-, vas-, B6-vitamin- és cinkszükséglet szempontjából nagyon fontos a megfelelő húsbevitel.

Tojás

Heti 3-4 darab fogyasztható, de a várandósság alatt kerülni kell az olyan ételeket, amelyek nyers vagy lágytojást tartalmazhatnak.

Tej, tejtermékek

Tej, kefir, túró, joghurt, sovány sajtok – ezek általában kalciumban bővelkednek, így fogyasztásuk nagyon előnyös e megváltozott állapotban is. Szabadon fogyaszthatóak, de ebben az esetben is lehetőleg válassza az alacsonyabb zsírtartalmúakat (például 12%-os tejföl, light sajt, sovány túró). Azonban szoptatós kismamáknál megeshet, hogy néhány tejtermék aromája átjut az anyatejbe, és megváltoztathatja az anyatej ízét – például a vaj, tejszín, erősen aromás sajtok, ízesített sajtok esetében.

Tehéntejre allergiás kismamák, figyelem!

A tehéntejfehérje-allergiás kismamák nem fogyaszthatnak semmilyen fajta állati eredetű tejet, tejterméket! Bármelyik élelmiszerben elvétve található tejszármazék, így mindig érdemes a címkéket alaposan áttanulmányozni! A tej helyettesíthető növényi eredetű tejekkel (mandula-,kókusz-, rizs-, zab-, szójatej), a tejtermékeket pedig zab-, szója-, rizstejszínnel, szójajoghurttal pótolhatja. Fontos a kalcium- és D-vitamin-pótlás.

Ha a baba allergiás a tehéntejre

Ha nem a kismama érzékeny, hanem a csecsemőnél észlelhető a tehéntej bevezetése után az allergia, akkor a szoptatás folytatása mellett az anya szigorú étrendjének ellenőrzése szükséges. Ilyen esetben az anya étrendjéből is ki kell iktatni a tehéntejet és a belőle készült termékeket, savanyított termékeket, sajtokat. Azok a csecsemők, akik tejallergiásak, csak teljesen hidrolizált (bontott) tehéntejalapú tápszert kaphatnak.

Gyümölcsök

Szoptatás alatt mérsékelten fogyasztható a citrom, mandarin, narancs, eper, málna. A citrusfélék megváltoztathatják az anyatej ízét. Az apró magvas gyümölcsök allergizálóak lehetnek, bőrkiütések jelenhetnek meg. Bátran fogyasztható a banán, alma, szilva, kajszibarack, őszibarack, cseresznye, görögdinnye.

Zöldségek

Elengedhetetlen fontosságúak, mert magas rost- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Idénynek megfelelően próbálja beilleszteni az étrendjébe! A sárgarépa, uborka, paraj, padlizsán, cukkini, burgonya biztonsággal fogyasztható. Puffadást, hasi görcsöket okozhatnak a hüvelyesek (például lencse, bab, borsó).


Szoptatásnál nagyon figyelni kell a kelkáposztára, fejes káposztára, karalábéra, kukoricára, karfiolra, babra, lencsére, mert aromaanyagaik átjuthatnak az anyatejbe, és a kisbabánál erős hasi görcsöket idézhetnek elő. A sóska, a paradicsom és a fokhagyma, illetve a markáns, erős fűszerek pedig megváltoztathatják az anyatej ízét.

Folyadék

A bő folyadékfogyasztás kiemelten fontos: víz, szénsavmentes ásványvíz, tejtermelést segítő teák, világosra főzött teák. Vigyázat: a savanyú gyümölcslevek és a szénsavval dúsított folyadékok gátolhatják az anyatej megfelelő termelődését. A koffeintartalmú üdítőitalok, a feketére főzött kávé, erősre főzött tea aromaanyagai azonban átjutnak az anyatejen keresztül a csecsemő szervezetébe, ezzel nyugtalanságot, élénkséget, alvászavarokat alakítva ki a babánál.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége