Szoptatási praktikák

Szoptatási praktikák

Kezdő anyukaként az egyik legtöbb fejfájást a szoptatás okozza. Sokan gondolják, hogy a szoptatás ösztönös dolog, nincs benne semmi ördöngösség. Az édesanyák többsége azonban nem így nyilatkozna, hiszen rengeteg türelmet, gyakorlást igényel, hogy rutinszerűen meg tudjunk etetni egy éhes csecsemőt.

Kezdeti nehézségek

A szopóreflex a baba elemi reflexei közé tartozik: ha ujjunkkal finoman a csecsemő szájához érünk, azonnal keresi a mellbimbót. Az első időszakban tegyük minél többször mellre a kicsit, akár óránként is szophat. Ez elősegíti a tejbelövellést, a baba is gyorsabban szabadul meg a magzatszuroktól az előtejnek köszönhetően.

Kezdetben még keveset eszik, és gyorsan el is fárad, hiszen a gyomra nagyjából cseresznye nagyságú. A tejelválasztás beindulásával már egyre gyakrabban és ügyesebben eszik a baba, és körülbelül egy hónapos korra beáll a két-három óránkénti etetés. Ekkorra már egy étkezésre megeszi az adagját, és két-három órát kibír két szoptatás között a csecsemő. Ez azért jó, mert így a baba nyugodtan tud emészteni, aludni az étkezések között.

Szoptatási praktikák
Nem mindegy a technika

A zökkenőmentes szoptatás során arra kell ügyelni, hogy az egyik mellet teljesen ürítse ki a baba, így nem fog pangani a tej, és nem keményedik be az emlő. Fontos, hogy a teljes bimbóudvar legyen a kicsi szájában, mert így nem fogja felsérteni a mellbimbót, és hatékonyabban tudja kipréselni ínyével a tejet. Azonban fontos, hogy ne csak a hígabb előtejből, hanem a tápanyagban gazdagabb, zsírosabb utótejből is egyen.

Mit ehet az anyuka?

Lényeges szempont az étkezés során, hogy nem kell két ember helyett enni – hasonlóan a várandóssághoz –, csak annyit egyen a szoptató nő, amennyivel jóllakik. Nagyanyáink idején előszeretettel ittak tehéntejet, fogyasztottak madártejet, mivel úgy tartották, hogy ezek fokozzák a tejtermelést – arról viszont megfeledkeztek, hogy a túlzott cukorfogyasztás nem ajánlott sem a kicsinek, sem az édesanyának.

A folyadékbevitelre is ügyelni kell: mellőzzük a kávét, az alkoholos italokat, helyezzük előtérbe a vizet, teákat, gyümölcsleveket. Érdemes odafigyelni a változatosságra, így rendszeresen ehetünk gabona- és zöldségféléket, kevésbé zsíros állati alapanyagokból készült ételeket, friss idénygyümölcsöt és -zöldséget.

A szakemberek véleménye alapján féléves kor körül csökken a kisbabák érzékenysége, így lassan valamennyi ételt beiktathatjuk az étrendünkbe.

 

Szakértőként Dr. Kováts Ildikó főorvost kérdeztük.

– Milyen az összetétele az anyatejnek?

– Az anyatej összetétele nem állandó, mindig a baba korának és szükségletének megfelelő. A zsír, fehérje, szénhidrát és ásványi anyagok tartalma olyan, hogy a csecsemő emésztőrendszere könnyen fel tudja dolgozni. Vastartalma nem túl nagy, de anyatejből a vas ötven százaléka felszívódik, a tehéntejből pedig csak a tíz százaléka! A vitaminok mellett nagyon fontos immunglobulinok vannak az anyatejben, amelyek védelmet biztosítanak a kórokozók ellen. Ez sajnos a tápszerekben nincs. Az anyatej nyolcvan százaléka víz, így a szoptatás mellett nem szükséges itatni az újszülöttet, esetleg nyári nagy melegben. A tej eleje vizesebb, a zsírosabb összetétel a szopás végére marad. Ezért fontos, hogy mindig teljesen szívja ki a mellből a tejet a baba!

– Mit tehet a kétségbeesett anyuka, ha minden próbálkozás ellenére sem eszik a gyermek?

– Ennek elég sok oka lehet. Meg kell nézni, nem rövid-e a nyelvfék. Azután meg kell nézni, eléggé bekapja-e a mellbimbót a baba. A szopás erősségét lehet fejleszteni a szájizmok erősítésével, ennek megvan a megfelelő technikája. Ha a tej hirtelen nagy mennyiségben lövell be, le kel fejni szoptatás előtt 20-30 millilitert, mert annyira feszes lehet a mell, hogy az újszülött nem tudja beindítani a szopást.

– Érdemes szoptatási tanácsadót felkeresni?

– Természetesen minden segítséget igénybe kell venni, mert a szoptatás a legfontosabb a baba fejlődése szempontjából az első fél évben!

– Melyek a legismertebb szoptatási pozíciók?

– A szülés után  fekve, a későbbiekben már ülve tudnak az anyukák szoptatni. A legfontosabb, hogy kényelmes legyen a helyzet, és közben ne foglalkozzon mással az anyuka, csak a babával.

– Léteznek tiltott ételek a szoptató anya számára?

– Ebben a kérdésben sok tévhit van. Nem azért hasfájós egy baba, mert az anyuka puffasztó ételeket evett! Sajnos az anyatej nagy tejcukortartalma az emésztés során nagy mennyiségű gázzal jár, és ez feszíti a baba hasát. Ha mindenféle diétát tartunk, sok alapvető vitamin, ásványi anyag nem kerül be az anya szervezetébe, és emiatt nem lesz megfelelő az anyatej összetétele! Ha kis mennyiségű vér ürül a széklettel, az lehet tehéntejfehérje-érzékenység miatt, ekkor az anyukának tejmentes diétán kell lennie. Természetesen lehet a baba allergiás bizonyos ételekre, ezt figyelni kell, és ilyenkor azt az egy-két ételt ki kell vonni az étrendből. Nem célszerű zsíros ételeket enni, és túl sok szénhidrátot. Fogyókúrázni szoptatás alatt nem szabad! Ha ezeket a szabályokat az anyukák betartják, sok boldogságuk lesz a szoptatás alatt, és a kisbabájuk szépen fog fejlődni.

Tekintse meg Baba-Mama termékkínálatunkat.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége