Arctisztítás: ezt a lépést ne hagyd ki, bármilyen a bőröd!

Arctisztítás: ezt a lépést ne hagyd ki, bármilyen a bőröd!

Arctisztítás: ezt a lépést ne hagyd ki, bármilyen a bőröd!


A zsíros, pattanásra hajlamos bőrrel élők többsége tudja, hogy miért különösen fontos számára a megfelelő arctisztítás. Úgy gondolod, hogy nem tartozol közéjük vagy az érzékeny bőröd miatt jobb, ha hanyagolod az arctisztító kozmetikumokat? Anélkül, hogy ismernénk bőrödet, biztosan állítjuk: arctisztításra neked is szükséged van, csak nem mindegy, milyen készítményt választasz hozzá!
 


Ahhoz, hogy normál, szép és tiszta legyen az arcbőröd, minden nap ápolnod kell. Ehhez hozzájárul, hogy hidratálod, szükség esetén fényvédő krémet használsz, illetve megfelelően tisztítod. A nap folyamán smink, fényvédő krém, baktériumok, elhalt bőrsejtek, szennyeződés és olaj halmozódik fel az arcon. Ezek a szennyeződések behatolhatnak a bőr mélyebb rétegeibe, gátolják a pórusok tisztulását, és gyulladást okozhatnak. Hogy elkerüld, reggel és este rutinszerűen tisztítsd a bőröd!

A bőröd adja meg a választ

A megfelelő arctisztítási rutin azzal kezdődik, hogy megismered, milyen bőrrel rendelkezel, így tudni fogod, hogyan kell vigyázni rá. Nézzük, milyen bőrtípusok vannak:

  • A száraz bőr pelyhes, pikkelyes vagy durva tapintású.
  • A zsíros bőr fényes, zsíros és nagy pórusokkal rendelkezik, pattanások, aknék kialakulására hajlamos.
  • A normál bőr kiegyensúlyozott, tiszta és nem érzékeny. Alakulhatnak ki rajta pattanások, ám jóval kevésbé keseríti meg az ezzel élők mindennapjait.
  • A kombinált bőr bizonyos foltokban (jellemzően az orcákon) száraz, máshol (homlok, orr és áll) zsíros. 

Az érzékeny bőr csíphet, éghet vagy viszkethet, ha nem kellően bőrbarát kozmetikum kerül rá vagy más környezeti hatás, akár belső allergén éri. Esetükben a ruha által okozott dör- zsölés, a hirtelen hőmérsékletváltozás, a napsütés, a szél vagy a nedvesség, sőt akár a stressz is fokozott kellemetlen érzéssel, bőrgyulladással, ekcémával járhat. Az érzékeny bőr nem alkot önálló bőrtípust, ugyanis bármilyen típus esetén jelentkezhet a fokozott szenzitivitás 

Arctisztítás zsíros bőrtípus esetén

Ha aknéra hajlamos bőrtípussal rendelkezel, akkor ezek megelőzésére, csillapítására fokozottan ügyelned kell, mivel a zsírosabb bőr tágabb pórusaiban jobban megülnek a kozmetikumok maradványai, ezáltal tovább rontva a helyzetet. A pattanások kialakulása ellen külsőleg a legtöbbet az alapos arctisztítással és megfelelő arcápolással tehetsz.

Száraz és normál bőrtípus esetén se maradjon el

Sokan a hagyományos meleg víz, szappan kombinációra gondolnak, amikor szóba kerül az arctisztítás, ám a száraz bőrűek esetében ez inkább ront a helyzeten, mint segít, sőt normál bőrűek esetén is jelentkezhetnek átmenetileg a száraz bőrrel járó panaszok. Éppen ezért sokan közülük tévesen gondolják, hogy a száraz bőrt csak tovább szárítja a mindennapos tisztítás.


Valóban figyelned kell arra, hogy az arcápolás ne szárítsa tovább bőrödet, a tisztítás azonban így sem elhanyagolható: a pórusokat eltömítő kozmetikumok vagy az elkerülhetetlenül az arcodon is megülő szmog biztosan nem tesz jót szépségednek. Jól teszed, ha leszoksz a szappannal és bő vízzel történő tisztálkodásról, ám tudd, hogy a megfelelő termékkel – amely nem szárítja bőrödet, ugyanakkor hatékonyan eltávolítja a szennyeződéseket és óvja a bőr védőszerepét – sokat tehetsz bőröd egészségéért. A szappanmentes arclemosók enyhébb összetevőkből készülnek, amelyek nem bontják meg a bőr védő lipidrétegét, ezáltal kíméletesen tisztítják és hidratálják az arcot.

Érzékeny a bőröd? Válassz kíméletes arclemosót!

Az érzékeny bőrrel rendelkezők gyakran tapasztalják azt, hogy kellemetlen, akár kifejezetten fájdalmas érzéssel jár számukra, ha valamilyen kozmetikai szer éri arcbőrüket. Mivel ez a reakció nem feltétlenül jár látható irritációval, a bőr kipirosodásával, nem kutatják ennek az okát, mégis ösztönösen kerülik a kellemetlen érzéssel járó helyzeteket. Épp ezért gondolhatják sokan közülük, hogy bőrüknek azzal teszik a legjobbat, ha ritkábban tisztítják, ápolják azt. 


Az érzékeny bőr világszerte egyre gyakoribb jelenség, mely férfiakat és nőket is érint, bár nőknél gyakrabban fordul elő. Oka a bőrnek a külvilággal szemben védelmet jelentő (barrier) funkciójának károsodása, meggyengülése, ami miatt az irritáló tényezők könnyebben ingerlik a bőrben található idegvégződéseket. A bőrérzékenység gyakrabban jár együtt a száraz bőrtípussal, de bármely típussal társulhat.


Az érzékeny bőrrel élőknek különösen fontos, hogy megfelelő készítményt válasszanak az arctisztításhoz, a szappan ugyanis tovább károsíthatja a bőr barrier szerepét. A tisztítás ugyanakkor fontos, mivel a környezeti szennyeződések a nem megfelelő kozmetikumokhoz hasonlóan önmagukban is irritáló, a panaszokat fokozó tényezők. Esetükben tehát olyan készítmények ajánlhatóak, amelyek 

  1. kíméletesen tisztítják az arcbőrt, azaz úgy távolítják el a szennyeződéseket, hogy összetevőik bőrbarát módon viselkednek;
  2. megfelelő védelmet biztosítanak, nem károsítják tovább a bőr barrier funkcióját és nem jelentenek fokozott irritációt;
  3. hozzájárulnak a károsodott bőrbarrier helyreállításához, amely speciális összetevőkkel és a bőr hidratálásával támogatható.


Forrás:

  • Heather Brannon, MD: Facial Skin Care and Cleaning Tools, verywellhealth.com
  • Misery L, et al. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 2007;21:620–628
  • Misery L, et al. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 2016;30(1):2–8
  • Siddappa K.: Dry skin conditions, eczema and emollients in their management. Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology 2003;69:69–75.


Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége