Mitől véd meg a kókuszolaj?

Mitől véd meg a kókuszolaj?


A kókuszolaj nem csodaszer, de emésztési, zsírfelszívódási problémákkal küzdőknek mindenképpen javasolt a fogyasztása.


Kókuszolaj vagy kókuszzsír? Mindkettő elnevezés helyes. A kettős elnevezés onnan ered, hogy a szobahőmérséklet fogalma a világ különböző részein eltérő. A telített zsírsavakban bővelkedő kókuszzsír hazánkban szilárd, de a kókuszpálma termőhelyén, a trópusokon folyékony halmazállapotú. Olvadáspontja 24 ºC. Az érett kókuszdió kiszárított húsából – az olajtartalmú koprából – vonják ki a kókuszolajat. Más technológia szerint megfőzik, aprítják, majd ezután sajtolják. A kisajtolt, tejszerű terméket nagy üstökben felmelegítik, majd a felületén úszó zsírt összegyűjtik. Két fő típusát a feldolgozás jellege szerint különítjük el szűz, illetve szűrt (finomított) kókuszolajra.


A híresztelésekkel ellentétben nem mindenre jó a kókuszzsír vagy -olaj. A különböző betegségek, úgymint a HIV/AIDS, a cukorbetegség, a pajzsmirigy-rendellenesség, a daganatos betegségek vagy az Alzheimer-kór megelőzésében, kockázatának csökkentésében, kezelésében betöltött szerepét a kutatások nem igazolták vissza. A kókuszolaj kizárólagos zsiradékforrásként történő alkalmazása nem javasolt, inkább az étrendben felhasznált zsiradékok változatosabbá tételére alkalmas.


Könnyen emészthető, közepes lánchosszúságú zsírsavakat tartalmazó trigliceridekben (MCT-zsírok) bővelkedik, ezért emésztési, zsírfelszívódási problémákkal küzdőknek (például hasnyálmirigy-gyulladás, epekő, gyulladásos bélbetegségek esetén, májbetegeknek) javasolt a (mértékletes) fogyasztása az alultápláltság megelőzése érdekében. Kizárólagos, zsírforrásként való fogyasztása azonban a májra nézve mérgező.


A kókuszolaj sütésre, párolásra, főzésre egyaránt alkalmas. Szilárd halmazállapota okozhat némi meglepetést a szokásos konyhai műveletek során, de kellő kreativitással ez könnyedén áthidalható. A „szűz” feliratú termék édes, diós íze miatt jól illik salátákhoz, halakhoz. A hideg zöldséggel érintkezve a kókuszolaj ugyanakkor könnyen megszilárdul, ezért használat előtt érdemes kicsit felmelegíteni, hogy folyékony állagú salátaöntetet kapjunk. A vegetáriánus étrendben gyakran helyettesítik vele az állati eredetű zsiradékokat és a vajat.

Kiemelés

Kevés bizonyíték szól amellett, hogy az élelmiszerekben fogyasztva jelentős hatása lenne a gyulladásos folyamatokra vagy a bakteriális fertőzésekre. A sok bizonytalanság mellett ugyanakkor igaz, hogy a kókuszolaj az egészséges, kiegyensúlyozott, változatos étrend részét képezheti, például a vaj és az állati eredetű sütőzsiradékok kiváltására. De mint minden egyéb zsiradékforrást, ezt is mértékletes mennyiségben javasolt fogyasztani, nagyobb arányban nem ajánlott, hogy más növényi olajokat helyettesítsünk vele.

Jó tudni

Az élelmezési célok mellett a kozmetikai iparban is elterjedt az alkalmazása, akár a natúr terméket is felhasználhatjuk testápolóként, szemránckrémként, sminklemosóként, ajakápolóként, bútorápolóként, szinte csak a fantáziánk szab határt az alkalmazásának.

Forrás: www.webbeteg.hu


Mitől véd meg a kókuszolaj?



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége