Jön a kistestvér!

Jön a kistestvér!

A testvérféltékenység szinte elkerülhetetlen, ha egy családba megérkezik az ifjabb trónörökös. A korábban megszokott életnek, a szoros anya–gyermek kapcsolatnak és a játékok feletti egyeduralomnak egy csapásra vége. Miként könnyíthetjük meg a saját dolgunkat és elsőszülött gyermekünk életét, ha újra kopogtat a gólya?

Beszéljünk róla!

A legjobb, ha nem titkolózunk, és korának megfelelő szinten közöljük a nagyobb gyerkőccel a testvér érkezését. Sokkal könnyebb elfogadni valamit úgy, ha számítunk rá, tudunk róla. Még egy kicsi is érzi, hogy valami más, valami megváltozott: anya pocakja növekszik. Tudatosan keressünk olyan meséket, amelyekben a testvértéma visszaköszön. Pelenkázzunk, etessünk közösen egy játék babát, rajzoljuk le a családot, és ezen keresztül meséljünk neki a családtagok szerepéről.

A születés

Ha közeleg a szülés időpontja, magyarázzuk el, hogy most anya távol lesz pár napig, de ezalatt apával, mamával, papával mennyi érdekes program vár rá! Szépítgessük együtt a babaszobát, vásároljunk közösen ruhákat az új jövevénynek. Érdemes a nagyobb csemetét bevinni a kórházba is, így lehetősége lesz megismerni a kistestvérét, és arról is megbizonyosodhat, hogy minden rendben van az anyukájával.

Együtt az új család

Jön a kistestvér!

Fontos, hogy a szülői figyelmet osszuk meg a gyerekek között, és ne csak a csecsemőre koncentráljunk. Legyünk megértők, hiszen a féltékenység teljesen normális érzelmi reakció az idősebb gyermek részéről. A változások, az új élmények feldolgozásában a szülők sokat segíthetnek. Az újszülött hazaérkezésekor érdemes valamilyen ajándékot venni a nagyobb tesónak a baba nevében.

A kislányok és a kisfiúk is bevonhatók az apróbb teendőkbe, természetesen nem szabad erőltetni. Ha van kedve, tologathatja a babakocsit, vagy segíthet feladni a zoknit a picire. Dicsérjük meg minél többször, és erősítsük az önbizalmát azzal, hogy őt mint okos nagytestvért emlegetjük. A kritikus féltékenység időszaka szerencsére csak az első pár hónapban intenzív – ha kellő empátiával és türelemmel kezeljük a szituációt, előbb-utóbb a kedélyek is megnyugszanak.

Érzelmileg mit ad a gyereknek egy testvér jelenléte?

A testvér jelenléte érzelmi biztonságot jelent, hogy nem vagyok egyedül! Ez a jelenlét nem csak akkor van, amikor ténylegesen együtt vannak a testvérek. Egy jó testvéri kapcsolat nagyon sokat segíthet már kisgyermekkortól a kisebbnek és a nagyobbnak is. A kicsi elsajátít sok mindent a nagytól, a nagy pedig megtanul odafigyelni a másikra, megosztja a játékot, süteményt. Nagyobb gyerekeknél játszópajtások, meg tudják beszélni, kinek mi nyomja a lelkét, amit esetleg a szülőnek nem mernek elmondani.

Felnőttkorban tudnak számítani egymásra sok szempontból, biztonságérzetet ad, hogy tudja az ember, van kitől segítséget kérnie. Természetesen ez akkor működik jól, ha egyformán figyelünk a másikra. A házasságban is segít, ha az embernek volt testvére, mert kicsit könnyebb alkalmazkodni a másik szokásaihoz, érzelmeihez, hiszen már rutinja van az embernek ebben.

Létezik ideális korkülönbség?

Az, hogy ki, mikor, hogy vállal második, harmadik gyermeket, nagyon sok mindentől függ. A fő probléma szokott lenni, hogy az anyukát a munkahelyen hogy veszik vissza, milyen a család anyagi helyzete, hogyan sikerül teherbe esni. Ideális korkülönbség szerintem nincs, pont azért, mert nagyon sok külső tényezőt figyelembe kell venni. Orvosilag javasolt a két év szünet az első terhesség után. Ha túl kicsi a korkülönbség, akkor az eleje nagyon nehéz, mert nem tudja a család úgy élvezni a babázást, mintha csak egy lenne. Ennek persze van előnye is: hamar „összenőnek” a gyerekek, lehet közös programokat csinálni.

Sok szempontból előnyös a három év. Mire a nagy oviba megy, a kicsi megszületik, lehet mindkettővel nyugodtan foglalkozni. Négy-öt év korkülönbség azért könnyebb már, mert a nagy sok mindenben önálló, öltözik, játszik egyedül, míg az anyuka a kicsivel van. A nagyobb gyermekkel a nagyszülők is könnyebben tudnak programokat csinálni. Ebben az szokott nehézséget okozni, hogy a kicsinek és a nagynak más a napi ritmusa, más az érdeklődése, ezért kétfelé kell szervezni a napot. Ezek a gyerekek általában felnőttkorra „nőnek” össze. És akkor mikor jöjjön a harmadik és többedik gyermek? Ez egy újabb kérdés!

A különszoba vagy az együtt alvás javasolt a testvéreknél?

Hú, ez nagyon bonyolult. Én a gyerekszoba híve vagyok az első gyermektől kezdve. Ha sokáig alszik a gyermek a szüleivel, egyre nehezebb a gyerekszobába szoktatni. És akkor mi van, ha megszületik a második gyermek? Négyen alszunk egy ágyban? Igen, ilyen is van. Általában míg kicsik, célszerű őket egy gyerekszobában altatni. Ha nagyobbak, akkor már jobb a külön szoba, más az érdeklődésük, más a napi ritmusuk, és természetesen az sem mindegy, hogy azonos vagy különneműek. Az ikrek jobban szeretnek közös szobában lenni, mert ők nagyon együtt csinálnak mindent.

Mit tehet a szülő, ha a nagyobb testvér rendszeresen hazahozza a betegségeket a közösségből?Mit tehet a szülő, ha a nagyobb testvér rendszeresen hazahozza a betegségeket a közösségből?

A közösségbe járó gyerekeknek meg kell szokniuk a kórokozókat, és sajnos emiatt az első egy-két év a bölcsiben, oviban nehéz szokott lenni. Azt javaslom, hogy a betegség után még két-három napig ne vigyék vissza a közösségbe a gyermeket, hadd regenerálódjon a szervezete, jöjjön vissza az étvágya.

Az őszi-téli időszakban hogyan erősítsük gyermekeink immunrendszerét?

Én azt tapasztalom, hogy nincsenek eleget a levegőn, nem mozognak eleget. Az is igaz, hogy a városi levegő poros, benzingőzös, de azért lehet találni megfelelő helyet sétálásra, biciklizésre, úszkálásra! Ez a legfontosabb. A sok gyümölcs, zöldség, savanyú káposzta, lila hagyma is fontos lenne, de ezeket valahogy sok gyerek nem szereti. Emiatt C-vitamint, multivitamint, télen D3-vitamint mindenképpen kell adni nekik, hogy megfelelő legyen az immunrendszerük. Odafigyeléssel, kitartással, sok türelemmel azért sok mindent el lehet, és el is kell érni a gyerekek nevelésében. Arra biztatok mindenkit, ne adja fel, mert megéri a küzdelem!

Tekintse meg kapcsolódó termékkínálatunkat:



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége