A várandósság első jelei

A várandósság első jelei

Mondják, egy anya megérzi, ha új élet kezdődik a szíve alatt. Ha a nő figyeli a testét, valóban, sok-sok pici jelzés árulkodik a várandósság első napjairól. Ezeket gyűjtöttük össze.

A várandósság első jelei

40 hét várakozás

Valójában csak 38 hét, ugyanis a szülés várható időpontját az utolsó menstruáció első napjától számoljuk, ami azt jelenti, hogy a 40 hetes visszaszámlálás körülbelül két héttel azelőtt kezdődik, hogy a spermium és petesejt találkozik, és lassan magzattá alakul.

Az 1. hét még a várandósságot megelőző utolsó menstruáció időszaka, vagyis a szervezet éppen az előző hónapban meg nem termékenyült petesejtet tartalmazó méhnyálkahártyától válik meg. A menstruációra jellemző tünetek tapasztalhatók, mint a hormoningadozás miatt jelentkező puffadás vagy hangulatváltozás. Ha minden jól megy, a megtermékenyülés valójában csak a 3. héten következik be.

Szedjen folsavat!

Az átlagos étrend napi 200-250 mikrogramm folsavat tartalmaz, ám a terhes vagy teherbe esni vágyó nők számára napi 600-800 mikrogramm folsav bevitele ajánlott. A várandósságot megelőző és az első trimeszterben történő megfelelő folsavbevitel 75%-kal csökkenti az olyan születési rendellenességek kockázatát, mint az ajak- és szájpadhasadék, nyitott gerinc vagy a központi idegrendszer rendellenességei. Ezért érdemes napi minimum 400 mikrogramm folsavat szedni már az első napoktól. Ajánlott már ekkor nőgyógyászati vizsgálaton részt venni.

Türelem!

35 évnél fiatalabbak esetén nem ritka, hogy a teherbe esés még jól időzített szex esetén is körülbelül egy évet vesz igénybe. Egy év sikertelen próbálkozás után érdemes a legkorábban orvoshoz fordulni, addig próbáljatok meg nyugodtak maradni, és egészségesen élni az esélyek növelése érdekében. 35 éves kor felett azonban már hat hónapnyi sikertelen próbálkozás után javasolt orvosi segítséget kérni.


A megtermékenyülés után kb. 4 nappal kezdi el a szervezet az úgynevezett hCG hormon (human korion gonadotropin) termelését, amely a vérből és a vizeletből is kimutatható. A terhesség tünetei körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek először. A menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén).

Korai jelek

A kismama által észlelhető legnyilvánvalóbb tünete a terhességnek a havi vérzés elmaradása. Néhány esetben előfordulhat a menstruáció várható időpontjában kevés vérzés, ez azonban jellegében más, mint a normál menstruáció. Sok várandós nő beszámol enyhe alhasi görcsökről, nyomásérzésről és a mellek érzékennyé válásáról.

A napjainkban kapható terhességi tesztek meglehetősen érzékenyek, a várható vérzés időpontjában már kimutathatják a terhességet. A menstruáció elmaradása vagy késése számos ok miatt bekövetkezhet, ezért mindenképp érdemes terhességi tesztet végezni. Amennyiben a teszt negatív, azonban a vérzés továbbra sem jelentkezik, néhány nap múlva meg kell ismételni. Kérdéses esetben (és természetesen pozitív eredmény esetén is) fel kell keresni a szülészorvost.

Megváltozik a közérzet

A közérzet változása tipikus terhességi tünet. Jelentkezhet émelygés, hányinger, hányás is (jellemzően reggel, de bármely napszakban előfordulhat). Ezek a tünetek megnehezítik a kismama mindennapjait, valamint a táplálékfelvételt is.

A terhesség első harmadára ambivalens érzések jellemzőek, a kismama többnyire boldog a terhesség tényétől, azonban tarthat tőle, hogy hogyan lesz képes ellátni az anyai feladatokat. Gyakori a fáradtság, a bágyadtság. A második harmad sokkal kiegyensúlyozottabb időszak.

Méhen kívüli terhesség jelei

Ilyenkor is jelentkeznek a fent leírt jelek, a terhességi teszt is pozitív. Emellett azonban barnás vérzés jelenik meg, intenzív deráktáji, hasi és végbél környéki fájdalom jelentkezhet, a rosszullétek pedig akár ájulásig fokozódhatnak. Ilyenkor mielőbbi kórházi ellátásra is szükség lehet.


Az írás a webbeteg.hu cikkei alapján készült.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége