Dekorkozmetikai tanácsok kismamáknak

Dekorkozmetikai tanácsok kismamáknak

Dekorkozmetikai tanácsok kismamáknak

Minden kismama szeretne szép és ápolt lenni a várandósság kilenc hónapja alatt. Jó hír, hogy a hajfestésről, a műkörömről és a körömlakkokról nem kell lemondaniuk, a lézeres kezelésekről, kozmetikai tetoválásokról azonban igen. És mi lesz a rettegett terhességi csíkokkal? Dr. Németh Réka bőrgyógyász szakorvost kérdeztük a témában.

Mivel kezelhető a terhességi csík (stria)?

A várandós nő általában mindent megtesz azért, hogy a terhesség végére a hasát ne lepje el a zebracsíkos mintázat. Ez sokaknál sajnos szülés után sem tűnik el, és egy életen át emlékeztet a várandósság kilenc hónapjára.


Miért alakul ki a stria? A bőrben lévő kötőszövetes rostok nem tudják rugalmasan követni a várandósság alatt bekövetkező hirtelen körfogat-növekedést, ennek következtében szétszakadoznak. A terhesség okán intenzíven növekvő területeken – has, mellek, csípő – várható elsősorban a jelenség.


Dr. Németh Réka bőrgyógyász szakorvos
szerint a terhességi csíkokat teljesen kiküszöbölni nem lehet: ami el akar szakadni, az el is fog. Tehát az a nő, akinek a kötőszövetei kevésbé rugalmasak, minden igyekezete ellenére sem tudja elkerülni a csíkok megjelenését. Jó hír azonban, hogy a bőr rendszeres ápolásával, hidratálásával, olajos testápolókkal valamelyest enyhíthető a folyamat. Léteznek a gyógyszertárakban is kapható, speciális striakrémek, amelyek hatékonyak lehetnek.


A kezdetben vörös sávokként előtűnő terhességi csíkok idővel spontán halványodnak, kis, fényes csíkok maradnak vissza szülés után. Ezek eltüntetésére szintén nincs csodakrém, a szülés után végezhető bizonyos lézeres kezelésektől, rádiófrekvenciás mikrotűs vagy dermaroller kezelésektől várható javulás.

Házi praktika nem létezik

Ahogy gyári készítmény, úgy házi praktika sincs a striák kialakulásának megelőzésére. A hideg-meleg váltott fürdők alkalmazása a bőrgyógyász szerint terhesség alatt nem szerencsés. Ami más körülmények között egy jótékony hatású kis „torna” a bőrnek, az terhesség ideje alatt nem biztos, hogy célszerű. A jelentős hőhatás ugyanis nem javasolt várandósság idején, így fontosabb a rendszeres bőrápolás.

Nem árt a smink?

A kismamák a terhesség ideje alatt is szeretnek csinosak, ápoltak maradni, általában nem szívesen mondanak le a korábbi szépészeti rutinról.


A dekorkozmetikumok közül a legnagyobb dilemmát az örök sláger, a hajfesték okozza. Szabad-e festeni terhesség alatt a hajat? Hogy néz ki a 9. hónap végére a frizura festés nélkül? Olyat is látott már a világ, hogy a fodrász nem vállalkozott a várandós nő hajának befestésére – egészségügyi okokra hivatkozva. Mi az igazság?


A hajfestékek, az egyéb kozmetikumok, dekorkozmetikumok, mint például a körömlakk, a műkörömépítéshez használt termékek terhességre, babára gyakorolt káros hatásáról nincs bizonyító adat.


Dr. Németh Réka bőrgyógyásznak az a véleménye, hogy ezek a babavárás, a szoptatás ideje alatt is bátran használhatók. A napjainkban divatos natúrkozmetikumok, a hagyományos készítmények alkalmazásáról felesleges lemondaniuk a kismamáknak. Érdemes a jobb minőségű termékek közül választani, de ez minden időszakra vonatkozik, nem csak a várandósság idejére igaz!

Amit kerülni kell

A tetoválás – bármelyik testrészen. Ide vonatkozik az arcon a szemöldöktetoválás, a szemkihúzás is.


Az egyéb szépészeti beavatkozások, mint például a botulinum toxin kezelés, a hialuronsavas feltöltés, mint például az ajakfeltöltés, vagy a lézerkezelések nagy része szintén ellenjavallott a terhesség alatt.

Bőrgyógyászati problémák kezelése

Jóindulatú érdaganat

Nem ritka, hogy a kilenc hónap alatt jóindulatú érdaganatok alakulnak ki a test különböző részein. Ezek általában nem igényelnek kezelést, kivéve, ha valamilyen panaszt okoznak. Ha pusztán esztétikailag zavaróak, akkor a terhesség utáni időszakra halasztható az eltávolításuk. Ha panaszt okoznak, például vérzés, gyors növekedés, rendszeres irritáció lép fel, a várandósság alatt is kezelhetők. Kezelése esetén szóba jöhet a sebészi kimetszés, de „elegánsabban”, heg hátrahagyása nélkül, lézerkezeléssel is gyógyíthatók. Azt viszont tudni kell, hogy ez utóbbit nem támogatja a társadalombiztosító.

Anyajegy

A változó anyajegyek eltávolítása gyanús esetben terhesség alatt is lehetséges, sőt, szükséges is, ha felmerül a rosszindulatú átalakulás esélye. Ilyen esetben csak a sebészi kimetszés jöhet szóba mint kezelési lehetőség.

Napozás és szolárium: ne vigye túlzásba!

Önmagában a terhesség nem zárja ki a napozás vagy szoláriumozás lehetőségét, de a terhességi hormonhatások miatt az általános fényvédelmi rendszabályok a várandósság időszakában talán még fokozottabban érvényesek. Így állapotos nőknek sem javasolt a szolárium rendszeres használata, sem pedig a túlzott napozás.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége