Babavárás okosan

Babavárás okosan

Már a családtervezéskor el kell kezdeni az anya és a baba szervezetének felkészítését a civilizációs betegségek megelőzésére. Ez leginkább vitaminokkal, ásványi anyagokkal, korszerű étrend-kiegészítőkkel valósítható meg – javasolják a Pingvin Patika gyógyszerészei a korábban a TV2, a FEM3 és a SuperTV2 műsorán futott Több mint TestŐr című televíziós életmódmagazinban.

 

 

Ha egy egészségtudatos pár idejekorán elkezd azon gondolkodni, hogyan készítsék fel a nő szervezetét a gyermekvállalásra, akkor a terhesség sokkal hamarabb bekövetkezhet.

 

Babavárás okosanEbben sokat segíthet az egészséges életmód. Dr. Nagy Ildikó, a szegedi Pingvin Patika vezetője azt javasolja, hogy minél több vitamindús táplálékot fogyasszon a pár. Ezenkívül vannak olyan vitaminok, amelyek bevitele kiemelten fontos! A cink és a szelén a hímivarsejtek életképességének és mennyiségének növelése miatt lényeges, de a női termékenység fokozására is alkalmas. A fehérje- és energiatermelő folyamatokban nagy szerepet játszó Q10 koenzim a terhességi magas vérnyomás csökkentése miatt is hasznos a kismamának.

 

A velőcsőzáródási rendellenességek megfelelő mennyiségű, már a tervezés ideje alatt fogyasztandó folsav szedésével akadályozhatók meg. Ezenkívül a vérnyomás szabályozásában, valamint a méhizomzat erősítésében is szerepet játszó magnézium-, kalcium-, vasbevitel is rendkívüli jelentőségű a szervezet számára, csakúgy, mint a C-vitamin és az omega-3 zsírsavak.

 

A striák, vagyis a terhesség alatt kialakuló bőrrepedések kialakulását előzik meg az erre alkalmas krémek. Már a terhesség legelső időszakában érdemes zsíros, a bőr rugalmasságát biztosító krémeket használni, melyekben a sejtmegújulást segítő, a striaképződést csökkentő A- és E-vitaminok vannak. Ezek a nagyon jól felszívódó krémek segítik a bőrtágulást.

 

Mojzesné dr. Terray Orsolya, a bajai Pingvin Patika gyógyszertárvezetője szerint az ödéma elkerülésében, vagyis a kismamák vizesedésében a gyakori lábpihentetés, például a láb felpolcolása segít. Ezenkívül a legjobb természetes megoldás a vízhajtó tulajdonságú zöldségek, gyümölcsök, mint például a zeller és az alma, illetve a gyógynövények közül a csalán és a zsurlófű fogyasztása.

 

Egészséges táplálkozással, a megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztással a vitaminkészítmények fogyasztása csökkenthető, de jó tudni, hogy sajnos a mostani életvitelhez igazodó gyorsított érlelés miatt a mai gyümölcsök és zöldségek vitamintartalma jóval alacsonyabb, mint régebben volt. A stresszmentes életmód és a megfelelő súly elérése fokozottan fontos a terhesség ideje alatt, ugyanis a túlsúly és a túlzott soványság is negatív hatással van a teherbe esésre – teszi hozzá a szakember.

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége