Figyeljünk a kisbabák bőrének védelmére!

Figyeljünk a kisbabák bőrének védelmére!

Kisbabák


Mikortól vihető ki a kisbaba a napra? Mennyi időre érheti nap a bőrét? Mikortól és milyen alkalmakkor használható a piciknél naptej? A kisbabák nyári bőrvédelméről kérdeztük dr. Szász-Német Réka bőrgyógyász szakorvost.

 

– Ki szabad vinni a kisbabákat a napra?

– Kimondottan napra vinni őket nem javasolt. Természetesen lehet és kell is a szabadban tartózkodniuk – sétálni, levegőzni –, de erős napfényhatásnak kitenni nem szabad. Köztudott, hogy a bőr az életünk során az UV-sugár-hatásokat megjegyzi, összegyűjti, amelynek hosszabb távon káros következménye lehet.


– Hogyan a legbiztonságosabb a napozás a kicsik számára?

– Az UV-sugár-hatások miatt az anyajegyek kialakulásának esélye, illetve a bőrrák kockázata növekszik, emiatt fontos a fényvédelem, amelyet már kisgyermekkorban el kell kezdeni. Ezért az erős napfényhatást kerülni kell, a babák bőrét lehetőség szerint árnyékban, napernyő alatt kell védeni, bár nem szabad elfelejteni, hogy például a fák lombkoronája között átszűrődő fény is káros lehet, akár napégést is szenvedhetnek. Itt érdemes azt is megemlíteni, hogy az ablaküveg is átengedi az UV-sugarak egy részét, így például az autó ablakán átsütő napfény is bajt okozhat.


– Mely napszakok a legbiztonságosabbak számukra?

– Amikor már nagyobb a baba, és önállóan szaladgál, játszik a szabadban, strandon, akkor a kint töltött időt a kora délelőtti, késő délutáni időszakra kell időzíteni, amikor nem olyan erős az UV-sugárzás. Fontos ebben az időszakban is a fényvédelem, részben ruházattal kell védeni a bőrt, pólót, kis kalapot is adni a gyerekre. Érvényes ez a szabály felhős időben is, ami becsapós lehet, mert bár nem tűz száz ágra a nap, a káros UV-sugárzás ugyanúgy érheti a bőrt. Ugyanígy megtévesztő lehet a hűvösebb, téli szabadidős tevékenység kapcsán akár hideg időjárás is, vízparton, hegyvidéken, főleg hófödte területen, amikor a napsugár melegét nem érezzük annyira, de az UV-hatás itt is érvényesül.


– Ezek szerint a fényvédő krémekre is gondolni kell. Milyen készítményt válasszunk számukra?

– Valóban fontos kiemelni a fényvédő krémek jelentőségét. A fényvédő hatás erősségére az SPF jelölés utal. Ez a szám azt jelöli, hogy ennyiszer több időt tartózkodhatunk a napon leégés nélkül. Szabadidős tevékenység kapcsán a magas, 50-es fényvédő faktorú készítményeket érdemes választani, olyat, amelyikben UVB és UVA spektrumú szűrő is van. Már számtalan típus közül választhatunk, van pumpás, tubusos, kis területre stift jellegű, van olajos, krém, hígabb emulzió vagy folyadék állagú.


– Melyik a legbiztonságosabb naptej?

– Érdemes hipoallergén, lehetőség szerint minél kevesebb illat- és színezékanyagot tartalmazó készítmények közül választani, a legbiztonságosabb és hatékony – bár nem a legolcsóbb –, gyógyszertárakban kapható dermokozmetikumok családjaiból. Gyermekeknek elsősorban a fizikai fényvédőt tartalmazó készítmények javasoltak, ezek közül van, amelyik már féléves kortól használható. Ezek alkalmazását naponta több alkalommal, néhány óránként szükséges ismételni.


– Ezeket csak a vízpart mellett használjuk?

– Nemcsak strandolás alkalmával, hanem bármilyen szabadban töltött tevékenység során! A ruhával nem fedett testrészeket fényvédelemmel kell ellátni. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek nem blokkolják teljes mértékben az UV-sugarakat, a káros UV-fény egy részét valóban kiszűrik, védenek a napégéstől, így kicsit hamis biztonságérzetet is kelthetnek.

 Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége