Ki hajlamos a bőrgombára?

Ki hajlamos a bőrgombára?

Ki hajlamos a bőrgombára?Egyes bőrgombafélék csak akkor okoznak betegséget, ha szaporodásukhoz kedvezőek a körülmények, és a legyengült szervezet nem képes ellenük védekezni.


A betegséget olyan kórokozó gombafajok okozzák, amelyek a bőr felszínét, a hajat, a testszőrzetet és a körmöket támadják meg elsősorban, de előfordulhat, hogy mélyebbre, a bőr alatti szövetekbe is behatolnak. Testi kontaktus, közvetlen érintkezés útján terjed.

A bőrgomba tünetei

A különböző fajok jellemzően más-más testrészeket betegítenek meg. Van, amikor kifejezett gyulladásos jelenségeket okoznak, úgymint az érintett bőrterület kipirosodása, fájdalma, duzzanata, melegsége, valamint kialakulhatnak fájdalmas hólyagok vagy nedvező felrakódások. Máskor a gombás megbetegedés szinte nem is ismerhető fel, csak kissé kiemelkedő szélű, időnként hámló foltok tapasztalhatók a bőr érintett területein.


A Candida (albicans) nevű gomba napjainkban „divatos” betegségnek számít. Ez a gomba mindenütt előfordul (szájüreg, emésztőrendszer), betegséget viszont csak akkor okoz, ha számára kedvező környezetben szaporodásnak indulhat. Leggyakrabban bőrtüneteket vált ki, de legyengült beteg esetén a szervezetbe bekerülve nehezen kezelhető, egész testre kiterjedő szisztémás betegséget okozhat.

A bőrbetegség előfordulása

Arcon – Jellegzetes rózsaszín, kör alakú, hámló elváltozás, amelynek széle kiemelkedő. Gyakran az alakja spirális formát ölt, mivel a jelenség közepe kezd hamarabb gyógyulni, míg a széli részek felé tovább terjed a betegség.


Fejbőrön és hajon –
Leginkább gyermekeken fordul elő, hazánkban ritka. A fertőzés macskáról terjed az emberre. Megjelenésében lehet apró, hámló, félig megkopaszodott foltok csoportja a hajas fejbőr területén (a hajszálak kettétörnek, így az érintett helyeken rövidebb haj figyelhető meg), érinthet kis területeket, míg ritkán az egész fejbőrön jelen lehet. Máskor nagyobb fokú gyulladás alakul ki, a fertőzött hajszálak tövestől kihullanak, kopasz foltokat hagyva maguk után.


Lábon és lábujjakon –
Sűrűn előfordul, legtöbb esetben a 3. és 4. lábujjak között kezdődik, majd kezelés hiányában a talp és a körmök felé terjed. Az érintett bőrterület felázott küllemű, lehet hólyagos, gyakran hámlik az elváltozás széle. Típusos esetben kínzó viszketés tapasztalható, a beteg bőrterület fájdalmas is lehet.


Körmön
Kialakulhat a már említett lábgombásodás talaján, de lehet önálló megbetegedés is, ezáltal a lábujjkörmök érintettsége sokkal gyakoribb, mint a kézujjkörmök megbetegedése. Jellemzően a köröm megvastagszik, fényvesztetté válik, alatta vastag szaruréteg gyűlik fel, amely a körömlemez úgynevezett szabad szélénél jól látható. A körömlemez eltávolodik a körömágytól: súlyos, nem kezelt esetekben a körömágy érintettsége miatt a köröm el is pusztulhat.


Nyakon, mellkason és hason –
Az úgynevezett pityriasis nevű bőrgombásodás elszíneződött, panaszt nem okozó kisebb-nagyobb foltokkal jelentkezik, általában a nyak, mellkas és has bőrén. A foltok színe a fehértől a barnáig bármilyen árnyalatú lehet. Fiatal felnőttkorban gyakori jelenség. Jellemző, hogy napsütés hatására a megbetegedett bőrterületek nem barnulnak le.

Hajlamosító tényezők

Az immunrendszer működésének megváltozása és gyengülése miatt gombás megbetegedésekre, elsősorban a candidiasis esetén általánosságban a nedves, nehezen tisztán tartható bőrfelületek, a nem megfelelő higiénia hajlamosítanak. De a szájon át szedett antibiotikumok és a szteroidkészítmények, a legyengült állapot, az elhízás, a cukorbetegség, a hormonális betegségek, a terhesség is fokozhatja kialakulását.

A bőrgomba kezelése

Egyszerű esetekben külsőleg fertőtlenítő és gombaölő (antimycotikus) hatású ecsetelők, krémek, hintőporok alkalmazandók, amelyeket előírásszerűen, az orvosi javaslatot figyelembe véve, naponta többször, az előírt ideig kell alkalmazni. Ezek közül néhány készítmény recept nélkül is kapható. Rosszul gyógyuló esetekben antimycotikumok szedendők tabletta formájában. A kisgyermekek szájpenészes felrakódásait eltávolítás után (óvatosan lekaparni; a helyén vérző felszín maradhat vissza, amely kezelésre gyógyul) gombaölő szerrel kezeljük.


Nagyon fontos a gyógyszerek előírt mennyiségben és az előírt ideig tartó használata: kisebb dózisnál rezisztencia alakulhat ki, így újabb fertőzésnél a már használt gyógyszer mit sem ér. Ne hagyja abba az előírt gyógyszeres kezelést akkor sem, ha már nem látja a fertőzés jeleit!

Fontos a megelőzés

A megelőzés – az immunrendszer erősítése mellett (egészséges táplálkozás, vitaminfogyasztás, sok mozgás, káros szenvedélyek elhagyása, egészséges életmód) – a rizikófaktorként már említett betegségek kezelését és egyensúlyban tartását jelenti.
Az alapos tisztálkodás, az érintkező területek szárazon tartása, a fürdőkben a megfelelő lábbeli használata, a közös törülköző, fésű kerülése.

 Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége