A málnalevél

A málnalevél

Mindenki szívesen fogyasztja a jóízű málnát, azt azonban már kevesen tudják, hogy nemcsak az édeskés gyümölcsöt, hanem annak leveleit is fogyaszthatjuk, elsősorban teaként.

A málnalevél

Gyógynövény-történelem

A kontinensünkön őshonos piros gyümölcsöt már az ókorban is alkalmazták értékes hatóanyagai miatt, sőt Néró császár orvosa is megemlíti feljegyzéseiben a gyógyhatásait. Teaként főleg az erdei málna leveleit alkalmazzák, hiszen jóval magasabb a hatóanyag-tartalma, mint a termesztett málna levelének.

Külsőleg-belsőleg ajánlott

Kellemes, frissítő ízű gyógytea készíthető belőle, amely többek között A-, B-, C-, D- és E- vitamin-tartalmának köszönhetően számtalan betegségre jelenthet megoldást. Kiválóan enyhíti a bélgörcsöket és a gyomorproblémákat, hányinger- és hasmenés-csillapítás céljából is fogyasztható.

Immunrendszer-erősítő és lázcsillapító hatása is ismeretes, de ezen túlmenően gyulladásokra, szembántalmakra is használhatjuk. Alkalmas szájöblögetésre, torokfájásra, gargalizálásra, de magas foszfor-, vas-, magnézium-, illetve kalciumtartalma miatt a csontozatnak és a körmöknek is jó szolgálatot tesz.

Segítség a hölgyeknek

Népgyógyászati megfigyelések támasztják alá, hogy a gyógyhatású ital tonizálja a méh izomzatát, ezzel elősegítve a méhösszehúzódásokat és a szülést. A vizsgálatok azonban pont a kettős hatása miatt helyezik előtérbe, mivel azt tapasztalták, hogy bizonyos hatóanyagai a méhizomzat erősítésében, míg más összetevői éppen a lazításában működnek közre.

A tea elkészítése

2-3 deciliter forró vízhez adjunk egy teáskanál szárított málnalevelet, majd 10 percig hagyjuk állni. Leszűrve, magában vagy mézzel ízesítve fogyaszthatjuk naponta egy alkalommal.

Nem szabad fogyasztani terhességi cukorbetegség esetén, valamint szoptatás alatt, mert a tea hirtelen lecsökkenti a vércukorszintet. Alkalmazása esetén kérje ki orvosa véleményét, mivel a málnalevéltea akár korai méhösszehúzódásokat is kiválthat!

Alkalmazása a népgyógyászatban



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége