Az illatos gyömbér

Az illatos gyömbér

Az illatos gyömbér kiválóan csökkenti a hányingert és a gyulladásokat. Bár ezerféle hasznos dolgot olvashatunk még róla különböző cikkekben, mindennek ne dőljünk be, tudományosan csupán e két hatása bizonyított!

Az illatos gyömbér

 

Ezt a gyógynövényt a hatóanyagokban gazdag gyöktörzséért termesztik, amelyet a virágzás után takarítanak be. Fűszerként ezt a részét használják, tisztítva és szárítva. Íze kissé csípős, kesernyés, aromás. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.

Bizonyított tény, hogy a hányingert csökkenti, ezért a reggeli rosszullétekkel küzdő kismamáknak és a kemoterápia mellékhatásaitól szenvedő daganatos betegeknek is javallott émelygés, hányinger elmulasztására.

Gyulladáscsökkentő hatása tudományosan is bizonyított, így bátran lehet enni-inni, áztatni betegesebb, náthásabb időszakokban. Időskorban az ízületi gyulladások kezelésére is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Csökkenti a fájdalmat és a reggeli ízületi merevséget. Aromaolaját alkalmazhatjuk a fájó ízületre.

E fűszernövény kedvelt levesek, húsok ízesítésére, de főzve, illetve cukorral kandírozva édességként is finom. Házi gyógylikőr is készülhet belőle, a pálinkába gyömbérreszeléket kell áztatni. Illóolaját szájvizek, szappanok, krémek, férfiillatszerek alapanyagául is használják.

Ízletes gyömbérlé készíthető belőle, akár néhány perc alatt. A meghámozott gyökeret kis kockákra felvágjuk, majd turmixgépbe tesszük. Hozzáadunk fél pohár vizet, 1-2 percig mixeljük. Leszűrjük, végül hozzáadunk 3-4 deci vizet. Azonnal fogyasztható.

Mennyit érdemes belőle fogyasztani?

Az University of Maryland Orvosi Központjának kutatása alapján a gyömbérgyökér biztonságos napi adagja felnőttek számára: maximum 4 gramm (kb. 2 teáskanál). Terhes nők és 2 év feletti kisgyermekek számára naponta legfeljebb 1 gramm gyökér fogyasztását javasolja a Michigan Health System kutatási riportja. Kétéves kor alatt még tea formájában sem ajánlatos gyömbért adni a gyerekeknek.

A Kelet ajándéka

A gyömbér (Zingiber officinale) Indiából és Délkelet-Ázsia trópusairól származó, évelő kultúrnövény, számos országban (például Brazília, Ausztrália, India, Kína, Vietnám, Jamaica területén) termesztik valamelyik fajtáját. Talajban kúszó, gumós, agancsszerűen elágazó gyöktörzsének osztásával szaporítható.

Forrás: Házipatika.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége