A koriander

A koriander

 

A koriander régtől fogva ízesíti az emberiség ételeit, és kúrálja bajait. Habár nevének jelentése korántsem kedveskedő, évezredek óta nagy becsben tartott gyógynövényről van szó, amely a mai napig könnyebbé teszi sokak életét.

 

Feljegyzések szerint már a babiloni uralkodók kertjében is termett a Földközi-tenger partjáról származó koriander, és az egyiptomi fáraó, Tutanhamon sírjában ugyancsak megtalálták a nyomait. Az ókorban mind a görögök, mind a kínaiak ismerték jótékony hatásait. A nagyvilággal mégis a rómaiak ismertették meg, akik a görögöket követve ételeiket ízesítették vele, a belőle kinyert illóolajat pedig gyógyászati és kozmetikai célokra használták.

A növény neve a ’korisz’ szóból származik, mivel szaga a poloskáéra emlékeztette a görögöket. Ezt a benyomást minden bizonnyal magyar felmenőink is oszthatták, hiszen népies nevei között a poloskapor is szerepel.

 

Tulajdonságai

Az egyéves koriander másfél méteresre is megnőhet. Kedveli a nem túl hideg, napsütötte időjárást, de éghajlat tekintetében igénytelen növény. Ezek ellenére akár télen, hó alatt is megterem, hiszen különösen jó a fagytűrő képessége. Magtermését három hónap alatt érleli meg. Habár apró, csipkés, zöld levelei miatt hasonlít a petrezselyemre, össze nem téveszthető vele: csípőskés íze-illata különbözteti meg igazán tőle, amelyet vagy szeretnek, vagy különösen nem kedvelnek. Egyaránt használt magja és levele különbözik aromájában.

 

Hatásai

A koriander az egyik legkiválóbb antibakteriális hatású gyógynövény: vér- és májtisztításra, valamint lázcsillapításra egyaránt alkalmazható. Serkentheti az emésztést, megszüntetheti a felfúvódást, szélhajtó hatással bír. Csökkentheti a koleszterinszintet, a vérnyomást. Menstruációs görcsök, húgyúti megbetegedések enyhítésében ugyancsak remekelhet. Immunrendszerünk számára is hasznos gyógynövény lehet C- és A-vitamin-tartalma miatt, de magnéziumot és vasat is tartalmaz.

Azt viszont már kevesebben tudják róla, hogy az ókoriak afrodiziákumként használták mézzel elegyítve. További különös tulajdonsága, hogy bevethető a nehézfém-lerakódás (ólom, higany, alumínium) megszüntetésére. Pikáns ízét jellemzően a thai konyha használja ki, ám emellett számos indiai, mexikói és brazil fogás elhagyhatatlan hozzávalója.

Az európai gasztronómia leginkább salátákhoz és nyers zöldségekhez, valamint pácokhoz, szószokhoz ajánlja. Markáns illata miatt férfiparfümök gyakori alkotóeleme.

 

 

Alkalmazása a népi gyógyászatban:

 

– vágyfokozásra,

– a szülés megkönnyítésére,

– bélgörcsök, puffadás ellen,

– a székrekedés enyhítésére.



Pingvin kiadványok

Rendszeresen frissülő akciós kiadványok, a legjobb árakkal. Kattintson és már böngészhet is.

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége

© 2017 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.