Gyógynövények daganatterápia alatt: haszon vagy kockázat?

Gyógynövények daganatterápia alatt: haszon vagy kockázat?

A fitoterápiás szerek és a rákos megbetegedések kezelésére alkalmazott gyógyszerek között jelentős kölcsönhatás is felléphet, ami komolyan veszélyeztetheti a betegek állapotát vagy a terápia hatékonyságát.

 

A daganatos megbetegedések gyakorisága világszinten évről évre növekszik. Ez a növekedés az idősödő korosztályba tartozók körében a legkiemelkedőbb. Ezeknél a betegeknél a daganatos megbetegedés kezelése során alkalmazott és az ebben a korcsoportban jellemzően meglévő kísérőbetegségek kezelésére szedett gyógyszerek száma kiugróan magas lehet. Ez már önmagában megnöveli az esélyét a gyógyszerek között esetlegesen fellépő kölcsönhatásoknak. Emellett ebben a betegpopulációban egyre nagyobb érdeklődés övezi a kiegészítő és alternatív gyógyászati módszereket: a daganatos betegek mintegy 30-70 százaléka fordult kiegészítő terápiás lehetőségek felé.

 

A gyógyszerek közötti és a gyógynövény-gyógyszer kölcsönhatásokat nagyon gyakran gyógyszerészek azonosítják. Egy nemrég megjelent cikk szerzői klinikai gyógyszerészek voltak, akik a franciaországi Besançon klinikáján 2016–2017 között azoknak a betegeknek az adatait elemezték, akik szájon keresztül alkalmazott daganatellenes kezelésben részesültek. Feljegyezték a betegek által szedett daganatellenes és egyéb gyógyszereket, valamint a használt fitoterápiás készítményeket is.

 

A betegek átlagosan 7 készítményt szedtek, de volt olyan is, aki 18 különböző szert szedett egyszerre. A vizsgálatot végzők az esetek mintegy felében találtak valamilyen gyógyszerelési problémát. 46 esetben gyógynövény-gyógyszer közötti kölcsönhatást, 28 esetben gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatást azonosítottak, míg 30 esetben egyéb problémát (például nem megfelelő dózis) fedeztek fel.

 

A lehetséges problémák mélyebb feltárása érdekében 73, a betegek által használt gyógynövény és 31 daganatellenes szer kölcsönhatásait térképezték fel a szakirodalom alapján. Meglepően magas számú lehetséges kölcsönhatást tártak fel: a vizsgált növények mintegy 80 százaléka kedvezőtlenül befolyásolhatja a gyógyszerek hatását. A legtöbb esetben a daganatellenes gyógyszer vérszintje változhat meg; megnőhet, ami súlyos mellékhatások kialakulásával járhat, vagy lecsökkenhet, ami a terápia hatástalanságához vezethet.

 

Következtetésként levonható, hogy a kiegészítő és alternatív terápiaként szedett készítmények, beleértve a gyógynövényeket is, kölcsönhatásba léphetnek a daganatellenes gyógyszerekkel, súlyos mellékhatást, vagy a gyógyszer hatástalanságát okozva. Ezért a daganatos betegek napi ellátása során az egészségügyi szakembereknek mindig figyelemmel kell követni a páciens által használt egyéb szereket, illetve az igénybe vett egyéb kiegészítő és alternatív terápiákat. Komoly probléma, hogy a kölcsönhatások zömével kapcsolatban nincsenek embereken végzett megfigyelések, azok csak elméleti alapon következtethetőek ki. Ugyanakkor, mivel egy rosszul megválasztott kiegészítő termék akár a kezelés sikerességét is veszélyeztetheti, a daganatos betegek esetén különösen fontos minden, a terápia ideje alatt alkalmazott készítményről egyeztetni a kezelőorvossal.

 

Forrás: www.pirulakalauz.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége